Reisdagboek Thailand – Chiang Mai

Hoi allemaal,

Afgelopen woensdag ben ik met de bus van Ayutthaya naar Chiang Mai gereisd. Ik baalde heel erg dat ik niet met de nachttrein kon (deze zat volgeboekt). De busreis was niet echt een pretje door de hobbelige wegen en een buschauffeur die nogal haast had…Ik had nauwelijks geslapen dus was erg blij toen ik na een ruim 8 uur durende rit rond 07.30 in mijn guesthouse Awana House aan kwam en mijn kamer al klaar bleek te zijn! Snel een douche genomen en daarna even op bed gaan liggen om wat slaap in te halen.

Eind van de middag ben ik de omgeving (Old City) gaan verkennen en heb ik 2 markten bezocht. Je kunt hier overal super lekker (en goedkoop) eten op straat of in kleine Thaise restaurantjes. Voor ongeveer €2,- heb ik vaak al een maaltijd inclusief drinken. Ook verkopen ze overal heerlijke verse fruitshakes hmmmm!

De volgende dag zou ik naar het Elephant Nature Park gaan. Ik werd ’s ochtends netjes per minibus opgehaald waarna we de rest van de groep gingen halen. We hadden een super leuke groep met een Amerikaanse familie (waarvan de zoon in Thailand woonde), 2 Australiërs, een Amerikaans meisje (welke in Korea woonde en naar Turkije ging verhuizen) en een jong getrouwd stel waarvan de man uit de VS kwam (maar daar al 4 jaar niet geweest is) en de vrouw uit Rusland, ze hebben elkaar tijdens het reizen ontmoet. Echt interessant om iedereen zijn reisverhalen te horen en hoelang sommige mensen wel niet rondreizen door te couchsurfen, te liften en tussendoor vaak Engelse les te geven. Daarbij vallen mijn 2.5 week vakantie in het niet ;).

Onderweg in de bus naar het park werd een film vertoont. Ik ben in Indonesië ook al een keer bij een olifantenopvang geweest dus wist al een beetje wat me te wachten stond. In veel landen worden Olifanten nog als toeristische attractie en bron van inkomsten gebruikt. Vaak zijn deze olifanten mishandeld om ze tam te krijgen, zo worden de olifanten met stokken geslagen en met haken geprikt om maar te luisteren… Helaas zijn er dagelijks nog zoveel toeristen welke graag op een bankje op de rug van een olifant willen zitten (en zich niet beseffen wat voor leed dit veroorzaakt) dat dit niet stopt… Gelukkig zijn er steeds met mensen die zich het leed van de olifanten wel aantrekken en zich ook beseffen dat deze dieren met uitsterven worden bedreigd! Elephants Nature Park is er hier een voorbeeld van. Zij proberen mishandelde, zieke en weesolifanten te kopen om ze nog een goed leven te geven. Het park wordt gerund door een aantal medewerkers en een hoop vrijwilligers. Door bezoekers een kaartje te laten kopen kunnen ze de olifanten van voldoende voedsel voorzien.

Het park was gelegen in een groen dal, midden tussen de bergen en omgeven door de rivier. Een fijne plek waar de olifanten vrij rond kunnen lopen en hun nare herinneringen achter zich kunnen laten. In het park staat het welzijn van de olifanten voorop. Toeristen mogen foto’s maken maar alleen zonder flits (van de vele flitsen zijn veel straatolifanten helaas al blind geworden). De olifanten mogen geaaid worden maar alleen als zij naar je toekomen, ze kunnen dus weglopen wanneer zij willen. Er wordt niet op de olifanten gereden, ze hoeven geen kunstjes te doen en er worden geen stokken of haken gebruikt om de olifanten te straffen, ze worden juist met iets lekkers beloond als ze iets goed doen.

Onze gids Bee heeft ons de hele dag door het park rondgeleid. We mochten de olifanten voeren en ’s middags na de lekkere lunch mochten we de olifanten in de rivier wassen. We kregen emmertjes om water over de olifanten te gooien. Echt super leuk om zo intensief met deze dieren in contact te zijn en te zien hoe ze genieten van hun bad. Ik vond het echt een super leuke dag en hoop dat meer Olifantenparken het voorbeeld van dit park gaan volgen en de dieren beter gaan behandelen. Het is triest om te zien hoe sommige olifanten eraan toe zijn (blind, wees, met littekens of een gebroken heup) en dit allemaal door mensen! Hopelijk worden meer toeristen zich van dit leed bewust en kiezen zij voortaan ook voor een bezoek aan een diervriendelijke opvang.

De volgende dag heb ik een georganiseerde fietstocht door Chiang Mai gedaan. Omdat ik de enigste deelnemer was kreeg ik een privétocht, wat ik wel jammer vond want met een groep is toch gezelliger. Tijdens de tocht fietsen we langs verschillende tempels, een lepradorp en veel rijstvelden. We zijn gestopt bij een bakkerij om daar even te kijken en vervolgens doorgefietst naar een weeshuis. In het weeshuis woonden een stuk of 20 kinderen. Triest om te horen dat kinderen hun ouders zijn overleden of dat families al 2 kinderen hebben en besluiten voor het 3e kind niet te kunnen zorgen en deze dan bij een weeshuis te dumpen…
Kans op adoptie is er voor deze kinderen bijna niet, als er iemand zou willen adopteren wil de familie namelijk een hoop geld zien…
Gelukkig krijgen ze wel school dus hopelijk kans op een toekomst!

Hierna zijn we nog langs een boeddhistisch crematorium gefietst en hebben we nog meervallen gevoerd. Na een halve dag fietsen was ik aardig moe en heb ik ’s middags lekker bij het zwembad gelegen.
‘S avonds heb ik nog de avondmarkt bezocht waar je (zoals op elke markt hier) heerlijk kunt eten en sieraden en sjaals enzo kunt kopen.

Vandaag was het tijd om weer verder te reizen. In de ochtend ben ik uitgecheckt en naar het vliegveld van Chiang Mai gegaan. Hier vloog ik om 12.50 naar Krabi toe vanaf waar ik de bus naar het kustplaatsje Ao Nang heb genomen. Dit verliep allemaal erg soepel dus ik was al hauw bij het Glur Hostel. Ik had een bed in de grote slaapzaal geboekt (is het goedkoopst) maar kreeg een kamer met maar 4 bedden en waar nu alleen nog 2 andere meiden slapen. Heerlijk rustig dus!
Het is echt een luxe hostel met zwembad, design douches en wasbakken, gezellige loungeplekken met hangmatten en schone kamers.Vanaf het hostel is het 20 minuten lopen richting strand wat ik na aankomst heb gedaan. Onderweg zijn er een hoop bars, restaurants en winkeltjes. Bij het strand aangekomen was het mistig en bewolkt; geen typisch lichtblauw water en wit zand dus :(.

Morgen ga ik weer een nieuwe poging wagen dus hopelijk schijnt de zon dan wel :)!.