Lauri organiseert retreats op Ibiza en besloot iets compleet anders te gaan doen

secret-villa-ibiza

De reisbranche wordt hard geraakt door de coronacrisis. Gelukkig zijn er ook positieve verhalen, zoals ondernemers die kansen zien om hun vrijgekomen tijd op een andere manier te benutten.  Zo ook Lauri, die sinds twee jaar op Ibiza woont en daar retreats organiseert. Vanwege de coronacrisis stroomden de annuleringen binnen waarop ze besloot om iets compleet anders te gaan doen.


Hi! Kun je je voorstellen? Wie ben je, waar kom je vandaan en wat is je achtergrond?

‘Mijn naam is Lauri Berkhoudt, geboren in Amsterdam (1987) en sinds twee jaar woon ik fulltime op Ibiza. Jarenlang heb ik als redacteur voor een aantal tijdschriften gewerkt. Voornamelijk mannenbladen, zoals: FHM, Esquire en Men’s Health en later ook CosmoGirl. Uiteindelijk ben ik overgestapt naar de online wereld en heb ik vijf jaar als copywriter voor de Bijenkorf gewerkt. Toen het helaas eigenlijk al iets te laat was begon ik met yoga. Na een weekend retreat gevolgd te hebben wist ik het: dit wilde ik ook gaan doen. Inmiddels ben ik drie yogaopleidingen en een verhuizing naar Ibiza verder; waar ik retreats organiseer.’

jochem en lauri ibiza

Wat betekent de reisbranche voor jou?

‘Er is geen betere manier om jezelf beter te leren kennen dan door te reizen. Voor mij staat het ontdekken van andere culturen en gewoontes synoniem aan groeien in het leven. De reisbranche maakt dit allemaal mogelijk. Vanaf het moment dat ik mijn Hbo-diploma in mijn zak had ben ik drie maanden gaan reizen om daarna jaarlijks de hele maand november met mijn backpack het avontuur op te zoeken. Daarbij heb ik het geluk uit een enorme reislustige familie te komen, waarbij mijn ouders mij al vroeg kennis lieten maken met reizen. De rondreis door Zuid-Afrika in 2014 is één van de meest dierbare herinneringen uit mijn leven.’

Wat voor onderneming heb je?

‘Samen met mijn vriend heb ik One Day Retreat Ibiza opgericht. We zouden het derde seizoen ingaan; waarbij dit het drukste jaar ooit zou worden voor ons. Een onderneming heeft tijd nodig om te groeien en daar zouden we dit jaar de vruchten van plukken. Vooral het voor- en naseizoen leent zich erg goed voor een retreat van een dag. In juli en augustus is het vaak te warm en druk op Ibiza. Daarom zouden we dit jaar in juli en augustus voor het eerst sinds twee en half jaar weer op vakantie gaan; met een backpack naar Azië om te zien waar we zouden uitkomen. Naast de retreats van een dag stonden er mooie samenwerkingen op de agenda, waarbij we onze eerste weekend retreats zouden gaan organiseren.’

Cave yoga in Ibiza

‘We zouden het derde seizoen ingaan; waarbij dit het drukste jaar ooit zou worden voor ons.’

Hoe kwam je erachter dat het coronavirus effect heeft One Day Retreat Ibiza?

‘Ongeveer 90% van onze gasten komen uit Nederland. Toen de noodtoestand werd uitgeroepen in Spanje, gingen tegelijkertijd de grenzen dicht. Vluchten werden geannuleerd en daarmee stroomden de eerste annuleringen binnen. In het begin heb ik erg moeten rouwen om het verlies van een seizoen dat misschien wel helemaal niet begint. Je zingeving valt volledig weg en daarbij natuurlijk je inkomen. De meeste mensen op Ibiza moeten het hebben van het seizoen dat van april tot oktober loopt, waarbij iedereen vrijwel bankroet de winter uitkomt. Ik hou mijn hart vast wat voor een gevolgen dit voor het eiland en de hele wereld gaat hebben. Nog even had ik de hoop dat er in juni alweer toeristen zouden komen, maar ook door deze maand kan een streep. Ook is het is lastig om alle mensen van maart, april, mei en juni om te boeken, want je weet niet wanneer je weer kunt openen en in het naseizoen stonden er ook al boekingen. Kortom niet alle boekingen kunnen worden omgeboekt, helaas.’

‘Ik hou mijn hart vast wat voor een gevolgen dit voor het eiland en de hele wereld gaat hebben.’

Hoe ga je hier mee om?

