Stedentrip: hoogtepunten van Rome

Rome - Italië Colosseum

Vanwege de beperkte tijd en de lange lijst met dingen om te doen koos ik voor een appartement in het centrum. Vanaf hier was het maar 5 minuten lopen naar het Colosseum en een kwartiertje lopen naar de Trevifontein. Ideaal.

Omdat we op zondagochtend aankwamen was de planning eigenlijk om Vaticaanstad te bezoeken, daar doet de Paus elke zondag een gebed. Helaas was er bij het inchecken bij het appartement wat oponthoud waardoor we niet meer op tijd in Vaticaanstad zouden kunnen zijn. We besloten daarom eerst het oude centrum van Rome te verkennen en Vaticaanstad de tweede dag te bezoeken.

Dag 1 in Rome – Trevifontein, Pantheon en de Spaanse trappen

Op naar de Trevifontein! Bizar dat een fontein zóveel toeristen kan trekken maar ja, hij is ook wel heel erg mooi. De fontein bevindt zich middenin het oude centrum en is omgeven door gezellige straatjes met winkels en restaurants. Pas wel op dat je geen gekke dingen uithaalt; er staat constant beveiliging die waarschuwingen uitdeelt aan mensen die op/in de fontein willen. Je mag er natuurlijk wel een muntje ingooien en een wens doen.
Booking.com

Op loopafstand van de Trevifontein ligt het plein “Piazza della Rotonda” waar je het Pantheon vind. Dit gebouw deed vroeger dienst als tempel en kerk en is één van de best bewaarde monumenten uit de oudheid. De binnenkant is mooi versierd en erg bijzonder is de enorme koepel met daarin een grote opening. Hierdoor komt het zonlicht direct naar binnen maar kan het binnen soms ook regenen! De toegang tot het Pantheon is gratis.

Door vervolgens door te lopen naar “Piazza del Navona” (gezellig plein om iets te drinken of te eten), langs de Tiber rivier en over de dure winkelstraat “Via dei Condotti” kom je uit bij de bekende Spaanse trappen. Als je op de trappen gaat zitten heb je uitzicht over het plein “Piazza di Spagna” en de winkelstraat. Het is er zo druk dat je je ogen uitkijkt!

Rome - Italië Trevifontein
De Trevifontein
Rome - Italië Pantheon koepel
De koepel van het Pantheon
Rome - Italië Pantheon
Het Pantheon
Rome - Italië Cannoli
Tussendoor even genieten van de Italiaanse specialiteiten
Rome - Italië rivier
Uitzicht over de Tiber rivier
Rome - Italië Spaanse trappen
Doorkijkje naar de Spaanse trappen

 

Dag 2 in Rome – Colosseum & Forum Romanum

Een bezoek aan Rome is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan het Colosseum. Je kunt het Colosseum aan de buitenkant bekijken of een kaartje kopen om naar binnen te gaan, eventueel met een gids. Aangezien het Colosseum de bekendste bezienswaardigheid van Rome is loont het om vooraf een kaartje te kopen. Dit kan online, bij één van de vele verkopers op straat of gewoon bij de kassa. Wanneer je vroeg in de rij staat kun je redelijk snel doorlopen. Als je het Colosseum zonder gids bezoekt moet je er rekening mee houden dat binnen weinig informatie over de geschiedenis te vinden is, wij hebben de meeste info daarom op internet opgezocht.

Na een bezoek aan het Colosseum kun je hetzelfde entreekaartje gebruiken voor Palatine Hill en Forum Romanum. Forum Romanum was vroeger het centrum van het Keizerlijke Rome. Nu is het vooral een groene omgeving waar je lekker kunt wandelen en genieten van het uitzicht over de vele ruïnes van tempels en triomfbogen. Je krijgt hier echt een goed beeld van hoe Rome vroeger geweest moet zijn.

