Reisdagboek Thailand – Chiang Mai

Chiang Mai Elephant Nature Park

Na een dag lang de oude tempels en ruïnes van Ayutthaya te hebben bekeken ben ik met de bus naar Chiang Mai gereisd. De busreis door de hobbelige wegen niet erg aangenaam. Hierdoor had ik nauwelijks geslapen en was ik erg blij toen ik na een ruim 8 uur durende rit rond 07.30 uur in mijn guesthouse Awana House aan kwam en mijn kamer al klaar bleek te zijn! Snel een douche genomen en daarna even op bed gaan liggen om wat slaap in te halen.

Chiang Mai

Eind van de middag ben ik het oude centrum van Chiang Mai gaan verkennen en heb ik 2 markten bezocht. Je kunt hier overal super lekker en goedkoop eten. Bijvoorbeeld bij kraampjes op straat of in kleine Thaise restaurantjes. Voor omgerekend €2,- heb ik vaak al een maaltijd inclusief drinken. Ook verkopen ze overal heerlijke verse fruitshakes, super lekker!

Chiang Mai Thailand stad

Chiang Mai stad Thailand

Elephant Nature Park Chiang Mai

De volgende dag stond een bezoek aan het Elephant Nature Park op het programma. Ik werd ’s ochtends per minibus opgehaald waarna we nog een aantal stops maakten om andere mensen op te halen. We hadden een super leuke groep met voornamelijk Amerikanen en Australiërs. Echt interessant om iedereen zijn reisverhalen te horen en hoelang sommige mensen wel niet rondreizen door te couchsurfen, te liften en tussendoor vaak Engelse les te geven. Daarbij vallen mijn 2.5 week vakantie in het niet ;).

Chiang Mai Elephant Nature park
Het voeren van de olifanten gebeurt vanaf een verhoogd platform

Chiang Mai Elephant Nature Park

Onderweg in de bus werd een informatieve film vertoont. Ik ben in Indonesië ook al een keer bij een olifantenopvang geweest dus ik wist al een beetje wat me te wachten stond. In veel landen worden olifanten nog als toeristische attractie en bron van inkomsten gebruikt. Vaak zijn deze olifanten mishandeld om ze tam te krijgen. Zo worden de olifanten met stokken geslagen en met haken geprikt om te luisteren. Helaas zijn er dagelijks nog genoeg toeristen die graag op een olifantenrug willen rijden waardoor dit niet stopt.

Chiang Mai Elephant Nature Park
Deze olifanten kunnen heerlijk hun gang gaan
Chiang Mai Elephant Nature Park
In het Elephant Nature Park worden olifanten nergens toe gedwongen en worden er zéker geen stokken gebruikt

Gelukkig zijn er steeds met mensen die zich het leed van de olifanten wel aantrekken en zich ook beseffen dat deze dieren met uitsterven worden bedreigd. Elephant Nature Park is er hier een voorbeeld van. Zij proberen mishandelde, zieke en weesolifanten te kopen om ze nog een goed leven te geven. Het park wordt gerund door een aantal medewerkers en een hoop vrijwilligers. Door bezoekers een kaartje te laten kopen en mee te laten helpen kunnen ze de olifanten verzorgen.

Chiang Mai Elephant Nature Park
Leuk “klusje” het wassen van de olifanten in de rivier. Deze olifant heeft overigens een gebroken heup door mishandeling. Triest he?

Het park was gelegen in een groen dal, midden tussen de bergen en omgeven door de rivier. Een fijne plek waar de olifanten vrij rond kunnen lopen en hun nare ervaringen achter zich kunnen laten. In het park staat het welzijn van de olifanten voorop. Toeristen mogen foto’s maken maar alleen zonder flits (van de vele flitsen zijn veel straatolifanten helaas al blind geworden). De olifanten mogen geaaid worden maar alleen als zij naar je toekomen, ze kunnen dus weglopen wanneer zij willen. Er wordt niet op de olifanten gereden, ze hoeven geen kunstjes te doen en er worden geen stokken of haken gebruikt om de olifanten te straffen. De olifanten worden hier juist met iets lekkers beloond als ze iets goed doen.

