Bestemmingen Europa Tsjechië

Stedentrip: Praag in 48 uur

Praag: ook wel de “gouden stad” en de “stad van honderd torens” genoemd. Met een vermelding van de historische binnenstad op de UNESCO werelderfgoedlijst trekt de stad jaarlijks een paar miljoen bezoekers. Afgelopen week heb ik Praag voor het eerst bezocht, een korte stedentrip van slechts 48 uur! Praag ligt op ongeveer 1 uur en 20 minuten vliegen vanaf Schiphol en door gunstige vliegtijden kon ik 2 volle dagen benutten om de stad te verkennen. Tijdens mijn verblijf heb ik overnacht in het NH Prague City hotel dat iets buiten het centrum maar vlakbij het openbaar vervoer ligt.

Dag 1 in Praag

In eerste instantie was mijn planning om op dag 1 de Petrin toren te bezoeken. Doordat de toren ’s ochtends in dikke mist gehuld bleek te zijn besloot ik mijn programma om te gooien en te starten met een bezoek aan de beroemde Karelsbrug. De ruim 500 meter lange brug is voorzien van 30 beelden en heeft een enorme aantrekkingskracht op toeristen en straatartiesten zoals muzikanten en schilders.

stedentrip Praag

DSC00735

Voorbij de Karelsbrug, aan de oostzijde van de stad ligt het oude stadsplein. Hier heb ik het Raadhuis met de bijhorende astronomische klok bezocht. Indien je de astronomische klok bezoekt, zorg dan dat je er vlak voor het hele uur bent. Elk uur komt de “klok” namelijk tot leven, een bijzonder schouwspel waarbij het hele plein volstroomt met toeschouwers. Naast de astronomische klok is een kleine ruimte waar je een ticket voor de Raadhuistoren kunt kopen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de oude stad.

stedentrip Praag

stedentrip Praag

Aan de westzijde van de Karelsbrug ligt de wijk Malá Strana. Deze wijk staat vol pastelkleurige gebouwen en een aantal bezienswaardigheden zoals de John Lennon muur. De muur is een eerbetoon aan John Lennon en staat symbool voor vrijheid. Vlak naast de muur ligt het Kampa Park vanwaar je een heel mooi uitzicht op de Karelsbrug hebt.

DSC00727

20160107_143524

DSC00684

In de avond heb ik het Wenceslausplein bezocht waar ook het Nationaal museum is gevestigd. In de straat van het plein zijn veel internationale modeketens te vinden. Via deze straat ben ik teruggelopen naar de Vlatava rivier waar het Nationale theater en het “dansende huis” te vinden zijn. De naam van het dansende huis is bedacht omdat het gebouw door zijn bijzondere, moderne, architectuur op een paar dansers lijkt.

stedentrip Praag

stedentrip Praag

Dag 2 in Praag

De tweede dag was de mist eindelijk weg! Via de besneeuwde Petrin heuvel ben ik in bijna een uur tijd naar de Petrin toren gelopen, in de zomer kun je ook gebruik maken van een kabelbaan. De Petrin toren is geïnpireerd op de Franse Eiffel toren. Ondanks dat de Petrin toren een stuk kleiner is dan de Eiffel toren zijn de toppen op gelijke hoogte, dit komt doordat de Petrin toren op de Petrin heuvel staat.

DSC01116

DSC01108

Vanaf de Petrin toren loop je makkelijk door naar de Praagse burcht. Voordat ik naar de Praagse burcht ging heb ik eerst een stop bij het Strahov klooster gemaakt. In dit klooster kun je één van de mooiste bibliotheken ter wereld vinden. De bibliotheek heeft als decor voor een aantal films zoals Casino Royale en From Hell gediend.

DSC01138

Strahov bibliotheek

Na de bibliotheek heb ik de Praagse burcht bezocht. De burcht is één van de grootste ter wereld en bestaat uit een paleis, kerken en een aantal pleinen. De burcht zelf is gratis te bezoeken, voor toegang tot de kerken en het paleis dien je een combiticket te kopen.

Sint-Vitus kathedraal

Tips

  • Voor slechts 110 CZK koop je een 24-uurs ticket voor het openbaar vervoer. Praag beschikt over een goed netwerk van bussen, trams en metro’s.
  • Vergeet niet om de Praagse specialiteiten zoals Chimneys, Oude Praagse ham en Praagse worst te proeven!
  • Lekker ontbijten doe je bij Café Savoy.
  • Vanaf het vliegveld had ik een gedeelde shuttlebus bij Prague Airport Transfers geboekt. Ik bleek de enige te zijn waardoor ik een privé chauffeur en auto had: ideaal!
  • Aan de westzijde van de Karelsbrug bevindt zich aan het water een oever waar je zwanen kunt voeren en mooi uitzicht op de brug hebt.

 

2 comments

Geef een reactie