Overstappen op JFK Airport én New York City in: uitleg en tips

New-York-vrijheidsbeeld

Overstappen in New York én tijdens je overstaptijd New York City bezoeken. Kan dat? Toen ik een retourticket naar Colombia zocht, zag ik dat er veel mogelijkheden voor vluchten met een overstap waren. Zo stuitte ik op een vlucht met op de terugweg een overstap van zo’n 12 uur op JFK Airport in New York. Zou het lukken om binnen deze tijd de luchthaven te verlaten én weer op tijd terug te zijn?

Na grondige online research was mijn conclusie dat het in theorie moet kunnen. Via Google Maps stippelde ik een route langs een aantal bezienswaardigheden uit, die ik te voet en met de metro binnen redelijke tijd kon bereiken. De ticketprijs was een goede deal en de vluchttijden (aankomst om 04:50 op JFK Airport) waren goed, want ik zou de zaterdagochtend in New York kunnen besteden.

Ik was nog nooit in New York geweest, dus hoe tof zou het zijn om de stad in te gaan? Gewoon, even de sfeer proeven! New York City is natuurlijk veelte groot om in een paar uurtjes te zien, maar ik kan natuurlijk altijd een keer terug voor een langer bezoek.

Planning

Mijn tijdsinschatting was als volgt:

 • Na het landen heb ik ongeveer 2,5 uur tijd om de douane door te gaan, bagage af te geven en de luchthaven te verlaten
 • De reistijd tussen JFK Airport en New York City bedraagt ongeveer 1 uur met het openbaar vervoer
 • In 4,5 uur tijd kan ik een paar highlights van Manhattan zien
 • De terugreis naar JFK Airport duurt ook weer 1 uur met het openbaar vervoer
 • Ik heb een internationale vlucht, dus ik moet 3 uur van te voren weer op JFK Airport zijn

Natuurlijk hield ik er rekening mee dat bovenstaande schema af kon wijken. Mijn heenvlucht kon vertraging hebben, de rij bij de douane kon lang zijn (zéker in de VS) en er kon vertraging met het OV zijn. In bovenstaande inschatting zat dan ook wat ruimte voor speling. Maar, ik hield ook rekening met de mogelijkheid dat het (in geval van vertraging) niet zou lukken.

Lang verhaal kort: het is gelukt! Sterker nog, bovenstaande planning was heel goed haalbaar en ik heb alles in New York City kunnen zien, wat op mijn lijstje stond. Het was absoluut een leuke ervaring en de moeite waard. Veel leuker dan gewoon op de luchthaven wachten. Ik zou het daarom zeker aanraden om New York City te bezoeken tijdens een lange overstap. In deze blog zal ik stap voor stap beschrijven hoe ik dit heb gedaan.

Disclaimer: elke overstap is anders en de tijd die een overstap kost is afhankelijk van factoren die je niet altijd kunt voorspellen. Ik beschrijf in deze blog mijn eigen ervaringen. Zorg dat je zelf goed research doet of een bezoek aan NYC ook voor jou haalbaar is.

Vlucht met overstap op JFK

ESTA, visum of paspoort

Om toegang te krijgen tot de Verenigde Staten heb je een ESTA (reistoestemming), visum of een Amerikaans paspoort nodig. Dit geldt ook als je alleen een overstap in de VS hebt. In dat geval zal een ESTA volstaan. Een ESTA vraag je aan via de website van Homeland Security. Let erop dat je dit uiterlijk 72 uur van te voren doet. Op het moment van schrijven (maart 2023) kost een ESTA 21 dollar.

Douane op JFK

Aangekomen bij de douane van JFK kun je kiezen uit verschillende rijen. Let goed op de borden bij welke rij je met jouw paspoort aan mag sluiten. Twijfel je? Vraag het dan aan iemand van de luchthaven. Je wilt geen tijd verspillen door in de verkeerde rij te staan.

Eenmaal aan de beurt bij de douane controleert de douane officier je paspoort en ESTA. Daarnaast wordt er een foto genomen en moet je je vingerafdrukken geven. Ook stelt de douane officier soms vragen zoals over het doel van je reis en je beroep.

Bagage op JFK

Hoewel ik vooraf per mail bij de luchtvaartmaatschappij én op de luchthaven had gevraagd hoe mijn ingecheckte bagage behandeld zou worden, bleek deze informatie niet te kloppen. Ik reisde van Cartagena (Colombia) via Bogotá naar New York en zou vanaf daar via Zürich naar Amsterdam vliegen. Vooraf werd aangegeven dat mijn bagage op Cartagena naar Amsterdam doorgelabeld zou worden. Ik zou er dus geen omkijken naar hebben. Het doorlabelen gebeurde inderdaad, maar op JFK Airport hebben ze daar geen boodschap aan. ALLE ingecheckte bagage moet daar van de band afgehaald worden. Dit staat ook heel duidelijk aangegeven op borden bij en achter de douane.

Nadat je je bagage van de band hebt gehaald kun je deze voor een volgende vlucht afgeven bij een re-checkbalie. In mijn geval was de eerste re-checkbalie alleen voor vluchten met Delta Airlines en de tweede balie was gesloten. Om die reden besloot ik mijn bagage naar Terminal 1 te brengen, daar zou mijn tweede vlucht vandaan vertrekken.

Goed om te weten: Terminal 1 gaat pas om 06.30 uur open. Hou er daarnaast rekening mee dat je niet eerder dan zo’n 4 uur van te voren in kunt checken. Als je nog niet in kunt checken en dus met een koffer zit kun je deze afgeven bij een bagage-opslagpunt.

