Mieke verhuurt accommodaties: ‘Ik had voldoende vertrouwen om mijn baan op te zeggen.’

Mieke is eigenaresse van een tweetal accommodaties. Begin maart nam ze ontslag van haar baan als makelaar om zich volledig te kunnen richten op de verhuur. De accommodaties zaten grotendeels volgeboekt, totdat de coronacrisis er plotseling voor zorgde dat de annuleringen binnenstroomden. Maar, Mieke blijft positief en richt zich vooral op wat er nu juist wél kan. In dit interview deelt ze haar verhaal.


Wie ben je, waar kom je vandaan en wat is je achtergrond?

‘Mijn naam is Mieke Laeven, geboren en getogen in Zuid-Limburg. Ik ben moeder van 3 geadopteerde kinderen die geboren zijn in China maar inmiddels echte Limburgers zijn met een zachte g.

Ik ben ruim 20 jaar werkzaam geweest als makelaar en heb sinds begin maart mijn baan opgezegd om mij volledig te kunnen richten op de verhuur van mijn accommodaties: een vakantiewoning voor 5 personen en een luxe groepsaccommodatie voor 18 personen. Ik word blij als ik andere mensen blij kan maken, zie overal kansen en heb altijd veel creatieve ideeën.’

Wat betekent de reisbranche voor jou?

‘Ik reis zelf graag en kom graag bij plekken waar persoonlijk contact voorop staat. Sinds 2018 verhuur ik mijn eigen vakantiewoning Dromen onder de bomen. Vanwege het succes van deze accommodatie (we zitten zowat het hele jaar vol) ben ik op zoek gegaan naar een tweede accommodatie. Eigenlijk waren we op zoek naar een tweede vakantiewoning maar de Hemelse hoeve kwam op ons pad en voelde gelijk goed.’

Een vakantiewoning en hoeve klinkt leuk! Kun je er iets meer over vertellen?

‘De vakantiewoning Dromen onder de bomen verhuren we sinds 2018, de verhuur draait uitstekend en onze vakantiewoning was de hele zomer dan ook al volgeboekt. De groepsaccommodatie hebben we in september 2019 gekocht. De hoeve is met natuurlijke materialen zoals hardsteen en hout afgewerkt en is voorzien van 5 slaapkamers met 5 badkamers. Het eerste seizoen dat we draaiden (sept-dec) was ontzettend druk. In januari en februari hebben we keihard gewerkt om alles in orde te krijgen voor het nieuwe seizoen (alles geschilderd, nieuwe bedden gekocht). Vanaf maart zaten we tot en met juni helemaal volgeboekt en had ik voldoende vertrouwen erin om mijn baan op te zeggen.’

‘Vanaf maart zaten we tot en met juni helemaal volgeboekt en had ik voldoende vertrouwen erin om mijn baan op te zeggen.’

Wanneer kwam je achter de gevolgen van het coronavirus?

‘Gelijk de eerste week kreeg ik allerlei telefoontjes en e-mails om te annuleren. Daarna kregen we te horen dat groepen niet meer bij elkaar mochten komen, hierdoor zien we vooral effect bij onze groepsaccommodatie. Omdat onze vakantiewoning Dromen onder de bomen helemaal alleen op een perceel van 4000 m2 gelegen is kregen we daar juist wel weer veel aanvragen voor binnen.’

Hoe ga je hier mee om?

‘De eerste week was ik helemaal verslagen. Het was natuurlijk al een hele omslag om niet meer voor een werkgever te werken na 20 jaar. Ik had hele lijstjes klaar liggen van dingen die ik allemaal wilde doen en opstarten als ik gestopt was met werken maar daar kwam helemaal niet van terecht. Ik volgde de eerste tijd alle nieuws en er kwam helemaal niets uit mijn handen. Ik heb een aantal collega’s gebeld die in hetzelfde schuitje zaten en het hielp om gewoon al elkaars verhalen aan te horen. Iedereen zat in de ellende en dat maakte mijn ellende minder erg. Ik zag de dingen die ik wel had, vooral mijn familie en onze gezondheid. Na deze periode ben ik weer aan de slag gegaan. Berichten op social media plaatsen, mensen die ik eerder teleur had moeten stellen omdat we helemaal vol zaten benaderen om aan te geven dat er weer plekjes vrij waren.


