Hoe vraag je een visum voor Rusland aan?

visumaanvraag Rusland Moskou St petersburg

Plannen om naar Rusland te gaan? Zorg dan dat je op tijd je visum aanvraagt. Waar je als Nederlander in veel landen geen visum nodig hebt, of deze ter plaatse eenvoudig kan aanschaffen, is de procedure van Rusland een stukje gecompliceerder. Daarnaast neemt de procedure zo’n twee weken in beslag en is er ook enige voorbereiding nodig. Op tijd beginnen voorkomt dus een hoop stress!

Een visumaanvraag kan maximaal 3 maanden voor vertrek gestart worden. Voor mijn reis naar Moskou en Sint Petersburg heb ik er voor gekozen om eerst mijn vliegticket en accommodaties te boeken en daarna de visumprocedure te starten.

Hiervoor had ik twee redenen:

  • Bij de aanvraag diende ik de exacte aankomst- en vertrekdatum in te vullen. Zonder vliegticket kon ik niet 100% zeker weten dat ik deze data ook ging vliegen. Als de vliegtickets niet overeenkomen met de aankomst- en vertrekdata op het visum is het visum niet geldig
  • Ik had een uitnodiging oftewel “Visa Support” van mijn accommodatie nodig (dit is eventueel ook via derden te regelen maar ook hier moeten wél de juiste data op staan)

De kosten van een visum voor Rusland

De kosten voor het visum zelf zijn €65. Dit bestaat uit €35 euro voor het visum plus €35 verwerkingskosten. Hou rekening met eventuele kosten voor de Visa Support brief en kosten indien je de aanvraag uitbesteed.

Visumaanvraag via VisumCentrale

Je kunt de visumaanvraag zelf doen of uitbesteden. De visumaanvraag moet ingediend worden bij de Russische Ambassade in Den Haag. Aangezien ik niet in de buurt van Den Haag woon zou dit betekenen dat ik twee keer naar Den Haag moest reizen én twee dagen vrij moest nemen. Het visum moet er namelijk eerst aangevraagd en daarna opgehaald worden. Een visum aanvragen kan via verschillende websites zoals E-Visums.nl. Ik koos er voor om mijn aanvraag uit te besteden aan VisumCentrale via de ANWB.  VisumCentrale biedt ook nog de mogelijkheid om diverse formulieren voor je in te vullen, te controleren en de Visa Support te regelen. Hier zitten extra kosten aan verbonden.

Je dient de volgende formulieren in te leveren:

 • Je paspoort (met minimaal twee lege pagina’s)
 • Eén pasfoto
 • Visa Support oftewel een uitnodiging van je accommodatie. Deze kan je accommodatie (soms tegen betaling) voor je regelen. Ik heb de mijne aangevraagd via BPL tech en kreeg het na betaling binnen 24 uur in mijn mail.
 • Een brief van je reisverzekering met daarin de data van je reis en een verklaring dat je in Rusland verzekerd bent. De brief dient ondertekent te zijn.
 • Een ingevuld visumaanvraagformulier. Het invullen gaat via deze site. Partijen zoals VisumCentrale kunnen het formulier ook voor je invullen maar het is goed zelf te doen. Zorg wel dat je je inloggegevens bewaard en het formulier regelmatig opslaat voor het geval er iets mis gaat en je opnieuw moet beginnen.
visumaanvraag rusland
Zo zag mijn aanvraag er uit. Best veel papierwerk hè!?

Doorlooptijd visumaanvraag Rusland

Alles ingeleverd bij de ambassade? Dan is het afwachten tot je visum is goedgekeurd. Dit duurt gemiddeld 10 werkdagen. Hou er rekening mee dat als je je visum via VisumCentrale hebt geregeld je eerst nog de betaling dient te voldoen en het visum pas ná de betaling naar de ANWB op wordt gestuurd.

Heb je je paspoort terug? Dan zit er als het goed is een grote sticker van de ambassade in: dat is je visum. Check nog even of alle gegevens kloppen en daarna ben je klaar om naar Rusland te gaan!


Pin het voor later!

Visum Rusland (1)

5 gedachten over “Hoe vraag je een visum voor Rusland aan?

 1. woow mooie foto’s heb je, welk fototoestel gebruik je? Heb je ook een speciale filter gebruikt (zoja welke?) ik wil dit ook kunnen.

  groetjes

  Caro

  1. Hi Caro! Dankjewel! Ik gebruik de Sony A6000, ik gebruik verder geen speciale filter maar bewerk wel na in Lightroom :).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.