Chiang Mai Elephant Nature Park
Deze olifant vond het heerlijk om gewassen te worden

Onze gids Bee heeft ons de hele dag door het park rondgeleid. We mochten de olifanten voeren en ’s middags na de lunch mochten we de olifanten in de rivier wassen. We kregen emmertjes om water over de olifanten te gooien. Echt super leuk om zo intensief met deze dieren in contact te zijn en te zien hoe ze genieten van hun bad. Ik vond het echt een super leuke dag en hoop dat meer olifantenparken het voorbeeld van dit park gaan volgen en de dieren beter gaan behandelen. Het is triest om te zien hoe sommige olifanten er door toedoen van de mens eraan toe zijn. Sommige olifanten waren blind, wees en hadden littekens of een gebroken heup. Hopelijk worden meer toeristen zich van dit leed bewust en kiezen zij voortaan ook voor een bezoek aan een diervriendelijke opvang.

Fietstocht door Chiang Mai

De volgende dag heb ik een georganiseerde fietstocht door Chiang Mai gedaan. Omdat ik de enigste deelnemer was kreeg ik een privétocht. Tijdens de tocht fietsten we langs verschillende tempels, een lepradorp en veel rijstvelden. We zijn gestopt bij een bakkerij om daar even te kijken en vervolgens doorgefietst naar een weeshuis. In het weeshuis woonden een stuk of twintig kinderen. Triest om te horen dat van sommige kinderen hun ouders waren overleden en dat het soms voorkomt dat families al twee kinderen hebben en besluiten voor het derde kind niet te kunnen zorgen en deze dan bij een weeshuis achterlaten. De kans op adoptie is er voor deze kinderen bijna niet, als er iemand zou willen adopteren wil de familie namelijk een hoop geld zien. Gelukkig krijgen de kinderen in de opvang wel les en is er dus hoop op een goede toekomst.

Chiang Mai Thailand fietstocht Chiang Mai Thailand fietstocht Chiang Mai Thailand fietstocht

Na het weeshuis zijn we nog langs een boeddhistisch crematorium gefietst en hebben we nog meervallen gevoerd. Na een halve dag fietsen was ik aardig moe en heb ik ’s middags lekker bij het zwembad gelegen.
’s Avonds heb ik nog de avondmarkt bezocht waar ik wederom heerlijk heb gegeten en bij de vele kraampjes heb rond gekeken.

Chiang Mai Thailand fietstocht
Vrolijk zwaaiende kinderen toen ik het weeshuis weer verliet

Chiang Mai Thailand fietstocht

Van Chiang Mai door naar Ao Nang

Vandaag was het tijd om weer verder te reizen. In de ochtend ben ik uitgecheckt en naar het vliegveld van Chiang Mai gegaan. Hier vloog ik om 12.50 uur naar Krabi toe vanaf waar ik de bus naar het kustplaatsje Ao Nang heb genomen. Dit verliep allemaal erg soepel dus ik was al hauw bij het Glur Hostel. Ik had een bed in de grote slaapzaal geboekt (is het goedkoopst) maar kreeg een kamer met maar 4 bedden en waar nu alleen nog 2 andere meiden slapen. Heerlijk rustig dus!

Het is echt een luxe hostel met zwembad, design douches en wasbakken, gezellige loungeplekken met hangmatten en schone kamers.Vanaf het hostel is het 20 minuten lopen richting strand wat ik na aankomst heb gedaan. Onderweg zijn er een hoop bars, restaurants en winkeltjes. Bij het strand aangekomen was het helaas mistig en bewolkt. Ik blijf nog een paar dagen in Ao Nang dus hopelijk is er snel beter weer op komst!

2 gedachten over “Reisdagboek Thailand – Chiang Mai

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.