‘Welke emoties ik ook voel, ik omarm deze volledig en ga ze niet uit de weg. Het voelde als een rouwproces, omdat je zo keihard ergens naartoe hebt gewerkt en dat valt volledig weg. Ik ben er verdrietig om geweest en was ontzettend moe. Ook mis ik mijn familie en vrienden vreselijk, want we hebben geen idee wanneer we elkaar weer zien. Daarbij zijn de maatregelen bijna nergens ter wereld zo streng als hier en dit maakt het leven er niet makkelijker op. Uiteindelijk heb ik een maand in de put gezeten en mij daarna volledig herpakt. Ik stelde mezelf de vraag; wat wilde ik altijd al waar ik niet eerder de tijd voor had? Met dit idee in mijn achterhoofd ben ik online magazine Nyepi begonnen. Er zitten zoveel verhalen in mijn hoofd die ik graag wil delen om mensen te inspireren en van handige tools te voorzien. Nyepi geeft mij zingeving en ik heb dan ook een duidelijke missie met het online magazine. Op Nyepi worden spirituele onderwerpen op een no-nonsense manier gebracht, met de nodige humor en zelfspot. Zodat hopelijk ook degenen die wat weerstand tegen spiritualiteit ervaren, juist zullen merken dat het vooral alles met de natuur te maken heeft.’

Ibiza

‘Uiteindelijk heb ik een maand in de put gezeten en mij daarna volledig herpakt. Ik stelde mezelf de vraag; wat wilde ik altijd al waar ik niet eerder de tijd voor had?’

Heb je tips voor andere ondernemers?

‘Het is een kwestie van incasseren en je aanpassen. Kijken naar wat kan nog wel? In plaats van wat er allemaal veranderd is. Door te denken in oplossingen ontstaan de mooiste ideeën. Hopelijk kan ik met Nyepi meer mensen inspireren om iets nieuws te starten. Wat ga je doen met de tijd die je gegeven is? Tot de grenzen weer opengaan en ik retreats kan geven, zorgt Nyepi weer elke dag voor een doel in mijn leven.’

Hoe zien de komende maanden er voor jullie uit?

‘Zolang er geen toeristen mogen komen kunnen er geen retreats plaatsvinden en zelfs als ze mogen komen is er nog veel onzekerheid. Om hierop in te spelen ben ik met een online versie bezig van One Day Retreat Ibiza. Daarnaast werk ik samen met twee collega’s aan een meditatieprogramma. Daarbij is het opstarten van Nyepi meer dan een fulltime baan geworden op het moment. Kortom ik doe mijn keiharde best om ‘de winter’ door te komen, hoe groter Nyepi op dit moment wordt; des te meer kans dat One Day Retreat Ibiza volgend jaar nog kan blijven bestaan.’

Hoe verwacht jij dat de reiswereld eruit ziet als de grenzen weer open gaan?

‘Zoals Rutte zegt, zal de anderhalve meter maatschappij nog lang blijven bestaan. One Day Retreat Ibiza speelt hierop in door one-and-a-half-meter retreats by One Day Retreat Ibiza aan te bieden. Ook zullen er minder deelnemers mee kunnen doen aan de weekend retreats, om deze afstand te kunnen bewaren. Ik hoop zo dat er snel weer gevlogen kan worden, dat wij op Ibiza iets meer vrijheid krijgen en dat de mensen nog meer dan ooit zullen genieten van een retreat.’

‘Ik hoop zo dat er snel weer gevlogen kan worden, dat wij op Ibiza iets meer vrijheid krijgen en dat de mensen nog meer dan ooit zullen genieten van een retreat.’

Verwacht je dat je straks door het coronavirus anders gaat reizen?

‘Doordat ik op een eiland woon, kan ik helaas niet zeggen dat ik vaker de trein zou pakken. Vliegen naar Nederland doe ik ongeveer 4x per jaar en lange afstand vluchten heb ik al drie jaar niet gemaakt. Waar ik eerder ontzettend behoefte had aan een lange reis, ben ik nu al blij als ik al mijn dierbaren in Nederland weer kan knuffelen. De lange reis zal ik dan ook voorlopig niet maken en wanneer het wel zover is; dan zal ik uiteraard mijn CO2-uitstoot compenseren.’


Wil je op de hoogte blijven van Lauri en haar ondernemingen? Volg One Day Retreat Ibiza dan op Facebook of Instagram of Nyepimagazine op Facebook of Instagram.


Lees ook: Alles werd anders voor Tokiotours

Een gedachte over “Lauri organiseert retreats op Ibiza en besloot iets compleet anders te gaan doen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.