De groepsaccommodatie hebben we inmiddels in de markt gezet als vakantiewoning XL voor individuele families. Aangezien we bij Dromen onder de bomen maar aanvragen blijven binnenkrijgen attendeer ik mensen nu steeds op onze andere accommodatie en de unieke kans die je nu krijgt om deze luxe hoeve met 5 slaapkamers en 5 badkamers voor je eigen familie alleen te boeken voor een prijs die beduidend lager ligt dan de reguliere tarieven. Dat werpt z’n vruchten af en in de zomervakantie zitten we daardoor al zo goed als vol.’

‘Ik heb een aantal collega’s gebeld die in hetzelfde schuitje zaten en het hielp om gewoon al elkaars verhalen aan te horen. Iedereen zat in de ellende en dat maakte mijn ellende minder erg.’

Heb je tips voor andere ondernemers in dezelfde situatie?

‘Blijf niet hangen in zaken die niet kunnen maar zie kansen in dingen die wel kunnen. Kijk niet naar de omzet die je allemaal misloopt maar vier je succes met ieder klein bedrag dat wel binnenkomt. Deel je ervaringen met andere ondernemers zodat je elkaar kunt helpen.’

‘Kijk niet naar de omzet die je allemaal misloopt maar vier je succes met ieder klein bedrag dat wel binnenkomt.’

Hoe zien de komende maanden er voor jouw accommodaties uit?

‘Onze vakantiewoning is helemaal volgeboekt  tot en met half september, we zien daar juist veel meer aanvragen doordat mensen toch hun huis uit willen en naar een andere omgeving willen. Bij de groepsaccommodatie is het een heel ander verhaal, tot 1 juni zijn alle groepen geannuleerd. Het is heel onzeker wanneer deze groepsboekingen weer op gang komen.

We maken nu tijdelijk de omslag naar vakantiehuis voor individuele gezinnen. Het grote verschil is dat groepen grotendeels in de weekenden boeken en gezinnen ook een week of midweek. De inkomsten zijn natuurlijk beduidend minder maar ik merk wel dat ik energie krijg als er gasten zijn en ik meer contact heb met een familie dan met een groep. Zo’n grote groep is meer op zichzelf aangewezen.

Individuele gezinnen vinden vooral het persoonlijke contact leuk, ik voorzie mensen dan ook regelmatig van allerlei tips en uitjes. Het is op dit moment heel erg zoeken wat mensen wél kunnen doen omdat veel activiteiten niet of beperkt geopend zijn. Juist dan is het mijn kracht om leuke dingen te bedenken die wel kunnen en dat zijn er genoeg in ons mooie Heuvelland: een wandeling met een picknickmand die je kunt vooraf kunt bestellen, een bezoek brengen aan de enige Mergelmolen in Nederland die juist bij ons in de straat gelegen is, een afhaalmaaltijd ophalen bij de foodtruck, een natuurspeeltuin bezoeken.

Ik heb allerlei tips voor plekken waar je de lekkerste ijsjes krijgt en natuurlijk niet te vergeten het Amerikaans kerkhof bezoeken daar is het heerlijk rustig, het drielandenpunt in Vaals en genieten van het uitzicht van de Gulperberg.’

Het is op dit moment heel erg zoeken wat mensen wél kunnen doen omdat veel activiteiten niet of beperkt geopend zijn.’

Hoe verwacht jij dat de reiswereld eruit ziet als de grenzen straks weer open gaan?

‘Ik verwacht dat mensen voorlopig niet gaan vliegen en veelal in Nederland op vakantie zullen gaan. Wij richten ons met onze groepsaccommodatie altijd al op Nederlandse en Belgische gasten maar richten ons nu meer op individuele gezinnen. Ik zie dat er nu een run is op vakantiewoningen die niet op een vakantiepark gelegen zijn.’

Ik zie dat er nu een run is op vakantiewoningen die niet op een vakantiepark gelegen zijn.’

Verwacht je dat je straks door het coronavirus zelf anders gaat reizen?


‘Ik reis graag met eigen auto maar gezien onze achtergrond met Chinese kinderen reis ik ook graag naar China. We hadden plannen om volgend jaar naar Canada te gaan maar dat plan stoppen we maar in de ijskast. We hebben deze zomer een vakantie geboekt in Oostenrijk en zoals het er nu uitziet gaan we gewoon, even energie bijtanken en  nieuwe ideeën opdoen voor onze accommodaties.’


Lees ook: Anouk woont in Costa Rica: ‘Geen toerisme is geen inkomen’


Wil je op de hoogte blijven van Mieke en haar twee accommodaties? Volg haar dan op social media: www.facebook.com/hemelsehoeve, www.facebook.com/dromenonderdebomen of www.instagram.com/hemelsehoeve en www.instagram.com/dromenonderdebomen.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.