Bagageopslag op JFK Terminal 1

In Terminal 1 op niveau -1 is een bagageopslag genaamd Smarte Carte bagstorage. Voor 25 USD (excl. btw) kun je daar een dag lang een koffer achterlaten. De openingstijden zijn van 07.00-22.00 uur, maar als je net als ik geluk hebt dan is er om 06.30 al iemand en mag je je koffer al eerder geven.

Om je koffer achter te kunnen laten moet je een formulier invullen en vragen ze naar je paspoort en vluchtgegevens. Daarnaast doorzoeken ze de inhoud van je koffer; ik vermoed naar verboden of gevaarlijke middelen. Na betaling krijg je een bonnetje mee waarmee je je bagage later weer op kunt halen.

JFK Bag storage

Van JFK Airport naar New York City

Om van JFK Airport naar New York City te reizen kun je verschillende vervoersmiddelen gebruiken:

JFK AirTrain en metro

Ik koos ervoor om de AirTrain JFK in combinatie met de metro gebruiken. a) Omdat dit de voordeligste optie is en b) omdat de AirTrain en metro geen last hebben van file. De AirTrain is een trein die verschillende terminals van JFK en plekken zoals parkeerplaatsen met elkaar verbindt. Reizen tussen de terminals is gratis. Pas als je van of naar Jamaica of Howard Beach Station reist hoef je te betalen.

AirTrain routes

Binnen de terminals staat de AirTrain goed aangegeven. Het is dus makkelijk te vinden. Op de digitale borden staat aangegeven welke AirTrain eraan komt. Je kunt kiezen uit de gele route (alleen de terminals), de rode route (naar Jamaica) of de groene route (Howard Beach Station). Zie ook de plattegrond verderop in dit artikel.

JFK AirTrain
JFK AirTrain

Vanaf Jamaica en Howard Beach station kun je overstappen op verschillende metrolijnen naar het centrum van New York. Afhankelijk van het metrostation waar je naartoe wilt kies je dus of je via Jamaica of Howard Beach Station reist. De totale reistijd vanaf JFK naar het centrum neemt, afhankelijk van je eindbestemming, ongeveer één uur in beslag.

De MetroCard

De route naar de metro staat heel duidelijk aangegeven op de borden. Als je uitstapt van de AirTrain en naar de metro loopt moet je poortjes door. Nog voor de poortjes zie je automaten staan waar je een MetroCard kunt kopen. De MetroCard is het betaalmiddel voor beide vervoersmiddelen. Het gebruik van de AirTrain kost 8 USD. Een combinatieticket AirTrain en metro kost 10,75 USD.

JFK AirTrain tickets
Automaten voor AirTrain tickets op Howard Beach Station

JFK AirTrain plattegrond

JFK AirTrain kaart

New York City metro plattegrond

Download hier de New York City metro plattegrond

Wat kun je in korte tijd doen in New York City?

Vanaf Jamaica of Howard Beach Station reis je dus makkelijk met de metro naar New York City. Afhankelijk van de hoeveelheid tijd, welke bezienswaardigheden je wilt zien en welke activiteiten je wilt doen kun je je route uitstippelen.

Ter inspiratie deel ik hieronder mijn route en tijdschema. Als je minder tijd hebt kun je er natuurlijk voor kiezen om bezienswaardigheden over te slaan of korter te bezoeken. Lees hier leuke New York tips.

TijdBezienswaardigheidVervoer
08.00 – 09.00 uurBrooklyn BridgeMetro van Howard Beach lijn A (blauw) naar High Street – Brooklyn Bridge
09.30 – 09.45 uurGrand Central StationVanaf Brooklyn Bridge – City hall lijn 4 of 5 (groen) naar Grand Central Station
09.45 – 10.15 uur5th AvenueLopen
10.15 – 11.15 uurRockefeller Center en Top of the RockLopen
11.30 – 12.30 uurTimes Square en BroadwayLopen
Brooklyn Bridge in New York
Grand Central Station in New York

Tip: voorkom onnodig in de rij staan en boek je activiteiten in New York City vooraf via GetYourGuide.

Times Square in New York

Van New York City naar JFK Airport

De terugreis naar JFK Airport werkt eigenlijk hetzelfde als de heenreis. Afhankelijk van via welk metrostation je terug wilt reizen ga ja naar Jamaica of Howard Beach Station. Daar laad je je MetroCard op voor de AirTrain en reis je door naar de terminal vanaf waar jouw vlucht vertrekt.

JFK Airport signing
Duidelijke bewegwijzering van de metro naar de AirTrain
AirTrain tickets op Jamaica
Automaten voor AirTrain tickets op Jamaica

Praktische tips

 • Zorg dat je koffer open kan voor controle door de douane op JFK Airport. Wil je toch een slot gebruiken? Kies dan voor een TSA-slot, de douane kan dit slot altijd openen.
 • Bewaar je MetroCard voor de terugweg, je kunt hem dan opladen.
 • Neem je je koffer mee in de AirTrain of metro? Hou dan rekening met de smalle poortjes. Als je je koffer een kwartslag draait moet het lukken.
 • Download de offline kaart van New York op je telefoon in Google Maps.
 • Gebruik een internationale SIM-kaart om gebruik te kunnen maken van data. Handig om onderweg informatie op te zoeken en tijden van het OV te checken. Ik gebruikte deze SIM-kaart in New York.
 • Download de metrokaart op je telefoon.
 • Let goed op of je de metro in de juiste richting neemt. Je kan dit eventueel ook bij het metroloket vragen.
 • Op Times Square zijn geen openbare toiletten. Je kunt eventueel gebruik maken van het toilet op de eerste etage van de McDonalds. Koop wel even een consumptie :).

Tip: reis je met je gezin naar New York? Check dan ook deze dingen om te doen met kids in New York.

2 gedachten over “Overstappen op JFK Airport én New York City in: uitleg en tips

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.