Jaaroverzicht 2018

Počitelj-uitzicht2

2019 staat voor de deur. Tijd voor een terugblik op 2018, een bijzonder reisjaar!

Dit jaar bezocht ik 10 landen, waarvan 8 voor het eerst. Hoewel ik veel landen bezocht hield ik me dit jaar meer bezig met de ecologische voetprint die het reizen veroorzaakt en pakte ik het een stukje duurzamer aan. Niet alleen bleef ik voor het eerst sinds jaren binnen Europa, ook reisde ik voornamelijk met het openbaar vervoer. Zo reisde ik met meer dan 30 treinen, tientallen bussen en metro’s, een paar boten en nam ik ‘slechts’ 5 keer het vliegtuig – waarvan ik overigens wel de CO2 uitstoot compenseerde. 

Benieuwd naar de plekken die ik bezocht? Hieronder lees je het volledige overzicht!  

Rusland

Op 1 januari stond ik al met mijn koffer op Schiphol, op naar Moskou! Al jarenlang stond het bezoeken van een met sneeuw bedekt Rode Plein op mijn bucketlist. Helaas lag er nauwelijks sneeuw maar dat maakte een bezoek aan deze bijzondere stad gelukkig niet minder leuk! Nadat ik Moskou bezocht nam ik de trein naar de culturele hoofdstad Sint Petersburg waar ik ook een aantal dagen verbleef. 

Kroatië

Kroatië was het startpunt van een maand lange Eurotrip met Interrail. Ik begon mijn reis samen met mijn zus in de oude stad Dubrovnik en vervolgde mijn reis later solo in het toeristische Split en de Kroatische hoofdstad Zagreb. Eén van de hoogtepunten van Kroatië was het bezoek aan de Plitvice meren. Erg toeristisch maar daardoor zeker niet minder mooi.

Dubrovnik-Kimberley

Montenegro

In Montenegro verbleef ik in Kotor, gelegen aan de gelijknamige baai. Ik bezocht onder andere Lovcen Nationaal Park en zwom in het prachtige Lake Skadar. Helaas verbleef ik maar kort in Montenegro maar ik wil zeker ooit een keer terug! 

montenegro-lovcen-uitzicht

Bosnië en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina was het meest indrukwekkende land dat ik dit jaar bezocht. Ik verbleef in Mostar en maakte onder begeleiding van een gids een trip langs onder andere Blagaj, Počitelj en de Kravice watervallen. Ik leerde meer over de geschiedenis en hoewel de sporen van de oorlog er nog goed zichtbaar zijn voelde ik me er als toerist veilig en meer dan welkom. Naast de indrukwekkende geschiedenis heeft Bosnië en Herzegovina prachtige natuur, lekker eten en lage prijzen. Een prima vakantiebestemming dus. 

Bosnië-Herzegovina-Mostar-oude-brug

Slovenië

Nog zo’n plek waar ik véél langer had willen blijven: Slovenië! Veel heb ik er niet gezien want ik had in mijn drukke reisschema slechts tijd voor 2 nachtjes bij het Meer van Bled, maar wat was het er mooi! Ik maakte een wandeling rondom het sprookjesachtige meer en bezocht het uitzichtpunt Ojstrica dat de wandeling meer dan waard was.

uitzicht-ojstrica-meer-van-bled-slovenie

Oostenrijk

Mijn reis door Oostenrijk begon in de geboortestad van Mozart én de stad van de film The Sound of Music: Salzburg. Van hieruit maakte ik een dagtrip naar Hallstatt, dat met recht bekend staat als het mooiste dorpje van Oostenrijk! Vervolgens reisde ik door naar Zell am See. Deze plek is niet alleen leuk voor de wintersport maar óók als zomervakantie – als het goed weer is dan – want wegens slecht weer verruilde ik op de tweede dag een wandeling door de bergen ‘noodgedwongen’ voor een dag in een Oostenrijkse SPA. Erg vervelend ;). Ik sloot mijn reis in Oostenrijk af met een dagje Innsbruck. 

hallstatt-postcard

Zwitserland

Al vanaf het begin van mijn reis keek ik erg uit naar het treinreizen door Zwitserland. Niet alleen zijn de treinen er luxe en zijn de aansluitingen goed, onderweg geniet je van de mooiste uitzichten! De meest bijzondere treinrit bracht me vanuit Interlaken tot wel 3454 meter hoogte op de Jungfraujoch: het hoogste treinstation van Europa. Niet alleen was dit de mooiste treinrit die ik ooit maakte, met een prijskaartje van zo’n €200 was het ook de duurste ;). Daarnaast maakte ik een wandeling door Lauterbrunnen (een vallei met 72 watervallen), bezocht ik de helderblauwe Blausee én het adembenemende bergmeer Oeschinensee. Qua natuur staat Zwitserland zeker op nummer 1 van de landen die ik dit jaar bezocht. 

Frankrijk

Frankrijk was het laatste land van mijn Eurotrip. Ik bezocht het kleurrijke dorpje Colmar en sloot mijn reis af in Parijs. Ik werd een dag op sleeptouw genomen door een local die ik halverwege mijn reis had leren kennen en leerde zo, ondanks dat ik Parijs al eerder had bezocht, weer nieuwe plekken kennen. Als kers op de taart stond ik ook nog bij de finish van de Tour de France op de Champs-Élysées. Een bijzondere afsluiting van mijn reis! 

Estland

In september maakte ik samen met een vriendin een stedentrip naar Tallinn. De stad werd eerder dit jaar door Lonely Planet bestempeld als #1 Beste Value Destinatioen maakte zijn titel meer dan waar. In de omgeving van Tallinn zijn veel natuurparken te vinden. We maakten een roadtrip naar Laheema National Park, bezochten verschillende watervallen én ik bungelde nog even over de rand van het dak van de Tallinn TV-toren.

Tallinn-Estland Tallinn-Estland-15

België

Mijn laatste twee reizen waren een stukje dichter bij huis: België. Samen met mijn moeder ging ik in oktober een weekend naar Mechelen. In deze leuke stad is genoeg te doen en te zien. Mechelen is niet zo bekend als Brussel en Antwerpen en wordt daarom dus ook nog niet zo overspoeld met toeristen waardoor het centrum zijn charme heeft weten te behouden. Mijn tweede bezoek aan België was in december en ging naar Antwerpen. In deze periode is Antwerpen feestelijk versierd en zijn er gezellige activiteiten zoals de kerstmarkten en China Light. Een leuke afsluiting van het jaar! 

Dijlepad-1

Antwerpen steen kerstmarkt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.