8 tips voor een stedentrip Sint Petersburg

SintPetersburg Hermitage Rusland

Hoewel Sint Petersburg qua grootte niet eens in de buurt komt van de Russische hoofdstad Moskou heeft de stad toch veel te bieden. Cultuurliefhebbers kunnen zich uitleven in de diverse musea en theaters en daarnaast genieten van de bijzonder mooie ligging tussen rivieren en kanalen.

Sint Petersburg ligt op circa 2,5 uur vliegen vanaf Nederland. De stad heeft daarnaast goede verbindingen per veerboot en er is een rechtstreekse hoge snelheidstrein die je in slechts 4 uur naar Moskou brengt. Een visum voor Sint Petersburg/Rusland is verplicht. Lees ook mijn uitleg over het aanvragen van een visum voor Rusland.

Nadat ik een aantal dagen in Moskou had verbleven kwam ik halverwege de middag per trein aan op station Moskou. Ja, de naam Moskou lijkt nogal verwarrend maar als je eenmaal weet dat de treinstations hier de naam van de richting/bestemming van de treinen hebben verklaart dat een hoop :). Mijn hostel bevond zich op loopafstand van het station en na te hebben ingecheckt kon ik eindelijk de stad gaan verkennen. Met slechts beperkte tijd (2,5 dag) heb ik geprobeerd zo veel mogelijk van de highlights van de stad te zien. De 8 leukste dingen die ik heb gedaan heb ik hieronder op een rijtje gezet.
Booking.com

1. Nevsky Prospect

Deze 4 kilometer lange winkelstraat is tijdens een bezoek aan Sint Petersburg moeilijk te missen. Nevsky Prospect is omringd door winkels, restaurants, cafés en diverse bezienswaardigheden. Shopaholics en foodies zijn hier dus aan het juiste adres!

Tip: maak tijdens je wandeling over deze straat een stop ter hoogte van de Sint Catherine kerk. Op het plein van deze kerk staan veel lokale kunstenaars met kleurrijke schilderijen.

kunstenaars sint petersburgSint Petersburg - Rusland - overig Sint Petersburg - Rusland - overig

2. Church of the Savior on Spilled Blood

Deze kleurrijke Russisch-Orthodoxe kerk prijkt op vele ansichtkaarten van Sint Petersburg. De kerk is erg mooi van buiten maar het is ook zeker de moeite waard om een toegangskaartje te kopen en de binnenkant te bewonderen. De wanden en plafonds zijn namelijk gedecoreerd met meer dan 7000 vierkante meter aan mozaïek!

Sint Petersburg church of the savior on spilled blood Rusland Sint Petersburg church of the savior on spilled blood Rusland Sint Petersburg church of the savior on spilled blood Rusland Sint Petersburg church of the savior on spilled blood Rusland Sint Petersburg church of the savior on spilled blood Rusland

3. Hermitage

Het Hermitage is één van de grootste kunstmusea ter wereld. Het museum is gevestigd in meerdere gebouwen waaronder het prachtige Winterpaleis. Binnen het museum kun je urenlang ronddwalen door ruimtes met verschillende collecties zoals Egyptische verzamelingen, oude paleiskamers maar ook schilderijen van Nederlandse kunstenaars zoals Rembrandt.

Tip: als je door het hek van het Hermitage loopt zie je direct links en rechts ticketautomaten staan. Koop hier je kaartje, je kunt dan zo langs de rij naar binnen lopen.

Sint Petersburg - Rusland - Hermitage Winterpaleis Sint Petersburg - Rusland - Hermitage Winterpaleis Sint Petersburg - Rusland - Hermitage Winterpaleis Sint Petersburg - Rusland - Hermitage Winterpaleis Sint Petersburg - Rusland - Hermitage Winterpaleis

Sint Petersburg - Rusland - Hermitage Winterpaleis

Sint Petersburg - Rusland - Hermitage Winterpaleis

Sint Petersburg - Rusland - Hermitage Winterpaleis

Sint Petersburg - Rusland - Hermitage Winterpaleis  Sint Petersburg - Rusland - Hermitage Winterpaleis

4. Palace square

Het Palace square bevindt zich direct voor de hoofdingang van het Hermitage. Dit historische plein bereik je het beste door via Nevsky Prospect onder de triomfboog door te lopen. In het midden van het plein staat de 47.5m hoge Alexander Column en aan de zuidkant het General Staff gebouw.

Tip: het openbaar vervoer in Sint Petersburg heeft niet zo’n uitgebreid netwerk als in bijvoorbeeld Moskou. Wil je snel en goedkoop van de ene naar de andere plek dan kun je ook gebruik maken van de apps Uber en Gett.

