Reisdagboek Thailand – Kanchanaburi & Ayutthaya

Sa wa dii!

Afgelopen maandag ben ik ’s ochtends vroeg met de taxi naar het busstation van Bangkok gegaan. Vanaf hier heb ik de bus naar het plaatsje Kanchanaburi genomen. Na ongeveer 2,5 uur rijden kwam ik hier aan en ben ik weer per taxi naar mijn guesthouse gegaan. Ik verbleef deze dag in het “Thai Garden Inn“. Een supermooi stukje land met daarop een aantal bamboe bungalows en een heerlijk zwembad!

Na de hitte en benauwdheid van Bangkok was ik wel toe aan een frisse duik…Nadat ik afgekoeld was heb ik een fiets geleend en ben ik door Kanchanaburi gaan fietsen. Ik ben naar de Bridge over the River Kwai en het nabijgelegen JEATH en WW II museum gefietst. In de museums is veel informatie te vinden over de dodenspoorlijn (aangelegd door krijgsgevangenen van de Japanners) waarbij duizenden mensen door de slechte omstandigheden zijn omgekomen en de wereldoorlog. Er zijn ook oude wapens en vervoersmiddelen te vinden. Hierna ben ik op de brug en spoorlijn zelf gaan kijken, je kunt gewoon over de treinrails heen lopen en zodra de trein er aan komt op een soort balkonnetje gaan staan om niet overreden te worden ;). De brug is zelf door bombaderingen erg beschadigd geweest en dus niet meer helemaal origineel.

De volgende ochtend heb ik weer heerlijk bij het zwembad gelegen. ‘S Middags ben ik per minibus naar Ayutthaya gereisd. De hele rit lang kwam de regen met bakken uit de lucht, ik was blij dat ik niet voor de “gewone” bus had gekozen want overstappen in die regen is geen pretje!

In Ayutthaya aangekomen werd ik weer netjes bij mijn guesthouse (Tamarind) afgezet. De eigenaresse bood meteen aan vervoer te regelen zodat ik voor de volgende avond een ticket voor de nachttrein naar Chiang Mai kon regelen. Bij het station aangekomen bleek de nachttrein helaas al volgeboekt te zijn, ook de dag erna zat al vol en aangezien ik niet langer dan 1 dag in Ayutthaya wilde blijven was alleen een bus nog een optie. Uiteindelijk dus een bus geboekt en daarna als een speer een guesthouse voor in Chiang Mai gaan reserveren. Er bleek behoorlijk al wat vol te zitten maar uiteindelijk is het toch gelukt het guesthouse naar mijn keuze te reserveren. Dat us dus het nadeel van dingen laat boeken, soms zit de trein of een guesthouse gewoon vol en moet je je plannen wijzigen.. In Chiang Mai zal ik 4 dagen blijven en het hostel voor daarna in Ao Nang heb ik ook maar vas geboekt, dus voorlopig geen stress ;). ‘S avonds heb ik de nabijgelegen avondmarkt bezocht waar ze allerlei soorten eten zoals wormen (iehl), krekels (iehl), sprinkhanen (iehl) maar ook vis, varkensvlees, sushi en cakejes bereiden en verkopen. Ik heb mijn ogen uitgeken maar het zelf toch maar bij een veilig kipsatetje en fruitshake gehouden..

Vandaag heb ik weer een fiets gehuurd (Tja ik blijf een echte Hollander!) wat de Thaise mensen trouwens ook erg grappig vinden want iedereen zwaait en roept sa wa dii! Ayutthaya is meer dan 400 jaar de hoofdstad van Thailand geweest maar is in 1767 door het Birmese leger verwoest. De door rivieren omgeven stad stond vroeger vol met tempels en boeddhabeelden waarvan de ruïnes nu nog te zien zijn. Ik heb verschillende tempels en gebouwen zoals Wat Mahatat (waar een stenen boeddhahoofd vastgegroeid in boomwortels te zien is, het verhaal gaat dat een dief het hoofd probeerde te stelen maar omdat het te zwaar was heeft laten liggen waarna de boom er omheen is gaan groeien..)Ancient Royal Palace, Wat Phraram, Wihan Phra Mongkon Bophit en Wat Lokayasutharam (liggende Buddha).

Vanochtend heb ik vast bij het guesthouse uitgecheckt want vanavond ga ik dus met de bus naar Chiang Mai. Gelukkig mag ik hier wel nog zitten en straks lekker douchen zodat ik fris de bus in kan! In Chiang Mai blijf ik 4 dagen dus ook even lekker een paar dagen weer op dezelfde plek :).