Backpacker Piet: ‘Langzaam werd duidelijk dat de reis naar Sumatra geen goed idee zou zijn.’

Piet-Danakil-depression

2020 zou voor Piet (65) een reisjaar worden waar hij al lang naar uitkeek. In januari nam hij ontslag en maakte hij grote plannen naar onder andere Azië en Centraal-Amerika. De planning was om in mei te vertrekken, maar na de uitbraak van het coronavirus werd het langzaam steeds duidelijker dat dit geen goed idee zou zijn. In dit interview vertelt Piet hoe het is gelopen en hoe hij met deze periode omgaat.


Hallo Piet, kun je iets meer over jezelf vertellen?

‘Mijn naam is Piet, woonachting in een dorpje in Noord-Holland.  Ik ben (nog) werkzaam bij een expeditiebedrijf in Amsterdam. Mijn leeftijd is 65 jaar. Ik ben nog steeds een fervent backpacker die jaarlijks minstens één grote reis maakt en daarnaast wat kortere trips.’

Wat betekent reizen voor jou?

‘Reizen is voor mij avontuur, genieten, de wereld verkennen, culturen leren kennen, mensen ontmoeten. Na een aantal keren zon, zee, strand vakanties ben ik in 1981 voor het eerst gaan backpacken. Begonnen in Zweden en Finland, en in 1983 de eerste verre reis met Mexico als bestemming. Ik was verkocht, meteen verslaafd. Jaar in jaar uit heb ik reizen gemaakt naar dichtbije en verre oorden. Veel beleefd, veel mensen ontmoet. Reizigers en locals. En met name die laatste groep mensen heb ik altijd geweldig gevonden.’

Hoe zagen jouw reisplannen eruit toen het coronavirus uitbrak?  

‘Op mijn verjaardag eind oktober besloot ik dat het mijn laatste jaar werken zou worden. Ik kocht een ticket naar Singapore. Maar, toen in januari de pensioen overzichten binnendruppelden en ik eens op mijn spaarrekening keek was mijn nieuwe besluit snel genomen; ik nam ontslag. Per 1 juni zou ik niet meer werken want na 44 jaar werken vond ik het welletjes.  Een van de eerste dingen die ik gedaan heb was mijn ticket wijzigen. In plaats van 4 weken wijzigde ik mijn ticket naar een retour Singapore met vertrek in mei en terug 2 maanden later. Met de bedoeling om later nog tickets te kopen van Singapore met bestemming Indonesië (Sumatra) en weer terug.

Om mijn besluit te vieren ben ik op 15 maart uit eten geweest in een Indonesisch restaurant in Utrecht. Samen met een vriendin die ook vergevorderde reisplannen had. Het was nog mogelijk van een maaltijd te genieten, hoewel Rutte een uur eerder bekend gemaakt had dat alle restaurants moesten sluiten. Op dat moment werd mij al goed duidelijk dat het ernstig was.’

Piet Dallol Danakil

‘Langzaam werd voor mij ook duidelijk dat de reis naar Sumatra geen goed idee zou zijn. Al begin april besloot ik dat ik niet zou gaan.’

Hoe kwam je erachter dat het coronavirus effect heeft op jouw geplande reizen?

‘Twee dagen na de bewuste 15de maart zit ik thuis te werken. Sinds die dag heb ik geen collega’s meer gezien. Contact loopt via de mail en telefonisch. Het vertrek voor mijn reis stond gepland op 28 mei. In de loop van de weken werd meer en meer duidelijk wat het virus wereldwijd teweeg bracht.  In de eerste twee weken bekeek ik alle cijfers inzake besmettingen en overlijdens wereldwijd. Langzaam werd voor mij ook duidelijk dat de reis naar Sumatra geen goed idee zou zijn. Al begin april besloot ik dat ik niet zou gaan. En in de 3de week van april kwam er bericht van de luchtvaartmaatschappij dat mijn vluchten gecanceld waren. Aangezien ook meer en meer landen geen toegang meer verleenden aan toeristen wist ik het op dat moment zeker. Mijn trip van 2 maanden door Sumatra zou niet doorgaan.’

‘In mijn gedachten maakte ik hikes door Italië, liep ik vanaf de Pyreneeën naar Santiago de Compostella.’

Hoe ga je hier mee om?

‘Aangezien mijn werkzame leven er bijna opzit en er geen noodzaak meer is om geld te verdienen ben ik zelf vrij relaxed onder dit alles. Jazeker is er teleurstelling. Een reis die niet doorgaat nadat je je er al heel lang op verheugd hebt is absoluut niet leuk.

Al snel nadat ik thuis kwam te werken ben ik ’s avonds en in de weekenden gaan wandelen. Wandelingen van 10 tot soms meer dan 25 km. In het begin met de gedachte: “Ik moet straks op reis in staat zijn een lange hike te volbrengen!” Al snel werd het gewoon plezierig wandelen met veel tijd om na te denken. In mijn gedachten maakte ik hikes door Italië, liep ik vanaf de Pyreneeën naar Santiago de Compostella. En was het niet in Italië of Spanje, wel dan maar in Nederland. Gewoon rond het IJsselmeer.