Sint Petersburg - Rusland - Hermitage palace squareSint Petersburg - Rusland - Hermitage palace square Sint Petersburg - Rusland - Hermitage palace square Sint Petersburg - Rusland - Hermitage palace square

5. St. Izaac Kathedraal

De St Izaac kathedraal staat vooral bekend vanwege het panoramauitzicht vanuit de enorme koepel maar sla ook een bezoek aan het museum op de begane grond niet over. De kathedraal is uitbundig gedecoreerd; de koepel alleen al bevat meer dan 100 kilo aan bladgoud.

Tip: koop je tickets bij de ticketautomaten zodat je minder lang in de rij hoeft te staan.

Sint Petersburg - Rusland - St Isaac kathedraal Sint Petersburg - Rusland - St Isaac kathedraal Sint Petersburg - Rusland - St Isaac kathedraal

6. Eilanden van Sint Petersburg

Sint Petersburg is gebouwd op tientallen eilanden welke door middel van honderden bruggen met elkaar verbonden zijn. Als je door het historische centrum wandelt zul je daardoor vele grachten tegenkomen waar je eventueel ook een rondvaarttocht kunt maken. Daarnaast is het leuk om verschillende eilanden te voet of met het openbaar vervoer te bezoeken. Loop bijvoorbeeld over de Paleisbrug (naast het Hermitage) naar Vasilyevsky eiland, vervolgens steek je over naar Petrogadsky eiland waar je Peter & Paul fortress kunt bezoeken en via de Troitskiy brug kom je weer terug in het historische centrum.

Tip: heb je plannen om Sint Petersburg in de winter te bezoeken? Hou er dan rekening mee dat de stad noordelijk ligt en de dagen er zeer kort zijn. Daarnaast zijn de temperaturen gemiddeld genomen erg laag. Als je veel wilt wandelen en ook de mooie parken van Sint Petersburg wilt bezoeken kan het wellicht een betere optie zijn om de stad in het voorjaar of in de zomer te bezoeken. Tijdens de “Witte nachten” in de zomer blijft het zelfs 24 uur lang licht!

Sint Petersburg - Rusland - eilanden bruggenSint Petersburg - Rusland - eilanden bruggen Sint Petersburg - Rusland - eilanden bruggen 

7. Moskee van Sint Petersburg

Wanneer je Petrogadsky eiland bezoekt mag je een bezoek aan de moskee van Sint Petersburg niet overslaan. De moskee is één van de grootste van Rusland en heeft een azuurblauwe koepel. Het allermooiste aan deze moskee zijn de Oosterse invloeden die je onder andere terugziet in de kleurrijke portalen. Mocht de architectuur je bekend voorkomen dan zou dit goed kunnen, het ontwerp van de moskee is namelijk geïnspireerd door een Mausoleum in Oezbekistan.

Tip: de moskee bezoek je het beste van zaterdag t/m donderdag. Op vrijdag wordt er gebeden, is het erg druk en zijn er veel, soms wat opdringerige, kinderen die toeristen op straat om donaties vragen.

Sint Petersburg - Rusland - moskeeSint Petersburg - Rusland - moskee

8. Nicolaaskathedraal

De Nicolaaskathedraal ligt een beetje uit het centrum maar als je voldoende tijd hebt, of het combineert met het Mariinsky theater dan is het leuk om de Nicolaaskathedraal te bezoeken. Dit is één van de oudste kerken van Sint Petersburg en heeft prachtige gouden en lichtblauwe kleuren.

Sint Petersburg - Rusland - Nicolaas kerk Sint Petersburg - Rusland - Nicolaas kerk Sint Petersburg - Rusland - Nicolaas kerk

Benieuwd naar mijn verdere ervaringen in Rusland? Lees dan mijn blog over Moskou.

13 gedachten over “8 tips voor een stedentrip Sint Petersburg

  1. Wauw wat een stad zeg! Die Nicolaaskathedraal, de moskee, het Hermitage, het lijkt wel een wedstrijdje om ter mooist! Ik wist dat het een prachtige stad was, maar dit overtreft alles. Dankjewel om te delen!

  2. Leuk om te lezen! Wel jaamer dat de church of the savior on spilled blood in de steigers staat. Ik ga in mei naar St. Petersburg, kan echt niet wachten! Hoeveel dagen ben jij hier geweest? 🙂

    1. Leuk dat je ook naar Sint Petersburg gaat! Ik was er 2,5 dag, genoeg om de belangrijkste highlights te zien maar had er zeker ook wel langer kunnen blijven. Veel plezier met de voorbereidingen 😀

    1. Nee het was redelijk druk maar ik probeer altijd zo min mogelijk mensen op mijn foto’s te krijgen, blijkbaar is dat goed gelukt haha :).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.