
In het uitgestrekte natuurgebied de Amsterdamse Waterleidingduinen geniet je van rust, ruimte en natuur. Je kunt er urenlange wandelingen maken terwijl je dieren spot zoals de damherten, vossen en bijzondere vogels zoals de ijsvogel. Een wandelsafari in eigen land dus! Tijdens de afgelopen herfst bracht ik een bezoek aan dit bijzondere duingebied én verzamelde ik praktische tips en informatie die ik in deze blog voor je heb gebundeld.

Inhoud
Wat zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen?
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden ligt het gebied Amsterdamse Waterleidingduinen niet in Amsterdam, maar tussen Noordwijk en Zandvoort. De naam verklaart dus niet de locatie, maar wel de functie van het gebied dat al sinds 1853 wordt gebruikt om schoon drinkwater te winnen voor Amsterdam. Daarmee is het het oudste waterwingebied van Nederland. Het water dat wordt gebruikt komt oorspronkelijk uit de Rijn. In het duingebied wordt het voorgezuiverd, rondgepompt en vervolgens drie maanden lang op natuurlijke wijze in het duinzand gezuiverd. Wist je dat maar liefst 66% van het Amsterdamse drinkwater hier vandaan komt?

Wandelen bij de Amsterdamse Waterleidingduinen.
De belangrijkste reden voor een bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen is natuurlijk de schitterende natuur waar je urenlang kunt wandelen. Het gebied is 3400 hectare groot en heeft alles in huis voor een heerlijke wandeling. De wandelroutes variëren qua afstand van 3 tot 30 kilometer lang. Naast de gemarkeerde wandelpaden is het ook toegestaan om buiten de paden te lopen. Je kunt dus ook op eigen houtje rondstruinen. Lekker avontuurlijk! Zelf begon ik mijn wandeling bij ingang Panneland en ben ik van de paden af (en met een klein beetje hulp van Google Maps) richting de kust gelopen. Welke route je ook loopt; onderweg hoef je je niet te vervelen want het landschap is erg afwisselend.



Damherten en ander wildlife spotten bij de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Aan natuurschoon dus geen gebrek, maar wat een wandeling bij de Amsterdamse Waterleidingduinen misschien nog wel het allerleukst maakt is het wildlife. In het waterrijke duingebied leven veel vogelsoorten, reeën, vossen en damherten. Vooral de damherten zijn in grote getale aanwezig en zou je op elke wandelroute moeten kunnen zien. Tijdens mijn wandeling vanaf ingang Panneland had ik de eerste damherten al binnen enkele minuten gespot! De dieren zijn redelijk tam en zolang je voldoende afstand houdt kun je op je gemak foto’s maken.
De vossen daarentegen zijn een stuk lastiger te spotten. Hoewel er online het een ander te vinden is over zogenaamde ‘vossenboulevards’ waar de bijzondere dieren zich regelmatig zouden moeten laten zien, had ik dit keer helaas geen geluk. Hopelijk volgende keer beter!



Parkeren Amsterdamse Waterleidingduinen.
Ben je van plan om de Amsterdamse Waterleidingduinen per auto te bezoeken? Dan kun je parkeren op het parkeerterrein bij een van de vier hoofdentrees. Een dagkaart kost maar € 2 en reken je af bij de betaalautomaat bij de ingang. Zelf koos ik voor de ingang Panneland, maar omdat het mij ook leuk lijkt om een ander gedeelte van het gebied te ontdekken zal ik de volgende keer waarschijnlijk voor een andere ingang kiezen.
De vier ingangen zijn:
- Ingang Panneland in Vogelenzang: Vogelenzangseduinweg 2
- Ingang Oase in Vogelenzang: Eerste Leijweg 2 (hier bevindt zich ook het bezoekerscentrum)
- Ingang Zandvoortselaan in Zandvoort: Zandvoortselaan 130
- Ingang De Zilk in De Zilk: Joppeweg 1
Entree
Om de Amsterdamse Waterleidingduinen te bezoeken dien je een toegangskaart te kopen. Deze kost € 1,50 en kun je heel makkelijk vooraf online of ter plaatse bij de kaartautomaat bij de entree kopen. Het gebied is geopend vanaf zonsopgang tot zonsondergang. Ook goed om te weten: vanaf alle hoofdingangen lopen er verharde paden het gebied in. Een bezoek met een kinderwagen of rolstoel is dus ook mogelijk.

Praktische tips voor je bezoek
Tot slot hierbij nog wat praktische tips om alles uit je bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen te halen:
- Ga je op zoek naar wildlife? Neem dan een camera met zoomlens en extra batterijen mee;
- Een verrekijker kan ook goed van pas komen;
- Voor het spotten van dieren en het ontwijken van drukte plan je je bezoek het liefst in de vroege ochtend;
- Eenmaal binnen zijn er geen horecagelegenheden. Neem dus voldoende eten en drinken mee voor onderweg;
- Er zijn weinig bankjes, dus een (picknick)kleed kan ook handig zijn;
- Honden zijn niet toegestaan;
- Fietsen is niet toegestaan;
- Er zijn ruiterpaden aanwezig, een ruiterdagkaart is verplicht;
- Wil je extra lang van de Amsterdamse Waterleidingduinen en de omgeving van Zandvoort en Noordwijk genieten? Blijf dan lekker overnachten in een van de nabij gelegen hotels of Natuurhuisjes.
Lees ook:
- Wat te doen in Zeeland: 9 tips
- Op ontdekking in Katwijk aan Zee
- Op ontdekking in Leiden
- Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland
*Deze blog bevat affiliate links

3 gedachten over “Amsterdamse Waterleidingduinen bezoeken”