Stedentrip Moskou: wat te doen en te zien?

Rusland Moskou

Kleurrijke kerktorens, het Rode Plein en het Kremlin zijn waarschijnlijk de eerste dingen waar je aan denkt bij het horen van de naam “Moskou”. Maar wist je ook dat er jaarlijks een geweldig Winterfestival is? En dat de metrostations van Moskou tot de mooiste ter wereld behoren? Genoeg reden dus om op het vliegtuig te stappen en deze bijzondere stad te ontdekken.

Moskou heeft 4 internationale luchthavens. Een visum voor Moskou/Rusland is verplicht, uitleg over het aanvragen van een visum voor Rusland lees je hier. Mijn vlucht met KLM landde op Sheremetjevo Airport. Na aankomst kon ik direct vanaf de luchthaven overstappen op de Aeroexpress; een trein die elk half uur naar Moskou rijdt. Mijn kaartje had ik vooraf online gekocht waardoor ik met een QR-code makkelijk in kon checken. Vlak voor de trein zijn overigens een hoop automaten te vinden;  je kunt je kaartje dus ook ter plekke kopen. De laatste stop van de Aeroexpress was station Belorussky. Hier ben ik overgestapt op de metro.

Het metronetwerk in Moskou is enorm. Er zijn meer dan 200 stations en dagelijks worden er miljoenen mensen vervoerd. Daarnaast wordt de meeste informatie op de stations in het Russisch getoond. Al met al kon ik er gelukkig snel wijs uit worden en binnen no-time had ik een metrokaartje en zat ik in de juiste metro naar mijn hotel St Regis Moscow Nicolskaya. Aangezien ik pas in de avond aan kwam heb ik na het inchecken slechts een korte wandeling naar het Rode Plein gemaakt met het plan de volgende dag natuurlijk terug te keren voor een uitgebreider bezoek. Erg koud was het trouwens niet in Moskou. De gemiddelde temperatuur ligt in december/januari tussen de -5 en -13 en vaak ligt er een dik pak sneeuw. Tijdens mijn reis was het zo’n 1 tot 3 graden, gelukkig niet zo koud maar (helaas!) ook geen sneeuw.

Rusland Moskou
Het GUM winkelcentrum aan het Rode Plein
Rusland Moskou
Feestelijke versiering op de route naar het Rode Plein
Rusland Moskou St Basil
De bekende gekleurde torens van St. Basil’s kathedraal

Moskou winterfestival kerstmarkt

Moskou dag 1 – Het Kremlin, Rode Plein & Winterfestival

Het Kremlin is het middelpunt van Moskou. Omsloten door een grote rode muur met daarbinnen indrukwekkende paleizen, een museum en diverse kathedralen. Tevens is het de plek waar de Russische regering zich bevindt. Tickets voor het Kremlin koop je het beste vooraf online. Vol = namelijk ook echt vol. Let goed op welk ticket je koopt; er zijn verschillende mogelijkheden. De entree van het Kremlin kun je in Alexander Garden vinden.

Rusland Moskou Kremlin
Eén van de entrees van het Kremlin
Booking.com

Mijn bezoek aan het Kremlin begon in het Armoury Museum. Het is één van de oudste museums van Moskou en bevat bijzondere historische collectie. Na mijn bezoek aan het Armoury ben ik doorgelopen naar Cathedral Square: een groot plein binnen het Kremlin dat omringd is door kathedralen. Alle kathedralen hebben een typisch Russische bouwstijl maar ieder met een eigen look. De hoogste kathedraal is Ivan the Great Bell Tower, deze is van ver buiten het Kremlin al te zien. Na verschillende kathedralen van binnen te hebben bewonderd heb ik een rondje gelopen en het Kremlin vervolgens verlaten om naar het Rode Plein te gaan.

Moskou Kremlin Rusland
Cathedral Square binnen het Kremlin
Rusland Moskou Kremlin Cathedral square
Tsar kanon
Rusland Moskou Kremlin Cathedral square Archangel kathedraal
Archangel kathedraal
Rusland Moskou Kremlin Cathedral square
Annunciation kathedraal
Rusland Moskou Kremlin Cathedral square
Ivan the great bell tower
Rusland Moskou Kremlin Cathedral square
Tsar klok

Het Rode Plein is niet alleen het middelpunt van Moskou maar mede door de geschiedenis ook hét hart van Rusland. Aan de noordkant van het plein staat het Nationaal Historisch Museum, aan de oostkant het luxe warenhuis GUM en aan de zuidkant de Saint Basil’s kathedraal. De westzijde bestaat grotendeels uit de muren van het Kremlin.

