Op ontdekking in de Streek van Verrassingen: Leiden

Leiden-centrum-gracht

Tijdens de tweede dag van mijn ontdekkingstocht in de Streek van Verrassingen ben ik in Leiden. Een stad die bekend staat als studentenstad (zelfs Koning Willem-Alexander heeft er gestudeerd), maar ook om de diversiteit aan musea en de binnenstad met grachten en verborgen steegjes. Ik bezoek één van de bekendste museums van de stad en ga vervolgens te voet op verkenning door de monumentale binnenstad. In deze blog lees je mijn ervaringen en tips voor een bezoek aan Leiden.

De binnenstad van Leiden
De historische binnenstad van Leiden

Bezoek één van de vele Leidse musea

In totaal zijn er in Leiden maar liefst 13 musea, waarvan er veel op loopafstand van elkaar liggen. Bekende namen zijn onder andere Hortus Botanicus, CORPUS, het Rijksmuseum van Oudheden, Naturalis en Museum Volkenkunde. Op mijn planning staat een bezoek aan Naturalis Biodiversity Center. Het museum werd in 2019 nog volledig vernieuwd en is inmiddels zo’n 6.000 vierkante meter groot. Het gebruik van moderne technieken zoals projecties, geluid en de mogelijkheid om sommige stukken aan te kunnen raken maakt het een bezoek aan Naturalis interactief en leuk voor jong en oud. Al wandelend door de 7 themazalen leer je alles over de natuur. Hoogtepunt van het museum vond ik de themazaal ‘Dinotijd’, waar je oog in oog komt te staan met skeletten van dinosauriërs zoals T-Rex Trix. Deze zaal mag je dan ook zeker niet missen.

Museum Naturalis in Leiden

Treedt in de voetsporen van Rembrandt

Al struinend door de binnenstad kom ik langs diverse locaties die doen herinneren aan Rembrandt, de beroemdste grootmeester uit de Gouden eeuw. De connectie tussen Leiden en Rembrandt komt niet zomaar uit de lucht vallen; Rembrandt werd namelijk in 1606 in Leiden geboren en ontwikkelde zich hier tot kunstenaar. Als eerste bezoek ik de Latijnse School waar Rembrandt op jonge leeftijd leerde schetsen. Het gebouw is niet van binnen te bezoeken, maar vanaf de straatzijde kun je naar binnen kijken en je door het raam heen door ‘Rembrandt’ laten schetsen.

Nadat ik mijn schets heb gemaakt breng ik een bezoek aan de Young Rembrandt Studio waar ik door middel van een 7 minuten durende video mapping mee wordt genomen in het leven van de jonge Rembrandt. Voor een impressie bekijk je hieronder de video. Wil je zelf op pad en nog meer Rembrandt-locaties bezoeken? Bekijk dan de Rembrandt route.

Vaar door de grachten van Leiden

Wandelend door de historische binnenstad kom je langs de mooiste gebouwen, straten, hofjes en grachten. Maar wil je de stad écht goed ontdekken dan ga je het beste te water. Vanaf de Blauwpoortsbrug maak ik een boottocht met Bootjes en Broodjes en vaar ik langs verschillende highlights van Leiden vaart. Onderweg deelt de schipper een hoop leuke feitjes. Wist je bijvoorbeeld dat Leiden geen marktplein heeft, omdat de producten vroeger vanaf boten verhandeld werden? Om die reden dragen verschillende bruggen nog steeds de naam van de producten die je er vroeger kon kopen, zoals bijvoorbeeld de ‘Karnemelkbrug’.

Boottocht door Leiden

Bekijk de website van Bootjes en Broodjes voor meer informatie over hun rondvaarten door Leiden.

Strijk neer op één van de vele terrassen in Leiden

Ben je na al dat wandelen en de indrukken van Leiden toe aan pauze of een leuke afsluiting van de dag? Dan zijn er in Leiden centrum meer dan genoeg is terrassen waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Aanrader is de terrasboot van Einstein. Terwijl je geniet van je lunch, borrel of diner kijk je uit over de gracht en de langsvarende bootjes.

Terrasboot Einstein in Leiden
Lunchen in Leiden

Lees ook: Op ontdekking in de Streek van Verrassingen: Katwijk aan Zee


*Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Leiden Marketing en de Streek der Verrassingen

Een gedachte over “Op ontdekking in de Streek van Verrassingen: Leiden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.