Hoe vraag je een ESTA aan?

Esta-verenigde-staten

Heb je plannen om op reis te gaan naar de Verenigde Staten? Dan heb je ongetwijfeld een hele mooie reis in het vooruitzicht! Zelf bezocht ik in 2012 het westen van de Verenigde Staten. Een bijzondere en veelzijdige roadtrip waarin ik vele highlights zoals San Francisco, Monument Valley, Las Vegas en Los Angeles bezocht. Je leest er meer over in mijn blogs over de Verenigde Staten.

Indien je naar de Verenigde Staten gaat dien je er rekening mee te houden dat je een ESTA nodig hebt en je dit tijdig moet regelen. In dit blog leg ik je onder andere uit wat een ESTA is, wanneer je een ESTA nodig hebt, wat het kost en natuurlijk hoe je deze aanvraagt.

Wat is een ESTA?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een ESTA (Electronic System for Travel Autorisation) geen visum. ESTA is een verplichte reistoestemming om zónder visum naar de Verenigde Staten te vliegen. De Verenigde Staten willen namelijk al vooraf weten wie het land binnen wil reizen. Na goedkeuring wordt de aanvraag gedeeld met je luchtvaartmaatschappij en de Amerikaanse douane. Kort samengevat: zonder reistoestemming óf visum kom je het land niet in.

Wanneer heb je een ESTA nodig?

Je bent verplicht een ESTA aan te vragen wanneer je de VS per vliegtuig of boot in wilt reizen. Daarnaast dien je inwoner te zijn van een land dat onder het Visa Waiver Program valt. Hier valt Nederland sowieso onder. Hou er rekening mee dat een ESTA ook verplicht is bij een overstap in de VS. Je reis (zowel zakelijk als toeristisch als tussenstop) mag maximaal 90 dagen duren. Dit geldt per reis.

Wat kost een ESTA?

De prijs voor een ESTA aanvraag is €29,95.

Hoe vraag je een ESTA aan?

Het aanvragen van een ESTA kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Gemiddeld duurt het 17 minuten voordat de aanvraag is goedgekeurd. Hou er rekening mee dat dit uit kan lopen tot maximaal 72 uur. Om de ESTA aanvraag te starten vul je in ongeveer 5 minuten het online ESTA formulier in. Na het invullen kom je op een betaalpagina waarna je via iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard eenvoudig de betaling kunt voldoen.

Hoe lang is een ESTA geldig?

Een ESTA is maximaal 2 jaar geldig, of korter indien je paspoort voor die tijd verloopt. Je paspoort dient geldig te zijn tot het einde van je verbljjf. Daarnaast mag je verblijf in de Verenigde Staten maximaal 90 dagen per keer duren. Wil je langer blijven? Dan dien je een visum bij de Amerikaanse ambassade aan te vragen.

Kan ik een ESTA met spoed aanvragen?

Ja dat kan. Je dient het gebruikelijke ESTA formulier in te vullen en het vakje “spoed” aan te vinken. Deze aanvraag wordt dan zo spoedig mogelijk in behandeling genomen.

Tot slot

  • Met een ESTA mag je niet in de VS gaan werken
  • Een ESTA is geen garantie om het land binnen te komen. De douane is streng: reizigers die een bedreiging kunnen vormen worden geweigerd. Zonder ESTA of visum wordt je sowieso geweigerd
  • Ben je na 10 maart 2011 in Somalië, Libië, Jemen, Soedan, Syrië, Irak of Iran geweest? Of heb je de nationaliteit uit één van deze landen gehad? Dan kun je géén ESTA aanvragen maar wel een visumaanvraag bij het Amerikaanse consulaat doen

Een gedachte over “Hoe vraag je een ESTA aan?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.