Historisch centrum Napels
·

Stedentrip: hoogtepunten van Napels

Als je aan een stedentrip in Italië denkt, dan denk je al snel aan Rome, Milaan of Venetië. Maar de stad Napels mag ondanks de aanwezigheid van de maffia (als toerist niets van gemerkt) en vooroordelen dat het een “vieze” stad zou zijn (ik heb wereldwijd weinig metrostations gezien die zo schoon waren) zeker niet vergeten worden.

De oude havenstad ligt zo’n 200 km ten zuiden van Rome. Napels beschikt over een eigen luchthaven en het openbaar vervoer (o.a. metro, bus en een rechtstreekse treinverbinding met Rome) is prima geregeld. Daarnaast varen er vanuit de haven regelmatig veerboten naar eilanden zoals Capri en Ischia. In de buurt van Napels vindt je de populaire Amalfi kust en Pompeii en de Vesuvius vulkaan.

Blijf je liever in Napels zelf, dan hoef je je zeker niet te vervelen. De binnenstad van Napels staat vanwege de vele historische bezienswaardigheden namelijk op de Werelderfgoed lijst. Genoeg te zien en te doen dus!

Kastelen in Napels

In Napels zijn verschillende kastelen te vinden. De bekendste kastelen zijn Kasteel Nuovo (direct naast de haven), Kasteel Dell’Ovo en Kasteel Sant’Elmo. Het laatste kasteel is gelegen op de heuvel van de wijk Vomero. Vanuit het kasteel heb je een geweldig uitzicht over heel Napels. Tip: in plaats van de hele heuvel te beklimmen kun je ook een kabelbaan nemen. Vanaf de kabelbaan is de wandeling naar Sant’Elmo goed te doen. Direct naast het kasteel Sant’Elmo ligt het klooster San Martino wat ook een bezoekje waard is.

Bekijk hier alle hotels in Napels >>

Kasteel Nuovo Napels
Kasteel Nuovo
Kasteel Sant'Elmo Napels
Uitzicht vanaf Kasteel Sant’Elmo
klooster San Martino Napels
Klooster San Martino
klooster San Martino Napels
San Martino

Piazza del Plebiscito

Piazza del Plebiscito is het mooiste plein van de stad Napels. Het plein is omringd door mooie gebouwen waaronder de San Francesco di Paola kerk en het Koninklijk paleis.

San Francesco di Paola kerk Napels
De San Francesco di Paola kerk
Koninklijk paleis Napels
Het Koninklijk paleis

Archeologisch museum Napels

Het archeologisch museum van Napels is één van de belangrijkste archeologische musea ter wereld. In het museum zijn veel sculpturen te vinden en een groot deel van de etages is ingericht met overblijfselen van Pompeï en Herculaneum. Een korte film over Pompeï geeft een goed beeld over hoe de stad er voor de verwoestende vulkaanuitbarsting uit heeft moeten zien. Interessant om te bekijken als je Pompeï gaat bezoeken. In de kelder van het museum zijn trouwens ook Egyptische vondsten zoals mummies te vinden. Erg de moeite waard om ook hier even te kijken!

Napels Archeologisch museum
Het Archeologisch museum
Napels Archeologisch museum
Het Archeologisch museum

Eten in Napels

Je hebt pizza en je hebt de pizza uit Napels. Volgens de Napolitanen komt het recept voor pizza oorspronkelijk uit Napels. Of dat waar is weet niemand écht zeker maar het feit is wel dat er inmiddels een officieel keurmerk voor de Napolitaanse pizza is. Zo mogen alleen de allerbeste ingrediënten gebruikt worden. En ik moet zeggen… de pizza die ik in Napels at was heerlijk! Een perfecte dunne, krokante bodem en heerlijk belegd met tomaat, verse buffel mozzarella en basilicum.

Napels Pizza
De enige echte Napolitaanse pizza!

Naast pizza is er trouwens genoeg ander lekkers te vinden. Zo zijn ze de Napolitanen (net als ik :)) gek op Nutella en ijs! Verschillende soorten zoete broodjes met Nutella, crêpes en zelfs ijsjes met pure Nutella zijn dan ook overal te vinden. Ook bijzonder: bij sommige ijssalons kun je een wit broodje met daarop een bolletje ijs bestellen!

Umberto Napels
Hartjes ijsjes in winkelcentrum Umberto I
Ijsjes Napels
Héél veel soorten ijs
Nutella ijs Napels
IJs met Nutella!

Overige bezienswaardigheden

Met het bezoeken van bovenstaande bezienswaardigheden kun je je zeker een dag vermaken. Heb je meer tijd? Dan zijn er nog genoeg andere opties. Zo is er het operatheater San Carlo, het chique winkelcentrum Umberto I en er is een groot aanbod aan musea. Daarnaast is het historische centrum sfeervol en zijn er op elke straathoek terrasjes om te genieten van heerlijke Italiaanse specialiteiten.

Italiaanse keuken Napels
Heerlijke Italiaanse specialiteiten

Campania Artecard

Breng je een meerdaags bezoek aan Napels of ben je van plan ook de omgeving van Campania te bezoeken? Maak dan gebruik van de Campania Artecard. Hiermee maak je gratis gebruik van het openbaar vervoer in de regio en krijg je korting op verschillende bezienswaardigheden. Je kunt de Campania Artecard in Napels kopen of vooraf online bestellen en ophalen op de luchthaven.


Op zoek naar meer Italië inspiratie?


*Deze blog bevat affiliate links

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 reacties

  1. Dank voor de tips! Ik zat al een tijdje naar Napels te kijken voor een mogelijke korte citytrip en geloof na deze blog dat ik er ook echt maar een keertje naar toe ga 🙂

  2. Eugénie schreef:

    Na het lezen van deze blog vragen wij ons af waarom we nog nooit in Napels zijn geweest. Ziet er prachtig uit!

  3. Alleen op reis schreef:

    Klinkt goed! Ik ben vooral heel benieuwd naar die Napolitaanse pizza! 🙂