Causeway Coastal Route: ontdek de kust van Noord-Ierland

Noord-Ierland-Giants-Causeway

De Causeway Coastal Route is een populaire autoroute door Noord-Ierland. De route loopt van de hoofdstad Belfast tot Derry en brengt je langs historische kastelen, uitgestrekte groene weides en een ruige kust. De route staat bekend als een van de mooiste autoroutes van het eiland. Ben je op zoek naar een gave roadtrip en rondreis door Noord-Ierland? Lees dan snel meer over de highlights van de Causeway kustroute!

De Giant’s Causeway

De Giant’s Causeway is wat mij betreft hét hoogtepunt van de Causeway Coastal Route. Het indrukwekkende natuurgebied is benoemd tot UNESCO-Werelderfgoed. En wanneer je de Giant’s Causeway voor het eerst ziet weet je meteen waarom. Het gebied is omgeven door glooiende heuvels en grenst aan de wilde Ierse zee. Vanaf de kust kijk je uit over duizenden zeshoekige basalten pilaren die lang geleden tijdens een vulkaanuitbarsting zijn ontstaan. Een bijzonder gezicht!

Ook bijzonder is de legende die er rondgaat. De Giant’s Causeway zou zijn ontstaan door twee reuzen die ruzie hadden. Eén reus legde een pad van stapstenen aan om Schotland te bereiken, maar de andere reus sloeg het pad stuk. Hoe dan ook, de Giant’s Causeway is een prachtige plek om te bezoeken!

Tip: verblijf je net als ik in Dublin? Bezoek Noord-Ierland en de Giant’s Causeway met deze excursie in één dag vanuit Dublin!

Giant's Causeway op de Causeway Coastal Route in Noord-Ierland

Dunlace Castle

De ruïnes van Dunlace Castle zullen Game of Thrones fans ongetwijfeld bekend voorkomen. Het kasteel werd namelijk gebruikt als decor voor Pyke Castle van House Greyjoy. Dunlace Castle is door zijn dramatische ligging een van de meest fotogenieke kastelen van Noord-Ierland. Waan je in het verleden tijdens een wandeling door de ruïnes en geniet van het uitzicht op de kustlijn.

Dunlace Castle - Causeway Route

Carrick-a-Rede touwbrug

Alleen al de route richting de Carrick-a-Rede touwbrug is prachtig. Het uitzicht wisselt af tussen glooiende heuvels, groene weilanden met grazende schapen en steile kliffen. De Carrick-a-Rede touwbrug is een 20 meter lange en 30 meter hoge hangbrug. De brug verbindt het vasteland met het rotseiland Carrick-a-Rede. De brug werd vanaf 1755 gebruikt door vissers die vanaf Carrick-a-Rede zalm vingen. Helaas liep de zalmvangst terug en is de brug niet langer door de vissers in gebruik. Nu is het vanwege het mooie uitzicht een populaire toeristische bezienswaardigheid.

Meer informatie en reserveren: https://www.nationaltrust.org.uk/carrick-a-rede.

Carrick-a-Rede

Dark Hedges

Nog een bijzonder natuurfenomeen langs de Causeway kustroute is The Dark Hedges. De Bregagh Road is hier omgeven door bijna 100 beuken die samen een natuurlijke heg vormen. De grillige vorm van de bomen en de schaduw zorgt voor een mysterieuze aanblik. The Dark Hedges werd meerdere malen als filmlocatie gebruikt, onder andere voor Game of Thrones.

Dark Hedges
Afbeelding van Lee Osborne via Pixabay

Belfast

Belfast is de bruisende hoofdstad van Noord-Ierland en heeft een rijke geschiedenis. De havenstad is dé plek waar de wereldberoemde Titanic werd gebouwd. Wil je meer weten over de bouw en ondergang van de Titanic? Dan raad ik je aan om het Titanic museum te bezoeken. Tijdens een wandeling door 9 verschillende galerijen loop je door de geschiedenis van de Titanic. Het museum is nog vrij nieuw en heel interactief. Wil je meer weten over de politieke geschiedenis van Belfast? Kijk dan eens naar de Political Taxi Tour.

Titanic museum Belfast

Meer Ierland en Noord-Ierland:


*Deze blog bevat affiliate links

2 gedachten over “Causeway Coastal Route: ontdek de kust van Noord-Ierland

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.