Het Dilemma Doolhof in Bergen op Zoom

dilemma-doolhof-bergen-op-zoom

Bergen op Zoom. Tot voor kort was ik er nog nooit geweest en wist ik er dus ook weinig van. Toen ik onlangs door Visit Brabant werd uitgenodigd om het pas geopende Dilemma Doolhof in combinatie met Bergen op Zoom te bezoeken, zei ik natuurlijk meteen ja! Inmiddels weet ik dus veel meer over Bergen op Zoom.

Bijvoorbeeld dat de stad -die meer als een dorp aanvoelt, want iedereen lijkt elkaar te kennen- ook wel het ‘jubelstadje aan de Schelde’ wordt genoemd. En dat er nog op traditionele wijze ansjovis wordt gevangen. En dat ze er heerlijke ‘Groffenkoeken’ hebben. En misschien wel het meest belangrijk: de stad bruist niet alleen van de Brabantse gezelligheid, maar draagt ook een rijke historie met zich mee. En die historie is niet alleen goed zichtbaar in het centrum, maar ook tastbaar en voelbaar bij het Dilemma Doolhof.

Dilemma Doolhof Brabant

Dilemma Doolhof

Het Dilemma Doolhof is één van de bijzondere projecten uit het programma van Brabant Remembers, in de aanloop naar de viering van 75 jaar bevrijding van Nederland in 2020. De interactieve kunstinstallatie is gelegen in de natuur en bevindt zich tussen twee militaire erevelden. Zodra je het doolhof betreedt wordt er door middel van een audiofragment een dilemma aan je voorgelegd. Alle dilemma’s hebben betrekking op conflictsituaties. Bijvoorbeeld over de tweede Wereldoorlog. Maar er zijn ook dilemma’s van nu. Zou jij bijvoorbeeld een vluchteling die om hulp vraagt in huis nemen? Door steeds te kiezen tussen keuze (en deur) A of B kom je verder door het doolhof. Een oordeel over je keuzes wordt er niet geveld. Niets is goed of fout, maar je wordt wel aan het denken gezet. Een indrukwekkende ervaring.

Tip: Brabant Remembers verzamelde vijfenzeventig verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. De persoonlijke en indringende verhalen zijn te vinden op hun website.

Dilemma doolhof

Erevelden bij Bergen op Zoom

Aan weerszijden van het Dilemma Doolhof liggen twee militaire erevelden die je kunt bezoeken. Eén voor de Canadezen en één voor de Britten. Beide erevelden zijn eind 1940 aangelegd. Op de Britse begraafplaats liggen 1234 soldaten begraven en op de Canadese begraafplaats 1119. De begraafplaatsen zijn prachtig aangelegd en worden onderhouden door The Common Wealth War Graves Commission.

Erevelden Brabant
Erevelden Bergen op Zoom

Bergen op Zoom

Een bezoek aan het Dilemma Doolhof en de naastgelegen erevelden is goed te combineren met een dagje Bergen op Zoom. Lekker lunchen doe je bij één van de vele restaurants op de Grote Markt, zoals restaurant Hemingway. Speciaal voor het WOII thema werd er een toepasselijke ‘bevrijdingslunch’ geserveerd. Ingrediënten die tijdens de Tweede Wereldoorlog voorradig waren, zoals buikspek, suikerbiet, ansjovis en zelfs tulpenbolletjes, werden op verrassende en creatieve wijze bereid en gecombineerd.

Restaurant Hemingway

Vanaf de aankomende herfst zal het tweede wereldoorlog menu daar op de kaart staan. Het restaurant is overigens onderdeel van Hotel de Draak, het oudste hotel van Nederland en dus ook vol historie. De gastvrije medewerkers vertellen je er ongetwijfeld graag meer over, maar je kunt ook een kijkje nemen in de kelder waar de historie op een grote banner terug te vinden is.

Hemingway Hotel de Draak

Bezienswaardigheden in Bergen op Zoom

Naast lekker eten (en drinken) kun je in Bergen op Zoom nog veel meer doen. Op de Grote Markt vind je bijvoorbeeld de Gertrudiskerk -in de volksmond ook wel de Peperbus genoemd. Na een klim over 183 treden sta je bovenop de toren van deze mooie kerk en heb je een prachtig uitzicht over Bergen op Zoom. Soms zelfs tot Antwerpen! 

Peperbus Grote Markt

De ene straat is nog idyllischer dan de ander en doordat de stad compact is én de Peperbus op veel plekken zichtbaar is zul je er niet snel verdwalen.

Uitzicht Peperbus Bergen op Zoom

Na een bezoek aan de kerk kun je Bergen op Zoom verder verkennen. Leuke highlights zijn onder andere Fort de Roovere met de Mozesbrug en de Pompejustoren. Mijn beste tip? Stippel geen route uit maar sla gewoon af en toe een zijstraatje in. De ene straat is nog idyllischer dan de ander en doordat de stad compact is én de Peperbus op veel plekken zichtbaar is zul je er niet snel verdwalen. En heb je toch routeadvies nodig of wil je meer weten over de geschiedenis? Spreek dan vooral één van de locals aan en laat je verrassen door de Brabantse gastvrijheid!

Bergen op Zoom straatje
Bergen op Zoom straat

Heb je routeadvies nodig of wil je meer weten over de geschiedenis? Spreek dan vooral één van de locals aan en laat je verrassen door de Brabantse gastvrijheid!

bergen op zoom straat 3
Bergen op Zoom poort
Fort

Een gedachte over “Het Dilemma Doolhof in Bergen op Zoom

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.