Rome - Italië Colosseum
Het Colosseum
Rome - Italië Colosseum binnenkant
Binnenkant van het Colosseum
Rome - Italië forum romanum
Forum Romanum
Rome - Italië Romanum
Het Forum Romanum

Vaticaanstad

Vanaf het Colosseum kun je eenvoudig met de metro naar Vaticaanstad, de kleinste staat ter wereld. Het metrosysteem in Rome is simpel en een kaartje voor 100 minuten kost slechts €1,50. In Vaticaanstad zijn er verschillende bezienswaardigheden zoals de Sixtijnse kapel, het Apostolisch paleis, de Sint Pietersbasiliek en het Sint-Pietersplein. Wij besloten rechtstreeks naar het Sint-Pietersplein te gaan en aan te sluiten in de rij voor de Sint Pietersbasiliek. Na een strenge controle voor de ingang loop je door naar de kerk. Hier kun je een ticket kopen om direct de kerk in te gaan of de koepel te bezichtigen. Wij kozen ervoor om eerst de koepel te bezichtigen en kochten een kaartje waarmee we gedeeltelijk de lift konden gebruiken en daarna nog ruim 200 traptreden te gaan hadden… Een flinke klim dus maar eenmaal boven aangekomen heb je wel een waanzinnig uitzicht over Vaticaanstad en Rome! De trap naar boven en ook de ruimte die je buiten op de koepel hebt is wel erg smal, claustrofobisch moet je dus niet zijn.

Eenmaal naar beneden gekomen kom je uit in de kerk. En wát een kerk. Ik had me vooraf niet echt verdiept in deze kerk maar na research blijkt dit de één na grootste kerk ter wereld te zijn. Wat mij betreft ook de mooiste die ik ooit heb gezien. De kerk is enorm groot maar ook echt élk plekje is versierd met beelden en schilderingen, heel bijzonder en absoluut de moeite waard om gezien te hebben!

Rome - Italië Sint Pietersplein Vaticaanstad
De Sint Pietersbasiliek, gezien vanaf het Sint Pietersplein
Rome - Italië - Sint Pietersplein
Uitzicht vanaf de koepel over Vaticaanstad en Rome
Vaticaanstad kerk (2)
Versieringen op het plafond

Vaticaanstad kerk
Na twee dagen rondwandelen door Rome (en een hoop blaren rijker) kan ik alleen maar zeggen dat Rome écht een must-see stad is. Naast de vele bezienswaardigheden (waarvan ik er slechts een “paar” heb gezien) is het gewoon een prachtige stad. Op elke hoek staan mooie gebouwen en proef je van de rijke geschiedenis. Daarnaast kun je er ook nog genieten van de heerlijke Italiaanse specialiteiten.

Wat wil je nog meer!?

Rome - Italië wijn
Gek op Italië? Lees dan ook mijn blogs over Napels,de Amalfikust en de 5 leukste Italiaanse steden.

20 gedachten over “Stedentrip: hoogtepunten van Rome

  1. Wij zijn de tweede dag ’s ochtends vroeg (rond 8 uur/half 9) teruggegaan naar de Trevi fontein, dan is het nog heerlijk rustig :).

 1. Hoi,
  Wat een fijn verslag, mooie foto’s vooral het watertandende beeldmateriaal ;).
  Rome heb ik in 5 dagen lang lang geleden gedaan, 5 dagen regen, regen en nog eens regen. Maar volgens mij moet ik nog een keertje!

  Reis-lijstje bijgewerkt! 😀

  1. Wat leuk dat je er zo lang geleden al bent geweest, dan is het vast leuk om nog een keer terug te gaan. Het is zo’n mooie stad!

 2. Leuk om te lezen! Ik ben in 2015 naar Rome geweest, in de zomer. Nu ga ik met kerst weer, dus ik ben heel erg benieuwd hoe het dan is! Remco is er nog nooit geweest, dus ik ga sowieso de standaard dingen weer doen, behalve de koepel beklimmen van het sint-pieter. Dat vond ik zo eng, ik heb dat huilend gedaan de vorige keer en aangezien Remco ook hoogtevrees heeft hoeft het niet opnieuw :p

  1. Oh wat leuk om met kerst te gaan, dan is het er vast heel sfeervol! En oeh, de Sint Pieter zou ik idd niet beklimmen als je hoogtevrees hebt 😉

 3. Mij trok Rome nooit zo vanwege de vele toeristen, maar ik raak wel enthousiast van jouw artikel! Toch maar weer terug op mijn lijstje!

  1. Ja het is ondanks de vele toeristen wel een hele mooie stad! Het scheelt ook om buiten het hoogseizoen te gaan 🙂

 4. Wow, dankzij de vele foto’s en tekst toch even terug genieten van onze citytrip naar Rome 7 jaar geleden. Leuk dat je het er zo goed had. Heeft zin om ook terug te gaan 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.