Op ontdekking in de Streek van Verrassingen: Katwijk aan Zee

Katwijk-aan-Zee

Op een klein uurtje rijden ten westen van Utrecht vind je de stad Leiden en de dorpen Katwijk, Oegstgeest en Leiderdorp, oftewel de Streek van Verrassingen. De streek staat bekend om de karakteristieke dorpen, uitgestrekte stranden en kleurrijke bloemenvelden. Dit weekend bezoek ik twee plekken uit deze bijzondere streek; Katwijk aan Zee en Leiden. Ik begin mijn bezoek in Katwijk, waar ik de nacht doorbreng in het kleurrijke Pop-Up Streekhuis op camping Zuidduinen. Natuurlijk sla ik een bezoek aan het strand van Katwijk niet over, maar dit keer laat ik me vooral verrassen door voor mij minder bekende plekken zoals het dorpscentrum en het prachtige duingebied waaraan Katwijk is gelegen. In deze blog lees je mijn ervaringen en tips.    

Het strand van Katwijk aan Zee

Katwijk aan Zee staat vooral bekend als badplaats. In de zomer kun je er terecht om te zonnebaden en voor een verfrissende duik in zee. In de winter kun je er heerlijk uitwaaien. Het strand van Katwijk is meer dan 5 kilometer lang en behoort tot de schoonste stranden van Zuid-Holland. Een groot voordeel van het strand van Katwijk vind ik de goede bereikbaarheid. Direct aan de boulevard, onder de duinen, is namelijk een parkeergarage te vinden. Je kunt je auto hier koel en voordelig parkeren. Als je de parkeergarage uitloopt sta je zó met je tenen in het zand. Ideaal!

Voor meer informatie over parkeren in Katwijk aan Zee kijk je hier.

Katwijk aan Zee strand
Duinen van Katwijk

Strandtenten in Katwijk aan Zee

Of je nu wilt relaxen op een ligbed of loungebank, ontbijten in de frisse zeelucht – of juist genieten van de zonsondergang onder het genot van een hapje en drankje. Bij de strandtenten van Katwijk aan Zee is het heerlijk vertoeven. Een compleet overzicht  van strandtenten in Katwijk aan Zee kun je hier vinden. Mijn persoonlijke tips zijn Zomers Beachclub waar ik overdag graag kom om een strandbedje te huren en te lunchen en Beachclub Wantveld waar ik tijdens dit bezoek genoot van een heerlijk diner met uitzicht op zee. 

Katwijk aan Zee vis bij strandtent

Centrum van Katwijk aan Zee

Wist je dat het gezellige centrum van Katwijk op slechts enkele minuten loopafstand van het strand ligt? Handig, want zo kun je een bezoek aan beide makkelijk combineren terwijl je je auto in de parkeergarage kunt laten staan. Waar ik een bezoek aan Katwijk eerder meestal beperkte tot het strand, besloot ik dit keer om juist ook het dorp te verkennen. Verrassend genoeg kun je hier heel goed winkelen. Het winkelhart van Katwijk, Zeezijde Katwijk, telt ruim 100 winkels waaronder bekende winkelketens maar ook veel lokale ondernemingen met eigen producten. Tijdens mijn bezoek is het donderdag en vindt de weekmarkt op de Princestraat en het Andreasplein plaats. Er staan volop kraampjes met versproducten, mode en lokale specialiteiten.

Katwijk aan Zee centrum
Katwijk aan Zee markt

Bezienswaardigheden in Katwijk

In Katwijk zijn ook een aantal leuke bezienswaardigheden te bezoeken. Al fietsend over de boulevard kom ik genoeg moois tegen zoals de kunstwerken die de geschiedenis van Katwijk verbeelden. Naast de boulevard ligt ook een mooie witte kerk, genaamd de Andreaskerk.

Katwijk aan Zee boulevard
Katwijk aan Zee kunst
Katwijk aan Zee kunst
Katwijk aan Zee kerk

Ik kom ook langs de vuurtoren van Katwijk, de Vierboet. Het bouwwerk behoort tot één van de oudste vuurtorens van Nederland en is op gezette momenten te bezoeken. Bij helder weer kun je vanuit de toren tot Den Haag en Noordwijk kijken. Tot slot zijn er een zestal musea waaronder het Katwijks museum en Stoomtrein Katwijk Leiden.

Bekijk hier een overzicht van de musea in Katwijk aan Zee.

Katwijk aan Zee vuurtoren
Katwijk aan Zee vuurtoren

Wandelen en fietsen door de duinen

Katwijk ligt middenin het Nationaal Park Hollandse Duinen. Het gebied bestaat uit zee, strand en duinen met schitterende wandel- en fietsroutes. Maak bijvoorbeeld een fietstocht door de mooie natuur van de Katwijkse Zuidduinen, waarbij je van Katwijk naar Wassenaar en weer terug fietst. Onderweg kom je langs diverse punten waar je een stop kunt maken om op adem te komen en te genieten van de omgeving.

Bekijk hier een overzicht van fietsroutes bij Katwijk aan Zee.

Fietsen door de duinen van Katwijk
Katwijk aan Zee zuidduinen

Lees ook: 7x wat te doen in Tilburg


*Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Leiden Marketing en de Streek der Verrassingen

2 gedachten over “Op ontdekking in de Streek van Verrassingen: Katwijk aan Zee

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.