De vulkaan El Teide bezoeken op Tenerife

De vulkaan El Teide op Tenerife

Neem een reusachtige vulkaan, spectaculaire uitzichten boven de wolken, een bijzonder maanlandschap en je hebt de El Teide. Het absolute hoogtepunt van Tenerife. De 3718 meter hoge vulkaan trekt jaarlijks meer dan 3 miljoen bezoekers en is daarmee niet alleen dé topattractie van Tenerife, maar ook het meest bezochte nationale park van Spanje en zelfs van Europa. Het park barst van de mooie wandelroutes waar je op elke hoek weer verrast wordt door een waanzinnig uitzicht. Een bezoek aan El Teide is dan ook echt een van de leukste activiteiten op Tenerife.


El Teide Nationaal Park

150.000 jaar geleden zorgde een grote erruptie voor het ontstaan van een caldera in Las Cañadas, waaruit El Teide zich vormde. De indrukwekkende vulkaan is maar liefst 3718 meter hoog (vanaf de zeebodem gerekend zelfs 7000 meter hoog!) en biedt een spectaculair uitzicht over het eiland. De laatste uitbarsting van de vulkaan was in 1909 en hoewel toekomstige errupties niet worden uitgesloten wordt de vulkaan op dit moment als slapend beschouwd. Sinds 1954 heeft het park de titel Nationaal Park.

El Teide Tenerife 5

El Teide bezoeken met de auto

Een bezoek aan El Teide kan natuurlijk met een georganiseerde excursie en onder begeleiding van een gids. Maar het nationale park is ook prima op eigen gelegenheid te bezoeken. Met een huurauto (sowieso een aanrader als je op Tenerife bent!) heb je de vrijheid om je eigen programma samen te stellen en kun je onderweg zoveel stops maken als je wilt. En ja, dat laatste wíl je, want alleen de rit naar El Teide toe is al een belevenis op zich. Waar je eerst nog door groene bossen rijdt brengt een slingerende weg je steeds hoger en hoger, terwijl je geniet van spectaculaire uitzichten en de omgeving langzaamaan in een soort maanlandschap verandert.

Boek je huurauto op Tenerife direct via Sunny Cars >>

Uitzicht onderweg naar El Teide

De weg naar El Teide is overigens van prima kwaliteit en goed te rijden. Wel is het verstandig om vooraf te tanken want in het park zelf is geen tankstation aanwezig. Parkeren kan onder andere bij de kabelbaan, of iets verder ter hoogte van Parador de Cañadas del Teide of bij het bezoekerscentrum bezoekerscentrum El Portillo.

Roadtrip naar de vulkaan

El Teide beklimmen

Wandelliefhebbers komen in Nationaal Park El Teide goed aan hun trekken. Het park is uitgerust met tientallen wandelroutes van verschillende afstanden en moeilijkheidsgraden. Echte die-hards kunnen een klim tot aan de krater maken (let op: hier heb je vooraf toestemming voor nodig) maar ook rondom de vulkaan zijn prachtige wandelroutes uitgestippeld. Zelf maakte ik een wandeling langs Los Rouques de Garcia. Dit is een relatief makkelijke wandeling met ontzettende mooie uitzichten over bijzondere rotsformaties en versteende lavastromen. Bekijk hier een volledig overzicht van de wandelpaden of bestel de handige Rother Gids met 70 wandelingen op Tenerife.

Maanlandschap bij El Teide

Omhoog met de kabelbaan

Wil je de top van El Teide zonder al te veel moeite bereiken? Dan is de kabelbaan een goede optie. De kabelbaan brengt je tot 3.555 meter hoogte. Vanaf hier kun je de uitzichtpunten Pico Viejo en La Fortaleza al wandelend bereiken. De kabelbaan is dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur geopend. De laatste reis naar boven is om 16.00 uur. Je kunt de tickets rechtstreeks aan het loket kopen of via Volcanoteide.com.

Sterren kijken op El Teide

Sterren kijken is normaal al een bijzondere activiteit, maar om de sterrenhemel vanaf een vulkaan te aanschouwen is helemaal bijzonder. Op de vulkaan bevindt je je boven de wolken en in het park is weinig lichtvervuiling; perfecte omstandigheden om sterren te kijken dus! Een deel van Nationaal Park El Teide is om die redenen zelfs erkend als Starlight Tourist Destination. El Teide is hiermee één van de beste spots ter wereld om sterren te kijken. Om sterren te kijken kun je El Teide op eigen gelegenheid bezoeken, maar nog interessanter is het om dit onder begeleiding van een gids te doen. De gidsen beschikken over professionele astronomische instrumenten zoals telescopen en kunnen je alles over de sterren- en sterrenbeelden vertellen. Bekijk hier de excursies sterrenkijken op Tenerife.

Rotsformaties op de Teide

Vakantie op Tenerife

Naast een onvergetelijk bezoek aan de vulkaan El Teide is er natuurlijk nog veel meer te zien en te doen op Tenerife. Het aangename klimaat in combinatie met mooie stranden, lekker eten en leuke steden maakt Tenerife de ideale bestemming voor een heerlijke zonvakantie. Bekijk hier het aanbod van Corendon met vakanties naar Tenerife.

El Teide Tenerife bezoeken

Veel gestelde vragen

Hoe hoog is El Teide?

El Teide is 3718 meter hoog en vanaf de zeebodem gerekend zelfs 7000 meter.

Is El Teide nog actief?

De laatste uitbarsting was in 1909. Toekomstige errupties worden niet uitgesloten.

Hoe kan ik El Teide bezoeken?

Je kunt El Teide op eigen gelegenheid, bijvoorbeeld met een huurauto, bezoeken. Ook gaan er georganiseerde excursies met gids naar de vulkaan.

Hoe is het klimaat op El Teide?

Over het algemeen is het op El Teide koeler dan aan de voet van de vulkaan. Op de top kan het zomaar 10 graden koeler zijn, daarnaast staat er vaak veel wind.


Meer leuke plekken in Europa:


*Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Corendon

4 gedachten over “De vulkaan El Teide bezoeken op Tenerife

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.