Top 10 kerstmarkten in Europa die je niet wilt missen!

Kerstmarkt in Antwerpen

De winter én de feestdagen komen er aan: tijd voor kerstmarkten! Hoewel het aantal kerstmarkten in Nederland in vergelijking met andere landen, zoals Duitsland, nog achterblijft worden het er wel steeds meer. Ik vind het bezoeken van een kerstmarkt altijd erg gezellig. Het staat altijd vol met leuke kraampjes, is sfeervol aangekleed en vaak kun je er heerlijk eten en drinken.

Inmiddels is het een traditie geworden om elk jaar een andere kerstmarkt te bezoeken en het liefst ga ik dan ook de grens over. Mijn top 10 kerstmarkten in Europa lees je hieronder!

1. Oberhausen

Oberhausen heeft niet één, maar twee kerstmarkten. De traditionele kerstmarkt kun je vinden op de Oude Markt in Oberhausen. De commerciële kerstmarkt bevindt zich direct naast het grote winkelcentrum Centro. Een bezoek aan deze kerstmarkt kun je dus combineren met een dagje shoppen. Uiteraard kun je op beide kerstmarkten genieten van Duitse specialiteiten zoals aardappel pannenkoekjes en curryworst.

Wanneer: 16 november t/m 23 december 2017 (Centro) 21 november t/m 23 december (Altmarkt)
Waar: Centroallee 1000, 46047 of Altmarkt 46045 Oberhausen

Kerstmarkt Oberhausen
Sfeervolle kraampjes in Oberhausen

2. Praag

Praag is één van de mooiste steden waar ik ooit ben geweest. Zeker in de winter, wanneer de stad bedekt is met een witte deken van sneeuw, ziet het er sprookjesachtig uit. Kerst wordt in Praag uitgebreid gevierd. Zo kun je er niet één, niet twee maar een stuk of 5 kerstmarkten vinden! Ik bezocht Praag in de eerste week van januari, en toen waren de kerstmarkten nog volop aanwezig. Er hangt een gezellige sfeer en je kunt er genieten van typisch Tsjechische specialiteiten.

Wanneer: 20 november t/m 6 januari 2018
Waar: Door de hele stad maar onder andere op het Oudestadsplein, Wenceslasplein,  Namesti Republiky en Havelske Trziste

Kerstmarkt in Praag
Zeker met Kerst is Praag sprookjesachtig!

3. Londen

Londen is misschien wel één van de leukste steden om rondom kerst te bezoeken. De Londenaren lijken de hele stad om te toveren tot een heus Winter Wonderland. Oxford Street en Covent Garden pakken flink uit met kerstversiering en ook warenhuis Harrods  is volledig in kerststijl. Vergeet ook niet om de leuke Borough Food Markt te bezoeken, ook deze is geheel in kerststijl!

Wanneer: 1 december t/m 1 januari 2018
Waar: Onder andere Winter Wonderland in Hyde Park en Winter Markt in Southbank Center

Kerstmarkt in Londen
De straten van Londen zijn altijd supermooi versierd!

Leestip: Stedentrip: 10x doen in Londen


4. Boedapest

Nog zo’n leuke stad voor een winterse stedentrip: Boedapest. De grote kerstmarkt bevindt zich op het Vörösmarty plein. Op de kerstmarkt kun je veel handwerk vinden maar natuurlijk ook smullen van Hongaars eten zoals Goulash. Uitgekeken op de kerstmarkt? Bezoek dan de grote Markthal of warm lekker op in één van de kuuroorden in Boedapest.

Wanneer: 26 november tot en met 31 december
Waar: Vörösmarty 1051

5. Berlijn

Berlijn is makkelijk te bereiken per auto, trein of vliegtuig. Met veel geschiedenis en een bruisend centrum is het één van de leukste Europese hoofdsteden, helemaal tijdens kerst. Zoals veel Duitse steden heeft de stad niet één maar meerdere kerstmarkten, zo is er voor ieder wat wils. Ik bezocht Berlijn zelf tijdens de zomer, maar wil zeker nog een keer terug om daar de kerstmarkten mee te maken!