Het is en blijft vervelend om op een bepaalde manier opgesloten te zitten. Aan de andere kant, ik wandel, ik ben nog steeds gezond, het is mooi weer en ik heb veel plannen die ik uitvoeren wil wanneer ik niet meer werk. Ik ben reeds begonnen met het inscannen van oude reisfoto’s en dia’s. Ik ben begonnen met het schrijven van reisverhalen. En dat laatste wil ik delen met anderen. Dus zal er ook een blog komen. Iets wat al langer op de planning staat. Het is zoals het is. Dit verander ik niet.’

Piet vulkaan Ethiopie

‘Ik denk dat, voor zover mogelijk, reizigers moeten proberen niet alleen te focussen op reizen of de gemiste reis.’

Welke tips zou je willen delen met andere reizigers?

‘Omdat ik thuis werk, ben ik niet de hele dag bezig met reizen. In de avond uren loop ik regelmatig. Ik bedenk dingen die ik mogelijkerwijs zou kunnen doen. Ik zorg dat ik me tussen mijn oren niet ineens opgesloten voel. Ik denk dat, voor zover mogelijk, reizigers moeten proberen niet alleen te focussen op reizen of de gemiste reis. Waarbij ik er wel van uitga dat elk mens anders is. Dat ook veel reizigers misschien deels financieel afhankelijk zijn van reizen.’

‘Zolang er geen vaccin is verwacht ik ook niet dat veel landen toeristen meteen weer binnen laten’

Wat verwacht je van je verdere reisplannen voor dit jaar?

‘Tijdens mijn verjaardag vorig jaar maakte ik wereldkundig dat ik een maand naar Indonesië zou gaan. Vervolgens zou ik thuis komen. Oorspronkelijk was het de bedoeling eind oktober met werken te stoppen. En dan voor een periode van 4 maanden te reizen door Centraal Amerika. Costa Rica, Nicaragua, Honduras, San Salvador, Guatemala. Dan een maandje naar huis. Om dan te beginnen aan mijn grote droom; de hippie trail. Over land van Nederland naar India en Nepal.

Mijn verwachtingen? Forget about it, Piet. Ik zal zeker niet zonder meer op reis gaan. Mede gezien mijn leeftijd en medische achtergrond behoor ik tot een risicogroep. Zolang er geen vaccin is verwacht ik ook niet dat veel landen toeristen meteen weer binnen laten.’

Hoe verwacht jij dat de reiswereld eruit gaat zien?  

‘De reiswereld zal zeker een eerste jaar wezenlijk anders zijn. Luchtvaartmaatschappijen zullen misschien beginnen met hoge ticketprijzen. Ook afhankelijk van ruimte die passagiers zouden  moeten hebben. Reisorganisaties zullen misschien hun reizen ook tegen een hogere prijs proberen te verkopen. In eerste instantie zal er een soort inhaalslag plaatsvinden. In die zin dat veel bedrijven ergens hun verliezen proberen terug te verdienen. Voor de individuele reiziger zal het misschien een periode heel goedkoop toeven zijn in een land. Dit omdat de lokale bevolking weer probeert geld te verdienen. Geld moet verdienen om te overleven.

Om allerlei redenen zal het reizen, een, twee jaar prijziger zijn. Echter, dan zal er ongetwijfeld weer een concurrentieslag volgen. En na verloop van tijd gaat alles weer verder op het punt waar we gebleven waren in januari. Bedrijven, consumenten, bij iedereen zal dit in het menselijk brein naar de achtergrond verplaatst worden. Met heel af en toe de opmerking; weet je nog wel, in 2020?’

Verwacht je straks anders te gaan reizen?

‘Mijn favoriete manier van reizen is backpacken. Voor mij persoonlijk zal er weinig veranderen. Ik hou van bepaalde landen, ik hou van bepaalde culturen, ik hou van de mensen in mijn favoriete landen. Wanneer ik de kans heb, wanneer het veilig is, zal ik altijd weer terugvallen op mijn manier van reizen, de accommodaties, het transport.

Voor iedereen is het te hopen dat er snel een ommekeer komt. En dat ieder zich ook realiseert dat niet alles normaal is in de wereld. Dat ook gezondheid niet vanzelfsprekend is, ook niet voor de gezonde mensen. En gezondheid is wat ik iedereen toewens!’


Wil je op de hoogte blijven van Piet zijn reizen en verhalen? Volg hem dan op Instagram.


Lees ook: Reisjournalist Anika ‘Ik had net 15 reisdagboeken op de markt gebracht’


3 gedachten over “Backpacker Piet: ‘Langzaam werd duidelijk dat de reis naar Sumatra geen goed idee zou zijn.’

    1. Dank je wel Claudia. Ik heb maar een huisje geboekt voor 7 nachtjes. Kan ik lekker lopen op de Veluwe. En wat ik schreef, het is zoals het is. Ik kan het niet anders maken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.