7 tips om duurzamer te reizen

Duurzamer reizen Co2 compenseren

Ben jij ook zo gek op reizen maar maak je je zorgen over je ecologische voetafdruk? Herkenbaar. Met alle berichten over klimaatverandering voel ik me soms wel schuldig als ik weer eens het vliegtuig in stap. Aan de ene kant wil ik graag de wereld verkennen, genieten van de natuur en zuinig zijn op onze planeet. Aan de andere kant is er bij verre reizen (vaak) geen andere mogelijkheid dan in het vliegtuig te stappen, en laat dat nou juist weer ontzettend milieuonvriendelijk zijn. En als ik op reis ben en zie hoeveel afval daar soms nog op straat wordt gegooid lijkt duurzaam reizen bijna onbegonnen werk. Desondanks probeer ik me in ieder geval bewust te zijn van mijn impact op het milieu. Alle kleine beetjes helpen toch? Hieronder lees je tips om duurzamer te reizen. Deel ook vooral jouw eigen ervaringen en tips in de reacties.

CO2 compenseren

Het minst duurzame aan reizen? Dat is de reis vaak zelf. Vliegen is door de CO2 uitstoot en het hoge brandstofverbruik erg milieubelastend. Duurzamer reizen begint daarom bij het compenseren van je CO2 uitstoot. Veel verschillende vliegtuigmaatschappijen zoals KLM kun je direct bij het boeken van je vliegticket de CO2 uitstoot compenseren. Afhankelijk van de afstand van je vlucht kun je jouw uitstoot al vanaf een paar euro compenseren.

Eet lokaal

Probeer op reis zoveel mogelijk lokale, en bij voorkeur vegetarische producten te eten. Niet alleen is het leuk om van de lokale producten te kunnen proeven, ook steun je hier de lokale ondernemers mee. Daarnaast scheelt het vervuiling en energie die anders nodig zou zijn om producten te importeren.

Milieuvriendelijke zonnebrand

Wist je dat veel zonnebrandcrèmes schadelijk zijn voor het milieu? Jaarlijks spoelen er tonnen aan zonnebrandcrème de zee in, inclusief ingrediënten zoals zinkoxide, titaniumdioxide en petroleumolie. Deze ingrediënten zijn niet afbreekbaar en kunnen schadelijk zijn voor vissen, koraal en vogels. Helaas heb ik op dit moment in Nederland nog geen zonnebrand kunnen vinden die écht koraal vriendelijk is. Mocht jij er wel één kennen, laat je het dan weten in de reacties?

Duurzamer reizen - koraal

Beperk je energie verbruik

Schakel de lampen of airconditioning uit als je niet op je hotelkamer bent, laat de kraan alleen open staan als het nodig is en leg je hotel handdoeken pas op de grond als de schoonmaak ze écht moet vervangen. Maak daarnaast bij voorkeur gebruik van het openbaar vervoer in plaats van het huren van een auto of scooter.

Water

Voorkom plastic afval door in plaats van losse waterflesjes één stevige fles aan te schaffen die je steeds kunt hervullen. Met een dopper op zak kun je hip én duurzamer reizen.

Voorkom voedselverspilling

Ga je eten in een buffet restaurant? Schep dan kleine porties op en loop desnoods wat vaker vaker langs het buffet. Zo voorkom je dat je teveel opschept en vervolgens de helft laat staan.

Duurzamer reizen begint bij een duurzame accommodatie

Kijk kritisch naar de accommodatie die je boekt. Vaak is er op de website wel een pagina waarop staat beschreven welke duurzame initiatieven het hotel neemt. Zijn ze bijvoorbeeld zuinig met water en energie? Maken ze gebruik van lokale producten en komen de werknemers uit de omgeving? Wordt het afval gescheiden?


Leestip: 6 tips om minder plastic op reis te gebruiken


 

5 gedachten over “7 tips om duurzamer te reizen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.