Cenotes in de Dominicaanse Republiek

Hoyo Azul Dominicaanse Republiek

Heb jij wel eens van een cenote gehoord? Ik hoorde er voor het eerst over toen ik naar Mexico ging. Helaas kwam het er toen niet van om er één te bezoeken. Toen ik naar de Dominicaanse Republiek ging en er achter kwam dat ook daar cenotes zijn besloot ik er wél naartoe te gaan.

Voor wie er nog nooit van heeft gehoord: een cenote is een grot of poel die gevuld is met water. Zo’n cenote kan ondergronds of bovengronds zijn en is vaak omgeven door karst. De cenotes bevinden zich meestal in een jungle-achtige omgeving en hebben kraakhelder én heerlijk verfrissend water waar je in kunt zwemmen.

Hoe kom je bij een cenote in de Dominicaanse Republiek?

Op de Dominicaanse Republiek zijn verschillende cenotes te vinden. De makkelijkste (maar duurste) manier om zo’n cenote te bezoeken is middels een georganiseerde tour. Bijna elk resort heeft wel een balie waar je zulke tours kunt boeken en ook lopen er vaak verkopers op de stranden van resorts rond. Over het algemeen zijn alle tours in de Dominicaanse Republiek redelijk duur, vergeet daarom zeker niet om af te dingen.

Wil je liever wat goedkoper of meer zelfstandigheid? Dan zou je een auto kunnen huren en zelf naar een cenote rijden. Belangrijk is wel om je goed voor te bereiden op minder goed onderhouden wegen en Dominicanen die zich niet altijd aan de verkeersregels houden.

De laatste optie, en de optie waar ik voor koos, is het rechtstreeks boeken bij de locatie waar de cenote zich bevindt. In mijn geval was mijn oog gevallen op cenote “Hoyo Azul” dat zich in Scape Park bevindt. Zij organiseren zelf diverse tours en activiteiten waaronder een bezoek aan de cenote. Indien je resort zich in de omgeving van Punta Cana / Bavaro bevindt is vervoer inbegrepen. Direct boeken bij Scape Park kost $69 (2017) en dit was een stuk goedkoper dan het boeken van een tour via ons resort.
Booking.com

Hoyo Azul in de Dominicaanse Republiek

Hoyo Azul ligt vlakbij Cap Cana en op ongeveer een half uur rijden vanaf Punta Cana. De exursie naar Hoyo Azul vertrekt tweemaal per dag. Ik koos voor de vroege tour van 09:00 uur in de hoop de cenote nog zonder toeristen te treffen. En ja hoor, we waren op tijd en troffen het water nog zonder andere mensen! De cenote ligt aan de voet van een 75 hoge klif en om er te komen maak je een wandeling over hangbruggen en paden door de jungle. De gids vertelt tijdens de wandeling het één en ander over de flora en fauna van het eiland.

Hoyo Azul Dominicaanse Republiek scape park hangbrug
De route naar Hoyo Azul

Eenmaal bij de cenote aangekomen kun je je eerst verbazen over het kraakheldere en megablauwe water. Wauw! Zulk helder water had ik nog nooit gezien. Je kunt echt tot de bodem -en die is echt diep- kijken. Uiteraard mag je in het water springen. Schrik niet, het is nogal koud! Er is een trappetje om rustig in het ondiepe deel van het water te stappen en de echte waaghals kan vanaf een hoger platform in het diepe deel springen.

Hoyo Azul cenote Dominicaanse Republiek water

Je mag ongeveer een half uurtje zwemmen waarna je gelegenheid krijgt om je weer aan te kleden.  Wellicht lijkt een half uurtje zwemmen kort maar aangezien de cenote niet super groot is en je er verder niet kunt zonnebaden heb je het dan wel gezien. Na het zwemmen loop je weer terug door het park en wordt je vanaf het bezoekerscentrum weer naar je resort gebracht. Een kort tripje dus maar zeker als je nog nooit een cenote hebt gezien echt de moeite waard. Heb jij al eens een cenote bezocht?


Benieuwd naar mijn verdere ervaringen in de Dominicaanse Republiek? Lees dan mijn blog Dominicaanse Republiek: méér dan all-inclusive


11 gedachten over “Cenotes in de Dominicaanse Republiek

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.