Hoe maak je solo reisfoto’s?

Als je alleen op reis gaat wil je natuurlijk wel foto’s hebben waar je zelf op staat. Wel zo leuk voor thuis, op je Instagram en voor je eigen herinneringen. Maar, hoe zorg je nu dat je leuke solo reisfoto’s krijgt? Je kunt natuurlijk altijd andere voorbijgangers vragen een foto van je te maken. Hoewel ik altijd de mensen met de grootste camera hiervoor uit probeer te kiezen (je zou denken dat die wel kunnen fotograferen) komt het maar al te vaak voor dat de foto scheef, overbelicht of wazig is. Toppunt van frustratie: als de bezienswaardigheid waar de foto om draait er niet of niet volledig op staat.

Tijdens mijn laatste soloreizen besloot ik het daarom anders te gaan doen en mijn solo reisfoto’s voortaan zelf te maken; oftewel selfies. Inmiddels krijg ik veel vragen hoe ik mijn foto’s zelf maak dus lees snel  verder voor mijn tips!

Selfie 1.0

Alleen een smartphone op zak? Dan kom je al snel uit op de gewone selfie. Hoewel dit niet mijn favoriete manier is (te dichtbij) kun je met je telefoon best leuke selfies maken. Een selfiestick is handig als je de foto van iets verder weg wilt maken Tip: gebruik de timerfunctie op je telefoon en vergeet niet om in de lens te kijken i.p.v. op je scherm.

Selfie 2.0

solo reisfoto | 3 way mountSelfie voor gevorderden! Ik gebruik de handige 3-way-mount als selfiestick én als statief voor mijn actioncam. Doordat de stick uit meerdere delen bestaat kan ik deze in een hoek zetten waardoor de stick niet in de foto verschijnt. Daarnaast bevat de stick ook een tripod die ik er eenvoudig onder vast schroef. Door middel van een app op mijn telefoon en een wifi verbinding met de actioncam kan ik makkelijk controleren of de foto naar wens is en de foto maken. Een andere optie is om de actioncam in te stellen op een timer die bijvoorbeeld elke 10, 20 of 30 seconden een foto maakt.

solo reisfoto
Genomen met de timerfunctie en de 3-way-mount als statief
solo reisfoto Kaapstad
Genomen met de “selfiestick” functie van de 3-way-mount en de timerfunctie

Selfie 3.0

Een selfie voor professionals ;-). Sinds kort ben ik in het bezit van een statief en dit is echt de fijnste manier om selfies te maken! Het is een kwestie van statief neerzetten, camera er op schroeven en de juiste hoek zoeken. De foto’s maak ik op 3 verschillende manieren:

De laatste optie is vooral handig als ik wil controleren hoe ik in beeld sta.

solo reisfoto statiefNadeel van het gebruik van een statief: het kan niet echt onopvallend wat betekent dat iedereen ziet dat jij een selfie maakt. Soms is dat best ongemakkelijk maar als je het resultaat van je foto’s ziet is dat het meer dan waard! Daarnaast hoor ik mensen die kijken hoe ik mijn foto maak juist vaak zeggen dat het zo slim is. Zij lopen zelf juist vaak te klungelen met een selfiestick :).

Een voordeel van een statief: op de één of andere manier trekken mensen de conclusie dat je professioneel fotograaf bent en gaan de meeste mensen aan de kant. Erg handig als je op drukke plekken wilt fotograferen!

Onderstaande 3 foto’s heb ik genomen met mijn statief (MeFoto Backpacker) en een kleine afstandsbediening in mijn hand. Op de eerste 2 foto’s stond mijn omgeving trouwens vol met andere toeristen, zou je niet zeggen hé?
solo reisfoto santorini solo reisfoto athene solo reisfoto ios

Meer weten over solo reizen? Kijk dan hier.