Bestemmingen

Vertraging? Hierbij 6 tips!

Grote kans dat als je wel eens met het vliegtuig reist, je een keer vertraging hebt gehad. Met een beetje mazzel duurt je vertraging slechts een paar minuten maar als je pech hebt kan de vertraging oplopen tot uren of, in het geval van een geannuleerde vlucht, zelfs tot meer dan een dag! Ben je net op weg naar een geweldige bestemming waar je maanden voor gespaard hebt dan ben je dus zomaar ook nog eens een vakantiedag kwijt. Heb je dúbbel pech dan komt je bagage ook nog eens later aan.

Ik heb me nooit heel erg verdiept in de regels van vertraagde vluchten totdat ik afgelopen zomer zelf met een grote vertraging te maken kreeg. Mijn vlucht die om 02:00 uur zou vertrekken was vertraagd door een defect. Na zo’n 2 uur in het vliegtuig gewacht te hebben werd  besloten dat de vlucht werd geannuleerd. Balen!

Uiteindelijk ben ik met een vertraging van 7 uur alsnog thuis gekomen en arriveerde mijn bagage een weekje later. Nadat ik mij thuis verdiepte in mijn rechten kreeg de vertraging uiteindelijk een positieve wending: ik had namelijk recht op een schadevergoeding!

Hierbij 5 tips bij én na vertraging op de luchthaven!

#1 Stay calm 🙂

Ik heb mensen behoorlijk uit hun dak zien gaan en zich af zien reageren op de luchthavenmedewerkers. Behalve geïrriteerde en gestreste luchthavenmedewerkers zal je hier niets mee bereiken. Probeer daarom rustig te achterhalen wat de gevolgen van de vertraging zijn.

#2 Bekijk de mogelijkheden

Zorg dat je zo snel mogelijk achter je opties komt zodat je verder kunt gaan met regelen. Heb je een slaapplaats en vervoer nodig? Vraag dan om een hotel en taxivoucher of maak gebruik van een Airport Lounge.

#3 Informeer het thuisfront of je accommodatie

Ben je onderweg naar huis en zou je opgehaald worden? Vergeet dan niet het thuisfront te informeren over je vertraging. Was je onderweg naar een bestemming waar je een accommodatie hebt geboekt? Vergeet deze dan niet te informeren indien je een dag later aan komt.

#4 Probeer een andere vlucht te krijgen

Wil je geen gebruik maken van een hotel en liever zo snel mogelijk alsnog een vlucht halen? Maak dit dan duidelijk bij de luchthavenmedewerkers en geef ze eventuele opties zoals een andere eindbestemming. Mijn geannuleerde vlucht ging eigenlijk naar Amsterdam, maar doordat ik het luchthavenmedewerkers informeerde dat ik ook bereid was via Brussel of Düsseldorf te reizen had ik meer kans op een (eerdere) nieuwe vlucht.

#5 Check je bagage

Was je ruimbagage al ingecheckt toen je te horen kreeg dat je vertraging kreeg? Informeer dan bij de luchthavenmedewerkers wat de procedure is om je bagage terug te krijgen. Belangrijk: bewaar de boardingpass en het bagagestickertje dat op je paspoort of boardingpass is geplakt! Mocht je bagage kwijt raken (wat bij mij het geval was) dan is dit je bewijs.

#6 Claim je compensatie

Eindelijk op je eindbestemming aangekomen? Dan is het tijd om je compensatie te gaan claimen. Je kunt het beste op de website van de luchtvaartmaatschappij zoeken naar de gegevens van de klantenservice om een klacht in te dienen. In de EU verordening 261/2004 staan de regels voor verzorging en financiële compensatie. Zorg dat je in je klachtenmail naar deze verordening verwijst en stuur bewijzen zoals je boardingpass en bonnetjes / bankafschriften van je kosten direct mee.

Ben je 3 uur of later aangekomen op je eindbestemming? Dan heb je recht op financiële compensatie.  Er zijn verschillende bedrijven die je kunnen helpen om dit te claimen, in mijn geval was dit niet nodig en ik zou dit dan ook altijd eerst zelf proberen. Mocht de luchtvaartmaatschappij moeilijk doen dan kun je eventueel je rechtsbijstand verzekering inschakelen.

De financiële compensatie regels zijn als volgt:

  1. € 250,- voor vluchten tot en met 1500 km
  2. € 400,- voor vluchten van meer dan 1500 km binnen de EU en alle andere vluchten tussen de 1500 km en de 3500 km
  3. € 600,- voor vluchten van meer dan 3500 km.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden in plaats van de vergoeding in geld een vergoeding in tegoedbonnen. De tegoedbon vergoeding is soms zelfs hoger dan de verplichte vergoeding. Check voordat je in gaat op het aanbod van tegoedbonnen wel goed de kleine lettertjes! Hoe mag je de bon besteden? Op welke vluchten is de bon te gebruiken en tot wanneer is de bon geldig?

Geef een reactie