Nationaal Park de Hoge Veluwe: informatie en tips

Nationaal-Park-Hoge-Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is misschien wel het bekendste Nationale Park van Nederland. Het natuurgebied ligt redelijk centraal in het land en is daardoor vanuit alle hoeken van Nederland goed bereikbaar. Met ongeveer 5.400 hectare aan natuurschoon biedt de Hoge Veluwe meer dan genoeg ruimte voor een mooie wandeling of fietstocht. Toch was ik er tot dusver nog nooit geweest, dus toen de weerberichten onlangs een koude maar heerlijk zonnige dag voorspelden besloot ik dat het hoog tijd was voor een bezoek aan dit park.

Zonsopkomst Hoge veluwe.

Over het nationale park.

De Hoge Veluwe werd aan het begin van de twintigste eeuw gesticht door het echtpaar Kröller-Muller. Het park verwelkomt jaarlijks zo’n 500.000 bezoekers die komen genieten van het indrukwekkende natuurschoon en wildlife. Ook kunst en architectuurliefhebbers komen op de Hoge Veluwe aan hun trekken. Midden in het park vind je namelijk het Kröller-Müller Museum waar je de op één na grootste Van Goghverzameling te wereld én een van de grootste beeldentuinen van Europa kunt bewonderen.

Wandelen op de Hoge Veluwe.

In Nationaal Park de Hoge Veluwe zijn 13 paaltjesroutes uitgezet. Bij de ingang kun je voor € 2,- een wandel- en fietskaart met daarop alle routes kopen. Zelf wandelde ik vanaf ingang Otterlo naar het bezoekerscentrum vanaf waar ik het ‘Landschappenpad’ liep. Deze 4,1 kilometer lange wandelroute is speciaal voor het 75-jarig jubileum van het park aangelegd. Onderweg kom je langs hoogtepunten zoals het Kröller-Muller Museum, de Franse Berg en de weidse vlakte van het Pampelse Zand. Tijdens de wandeling over deze route kun je twee wildobservatieplaatsen bezoeken en kom je langs informatiepunten met interessante feiten over de geschiedenis van de Hoge Veluwe.

Het landschappenpad op de Hoge Veluwe.
De Franse berg.
Informatiebord Pampelse zand.

Fietsen huren op de Hoge Veluwe.

Verken je het de Hoge Veluwe liever per fiets? Dan kun je gratis gebruik maken van een van de 1.800 witte fietsen die te vinden zijn bij de drie ingangen en het bezoekerscentrum. De fietsen staan in een stalling waar je ze makkelijk zelf kunt pakken en na afloop weer kunt stallen. Zelf koos ik ervoor om het park eerst te voet te verkennen en pas aan het einde van mijn wandeling een fiets te pakken om terug te keren naar ingang Otterlo.

TIP: de witte fietsen zijn prima om je wat sneller door het park te kunnen verplaatsen, maar ze beschikken alleen over een terugtraprem en hebben géén versnellingen. Als je een lange fietstocht wilt maken zou ik je daarom aanraden om toch een eigen fiets mee te nemen.

Witte fietsen bij het bezoekerscentrum Hoge Veluwe.
Zonnestralen door de bomen op de Hoge Veluwe.

Wild spotten tijdens je bezoek aan het park.

Tijdens een wandeling of fietstocht door de Hoge Veluwe heb je altijd kans om wilde dieren te spotten. In het park leven onder andere Edelherten, reeën, vossen en zwijnen. De beste kans om deze dieren te spotten maak je vroeg in de ochtend, of aan het einde van de dag als het rustig is in het park. Om je kansen om dieren te spotten te vergroten kun je ook één van de 7 wildobservatieposten bezoeken. De beste locatie voor het spotten van Edelherten is wildobservatieplaats Wildbaanweg. Heb je tijdens je bezoek aan het park helaas geen wild kunnen spotten? Dan kun je het ook online proberen via de Hoge Veluwe Wildcam.

TIP: neem een verrekijker mee zodat je de dieren ook van een grote afstand kunt zien.

Wildobservatiepunt

Kaart van de Hoge Veluwe.

Nationaal Park de Hoge Veluwe is ontzettend groot. Om je goed te kunnen oriënteren raad ik je aan om bij de ingang een gedetailleerde kaart te kopen. Ook kun je vooraf de online plattegrond van Nationaal Park de Hoge Veluwe bekijken om alvast een beeld te krijgen van de ligging van de ingangen en bezienswaardigheden.

Bos

Bereikbaarheid van het park.

Nationaal Park de Hoge Veluwe ligt tussen Arnhem, Ede en Apeldoorn en telt drie ingangen: Otterlo, Hoenderloo en Schaarsbergen. Ik kwam zelf vanuit Utrecht en maakte gebruik van ingang Otterlo. Het adres van deze ingang is: Houtkampweg 9, 6731 AV. Vlak voor ingang Otterlo is een ruime parkeerplaats. Een parkeerkaartje kost hier € 3,95. Het is ook mogelijk om je auto mee te nemen in het park, daarvoor dien je een dagkaart van € 7,85 aan te schaffen.

De openingstijden variëren door het jaar heen en kun je vinden op de pagina openingstijden van de Hoge Veluwe. Een dagkaart voor entree tot het park kost € 11,10 en koop je online of bij de ingang.

Wandelpad Hoge Veluwe

Overnachten bij de Hoge Veluwe?

Wil je extra lang van de omgeving van de Hoge Veluwe genieten? Dan is het zeker aan te raden om één of meerdere nachten te blijven slapen. Hierdoor kun je het park makkelijker ’s ochtends vroeg of juist aan het einde van de dag bezoeken, waardoor je meer kans hebt op het spotten van wilde dieren. In de omgeving van de Hoge Veluwe zijn veel leuke accommodaties te vinden zoals Droompark De Zanding, Hotel de Sterrenberg of één van de vele Natuurhuisjes.

Winterse dag op de Hoge Veluwe

Veel gestelde vragen

Welke ingang kan ik nemen om de Hoge Veluwe te bezoeken?

Er zijn drie ingangen: Otterlo, Hoenderloo en Schaarsbergen. Otterlo is de drukste ingang.

Wat kun je doen op de Hoge Veluwe?

Op de Hoge Veluwe kun je wandelen, fietsen, wildlife spotten of het Kröller-Müller Museum bezoeken.

Wat kost de entree tot de Hoge Veluwe?

Een dagkaart voor het park kost € 11,10.

Mag je de Hoge Veluwe met een hond bezoeken?

Ja dat mag, mits de hond is aangelijnd.

Waar kan ik fietsen huren?

Dat kan bij de ingangen en bij het bezoekerscentrum. Hier staat witte leenfietsen klaar.


Meer leuke plekken in Nederland:


*Deze blog bevat affiliate links

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.