Rusland Moskou Nationaal History museum
Het Nationaal Historisch Museum
Rusland Moskou matroesjka
Een bekend Russisch souvenir: de Matroesjka’s
Rusland Moskou winterfestival
Het Rode Plein met op de achtergrond het Nationaal Historisch Museum en aan de rechterzijde winkelcentrum GUM
img 20180112 081336 452582145657
Vrolijk gekleurde vlaggetjes tijdens het winterfestival

Tijdens mijn bezoek aan Moskou vond het jaarlijkse Winterfestival plaats. Dit  betekende dat het Rode Plein (en vele andere pleinen in het centrum van Moskou) volledig in winter & Kerstsferen was aangekleed. Denk aan kraampjes met Russische lekkernijen zoals dumplings & blini’s, souvenirs, een schaatsbaan, attracties zoals een draaimolen en dat allemaal te midden van felgekleurde vlaggetjes en een overvloed aan lichtjes. Ik denk dat “sprookjesachtig” wel het juiste woord is om het geheel te omschrijven.

Enige kanttekening van het winterfestival: het festival trekt een enorme hoeveelheid bezoekers aan en de controles zijn streng. Alle hoofdstraten waren éénrichtingsverkeer (alleen voetgangers werden toegelaten) en aan het einde van elke straat bevonden zich poortjes waar je je tas werd gecontroleerd. Even snel van het ene plein naar het andere plein is dus geen optie maar dat hoeft ook niet want op elk plein is het enorm gezellig en kun je je zeker een tijdje vermaken. Elk jaar bezoek ik wel één of meerdere kerstmarkten maar die van Moskou springt er zeker uit. Na even op de kerstmarkt rondgekeken te hebben besloot ik de Saint Basil’s kathedraal ook nog even van binnen te bekijken.

Moskou winterfestival kerstmarkt

Rusland Moskou St Basil kathedraal
De Saint Basil’s kathedraal
St Basil kathedraal
De binnenkant van de kathedraal

St Basil kathedraal

Moskou winterfestival kerstmarkt
Alles is mooi verlicht tijdens het Winterfestival

Winterfestival Moskou Winterfestival Moskou

Moskou dag 2 – Kathedraal van Christ the Saviour, Arbat straat & een metrotour

De tweede dag in Moskou begon met een bezoek aan de Kathedraal van Christ the Saviour. De kathedraal is bereikbaar via de metrohalte Kropotkinskaya, ligt aan de Moskva rivier en is met 103m de hoogste Orthodoxe kathedraal ter wereld. Vanaf de brug die voor de kathedraal ligt heb je een mooi uitzicht over Moskou. Een bezoekje binnen de kathedraal zelf is ook de moeite waard. Let wel op: foto’s maken is helaas niet toegestaan.

Rusland Moskou christ of the savior
De Christ the Saviour kathedraal

Rusland Moskou

Rusland Moskou 19 van 34
Uitzicht vanaf de brug bij de Christ the Saviour kathedraal. In de verte zie je het Kremlin

Vanaf de Kathedraal ben ik te voet naarArbat straat gegaan. Arbat straat is één van de bekendste straten van Moskou. Ben je op zoek naar typisch Russische souvenirs zoals bontmutsen en matroesjkas dan ben je hier zeker aan het goede adres. Daarnaast is er een uitgebreid aanbod aan restaurants, cafés en zijn er straatartiesten te vinden.

Rusland Moskou 21 van 34
Op Arbat straat bevinden zich volop kunstenaars en straatartiesten
Rusland Moskou Arbat straat
Voor een souvenir ben je op Arbat straat aan het juiste adres
Rusland Moskou Arbat straat
Arbat straat

Vanaf Arbat straat besloot mijn dag af te sluiten met een tour door het metronetwerk van Moskou. Zoals ik al eerder benoemde is het metronetwerk énorm maar ook heel erg mooi. Er worden verschillende tours aangeboden waarin je met een gids op pad gaat. Aangezien er in de Lonely Planet van Moskou ook een route uitgestippeld staat en het reizen met de metro tot dusver prima ging, besloot ik zelf op pad te gaan. Mocht je je trouwens afvragen waarom de metrostations zo bijzonder zijn, hieronder wat feiten maar bekijk vooral de foto’s!

  • De eerste metrolijn werd in 1935 geopend
  • Twee nieuwe lijnen openden in 1938
  • Inmiddels zijn er meer dan 10 lijnen en meer dan 200 haltes
  • Dagelijks reizen er meer dan 9 miljoen (!) mensen met de metro in Moskou
  • Verschillende metrostations werden in de oorlog als schuilkelder gebruikt
  • De metrostations zijn versierd met onder andere marmer en goud en hierdoor bijna kunstwerken op zich

Rusland Moskou metro Rusland Moskou metro Rusland Moskou metro Rusland Moskou metro Rusland Moskou metro Rusland Moskou metro


Na deze twee dagen Moskou ging mijn reis per trein verder. Lees er alles over in mijn blog over Sint Petersburg.


Deze blog bevat affiliatelinks. Just Go Global ontvangt een kleine vergoeding over artikelen die via deze links worden gekocht.


8 gedachten over “Stedentrip Moskou: wat te doen en te zien?

  1. Wat is Moskou mooi in de winter!! Prachtig zeg en hele mooie foto’s! Een vriend van mij is er ook onlangs geweest en het ziet er zo sprookjesachtig uit. Bedankt voor de leuke tips en weetjes Kimberley!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.