Luxemburg: de mooiste kastelen & natuurgebieden

Luxemburg-kastelen

Plannen voor een vakantie of weekendje weg naar Luxemburg? Dan mag je een bezoek aan de indrukwekkende kastelen en natuurgebieden zeker niet overslaan. Hoewel Luxemburg relatief klein is heeft het land op dit gebied verrassend veel te bieden. Rust, natuur en bijzonder afwisselende wandelroutes vind je bijvoorbeeld in de Müllerthal regio. En zowel in Luxemburg-stad als in de rest van het land zijn veel historische bouwwerken te ontdekken. In deze blog lees je mijn tips voor de mooiste kastelen en natuurgebieden om te bezoeken.

Müllerthal: Klein Zwitserland in Luxemburg

Sprookjesachtige bossen, indrukwekkende watervallen en bijzondere rotsformaties: de Mullerthal regio is een schitterend natuurgebied in Luxemburg en een walhalla voor wandelaars. Dankzij de overvloed aan natuurschoon wordt het natuurgebied ook wel Klein Zwitserland genoemd. Het prachtige Müllerthal ligt in het oosten van Luxemburg en is met de auto te bereiken op zo’n 4 uur rijden vanaf Utrecht.

Müllerthal trail wandelroutes

Müllerthal staat vooral bekend om de Müllerthal trail. Deze trail bestaat uit drie routes met een totale lengte van 112 kilometer. De trail komt langs de mooiste highlights van de regio. Is 112 kilometer wandelen jou iets teveel van het goede? Geen probleem. Op elke route zijn ook kortere wandelingen te maken. Zo heb ik zelf maar een klein deel van route 3 gelopen, maar gaf dat toch een goed beeld van het afwisselende landschap. Op basis van wat ik nu heb gezien zou ik bij een volgende reis naar Luxemburg zeker meer van de Müllerthal Trail willen lopen. Hieronder lees je meer over de verschillende routes.

Route 1

Müllerthal route 1 is 36 kilometer lang. Je kunt de route het beste starten in Echternach. Highlights op de route zijn:

 • Echternach
 • Tudorslot
 • Bedevaartkapel Girsterklaus
 • Meer van Echernach

Route 2

Müllerthal route 2 is 38 kilometer lang. Ook deze route kun je in Echernach starten. Highlights op de route zijn:

 • Uitzichtpunt Trooskneppchen
 • Wollefsschlucht
 • Amfitheater Breechkaul
 • Schéissendëmpel

Route 3

Tot slot Müllerthal route 3: deze route is ook 38 kilometer lang en start in het dorp Müllerthal. Highlights op deze route zijn:

 • Kasteel Beaufort
 • De burchtruine van Larochette
 • Kallektuffquell
 • Schéissendëmpel
Mullerthal

Schéissendëmpel / Schiessentümpel waterval

De Schéissendëmpel / Schiessentümpel waterval ligt vlakbij het plaatsje Müllerthal en is één van de highlights langs route 2 en 3. De waterval is niet heel groot, maar doet door de bijzondere ligging onder de begroeide brug wel sprookjesachtig mooi aan. De waterval is makkelijk bereikbaar vanaf de gelijknamige parkeerplaats Schiessentümpel. Dit is ongeveer 500 meter lopen.

Amfitheater Breechkaul

Amfitheater Breechkaul is een uitgeholde grots waar een amfitheater is ingericht. Een bijzondere plek voor concerten en voorstellingen. Persoonlijk vond ik het niet de moeite waard om voor om te rijden, maar als je bij dit gedeelte van de Müllerthal Trail gaat wandelen is het wel leuk om er een kijkje te nemen.

Breechkaul

Minett UNESCO Biosphere

Als er iets is wat ik niet in Luxemburg had verwacht, dan was het dit roodgekleurde landschap wel! Het natuurpark Minett UNESCO biosfeer ligt in het zuiden van Luxemburg en heeft een bijzondere geschiedenis. De rode, ijzerertshoudende bodem werd ooit gebruikt voor de Luxemburgse staalindustrie. Tijdens een hike of mountainbiketocht kom je nog overblijfselen van de oude mijnroutes tegen.

Tip: combineer je bezoek aan Minett met een lunchpauze bij Brasserie Schmëdd. Een leuke plek waar je lekker én op korte afstand van verschillende wandelroutes kunt eten.

Minett Unesco Biosfeer

Kastelen in Luxemburg

Luxemburg heeft een rijke geschiedenis en staat nog vol bijzondere overblijfselen zoals kastelen en forten. Ga je naar Luxemburg, dan is het bezoeken van één of meerdere kastelen een must-do.

Kasteel Vianden

Kasteel Vianden is het bekendste kasteel van het land en mijn persoonlijke favoriet. Het kasteel werd tussen de 11e en 14e eeuw gebouwd en heeft een prachtige ligging op een groene heuvel, uitkijkend over het knusse stadje Vianden. Op loopafstand van het kasteel zijn twee parkeerplaatsen. Om het dorpje Vianden te bezoeken kun je eventueel iets verder doorrijden en daar parkeren.

Tip: bezoek ook dit uitkijkpunt met uitzicht op kasteel Vianden.

Beaufort kastelen

Burg Beaufort bestaat uit twee kastelen bij het plaatsje Befort. De ruïne van de oude burcht stamt uit de 11e eeuw en het renaissance slot uit de 17e eeuw. Beide kastelen liggen mooi in het groen en zijn met meerdere parkeerplaatsen voor de deur goed te bereiken.

Luxemburg Beaufort
Foto door: @authenticchica

Meer kastelen in Luxemburg

Naast kasteel Vianden en burg Beaufort zijn er nog veel meer mooie kastelen te bewonderen. Ik heb ze zelf (helaas) nog niet bezocht, maar deze kastelen lijken me ook de moeite waard:

Tip: breng ook een bezoek aan de hoofdstad, Luxemburg-stad. In deze stad zijn veel bijzondere overblijfselen van vroeger te ontdekken. Je leest er alles over in mijn blog Luxemburg stad bezienswaardigheden.


Hoe kom je in Luxemburg?

Vanuit Nederland kun je het beste met de auto naar Luxemburg. Dit is vanuit Utrecht zo’n 4 à 4,5 uur rijden. Heb je geen auto? Dan kun je in ongeveer 5,5 uur vanuit Amsterdam met de trein naar Luxemburg-stad reizen. Wist je dat in Luxemburg zelf al het openbaar vervoer gratis is?

Wat is er te zien in Luxemburg?

Luxemburg staat bekend om de mooie natuurgebieden zoals Müllerthal en kastelen zoals Kasteel Vianden. Daarnaast heeft ook de hoofdstad, Luxemburg-stad, veel te bieden zoals moderne musea en historische forten.

Welke taal spreken ze in Luxemburg?

De officiële talen zijn Luxemburgs, Duits en Frans. Op veel plekken zoals in Luxemburg-stad spreken ze ook Engels.

Wat kost de benzine in Luxemburg?

Op het moment van schrijven (september 2022) kost Euro 95 € 1,62. Een stuk goedkoper dan in Nederland!

Is Luxemburg duur?

De prijzen zijn gemiddeld hoger dan in Nederland. Maar persoonlijk vond ik het meevallen en echt niet zo duur als bijvoorbeeld Zwitserland.


Meer leuke steden in Europa:


*Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Luxembourg en bevat affiliate links

2 gedachten over “Luxemburg: de mooiste kastelen & natuurgebieden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.