Wanneer: 27 november 2017 t/m 29 december 2017
Waar: O.a. Potsdamer Platz, Gendarmenmarkt, Gedachtniskirche en Alexander Platz

Kerstmarkt Gluhwein
Glühwein hoort er altijd bij!

6. Antwerpen

Ook Antwerpen is een leuke stad als je geïnteresseerd bent in kerstmarkten. Vanaf Utrecht rij je er met de auto in slechts 1,5 uur naartoe en ook met de trein is de stad goed bereikbaar. Via de bekende winkelstraat “Meier” kom je langs de diverse kerstmarkten met als eindpunt het Steenplein aan de Schelde. Op het Steenplein wordt vaak flink uitgepakt met een heuze skipiste en reuzenrad. Vergeet trouwens niet één van de heerlijke soorten Belgische wafels te proeven. Met keuze uit allerlei soorten toppings (denk aan Nutella, aardbei, banaan, slagroom) zit er altijd wel iets lekkers tussen!

Wanneer:  zaterdag 9 december 2017 tot en met zondag 7 januari 2018
Waar: O.a. Steenplein, Suikerrui, Grote Markt en Handschoenmarkt en De Groenplaats

Kerstmarkt in Antwerpen
Mooie lichtjes in Antwerpen

7. Moskou

Kerst met het Kremlin op de achtergrond. Vanaf eind november kan het weer! Dan opent de jaarlijkse kerstmarkt op het Rode Plein in Moskou. Op de kerstmarkt kun je typisch Russische souvenirs zoals Babuskas kopen en je kunt er schaatsen op één van de grootste ijsbanen van Moskou. Doordat de Russen pas op 6 januari kerst vieren blijft deze markt langer open en kun je er nog tot half januari terecht.

Wanneer:  30 november 2017 tot en met zondag 14 januari 2018
Waar:  Het Rode Plein

8. Parijs

Vanaf half november transformeert de meest romantische stad van Europa (of de wereld?) zich tot een echt kerstparadijs. De lichtjes op de Champs-Elysees worden ontstoken en door de hele stad worden kerstmarkten opgebouwd. Ook zijn er op verschillende plekken schaatsbanen en worden winkelcentra zoals Galleries Lafayette uitvoerig versierd. Na het schaatsen even opwarmen? Geniet dan van de heerlijke warme chocolademelk van Angelina’s. Lees ook mijn blog over wat te eten in Parijs.
Wanneer:  half november tot 2 januari 2018
Waar:  Onder andere op Champs-Elysees (dit jaar onder voorbehoud), Montparnasse, Montmartre, Mall Branly, Notre Dame

Kerstmarkt

9. Gent

Hoewel misschien iets minder bekend dan Antwerpen mag je de kerstmarkt in Gent ook absoluut niet missen. De oude stad heeft een gezellig centrum met zelfs een kasteel! Ook in Gent bevinden de kerstmarkten zich op meerdere plekken. In combinatie met een bezoek aan het kasteel en de winkelstraten kun je je hier dus zeker een dag vermaken

Wanneer:  8 december tot en met 7 januari 2018
Waar: Korenmarkt, E. Braunplein en het Sint-Baafsplein

Kerstmarkt in Gent
Gezelligheid in het oude Gent

10. Amsterdam

Bij een Nederlandse kerstmarkt denk je misschien eerder aan de bekende kerstmarkt in de Gemeentegrot in Valkenburg. Maar ook Amsterdam heeft kerstmarkten. De binnenstad van Amsterdam wordt elk jaar sfeervol versierd en dit jaar is er zelfs “De Amsterdamse Winterparade” in de Rai, inclusief reuzenrad met uitzicht over Amsterdam!

Wanneer: half december tot 1 januari 2018
Waar:  Onder andere op het Museumplein, de Rai en het Amstelveld

9 gedachten over “Top 10 kerstmarkten in Europa die je niet wilt missen!

  1. Wat een leuke lijst! Ik was vorig jaar met kerst in Praag, wij hadden helaas geen sneeuw, wat ik wel had gehoopt, dat ziet er zo mooi uit! Dit jaar vieren wij kerst in Rome en oud en nieuw in Londen. Ik hoop dus ook in Londen nog wat kerstsfeer te vinden en leuke markten te bezoeken 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.