Oesters rapen in Yerseke bij de Oosterschelde

Oesters-Yerseke

Het charmante vissersdorp Yerseke ligt in Zuid-Beveland aan Nationaal Park Oosterschelde. Het dorp staat bekend om de mossel- en oestercultuur. Het rapen en proeven van oesters stond al lang op mijn lijstje. Want hoe leuk is het om je eigen maaltijd vers uit de natuur te halen? De Oosterschelde is één van de plekken waar je oesters mag rapen en met Yerseke als ‘oesterhoofdstad’ is er geen betere locatie om dat zelf te ontdekken.


Nationaal Park Oosterschelde

Sinds mei 2002 behoort de Oosterschelde tot de nationale parken van Nederland. Het park is maar liefst 370 km2 groot en is daarmee het grootste nationale park van ons land. Bijzonder aan de Oosterschelde is de grote verscheidenheid. Het natuurgebied is een thuis voor veel planten en dieren, een belangrijke inkomstenbron voor de visserij en het toerisme en de plek waar Nederlands grootste stormvloedkering, de Oosterscheldekering, ons tegen hoog water beschermt.

Het vissersdorp Yerseke

Yerseke ligt in Zuid-Beveland en grenst direct aan de Oosterschelde. De mosselvangst en oesterkwekerij zijn een belangrijke inkomstenbron van de inwoners. In het dorpscentrum zijn winkels, horecagelegenheden en een museum te vinden. Daarnaast grenst Yerseke aan het natuurgebied Yerseke Moer, een bijzonder vogelrijk landschap.

Yerseke in Zeeland
Yerseke
Yerseke jachthaven

Oesters rapen in Zeeland

De Oosterschelde zit bomvol leven en lekkernijen zoals mosselen en oesters. Wist je dat je de oesters hier gewoon zelf mag rapen en meenemen? Verser krijg je ze niet! 🙂 Aan het rapen van de oesters (en andere lekkernijen) zijn wel een paar regels verbonden. Zo mag je maximaal 10 kilo per persoon, per dag meenemen en zijn er beperkte gebieden waar je mag komen. Alle regels zijn te vinden op de website van Nationaal Park Oosterschelde.

Oesters rapen in Zeeland.

Tip: neem voor het oester rapen een emmer en stevige (regen)laarzen mee. Als je de oesters direct wilt openen is het handig om een oestermes en werkhandschoenen mee te nemen.

Oesters rapen met een gids

Natuurlijk kun je op eigen gelegenheid oesters gaan rapen, maar veel leuker en interessanter is het om onder begeleiding van een gids op pad te gaan. Via Tourist Shop Yerseke neem ik deel aan een ‘Oester Experience’. Gewapend met hoge regenlaarzen, een emmer en handschoenen gaan we om 08:30 uur op pad. Onderweg maken we een korte stop bij de oesterputten, waar de gids uitlegt geeft over de kwekerij.

Oesterputten in Yerseke, Zeeland

De gids neemt ons vervolgens mee naar een dijkvoet vlak achter de haven. Aan oesters is hier geen gebrek. Sterker nog, er ligt een overvloed aan oesters! Het rapen van de oesters zal dus wel lukken. Maar, zo leren we van onze gids, het is wel belangrijk om goed te kijken wélke oester je pakt. Liever niet te groot, want dat is niet zo lekker, en zéker geen oester die al open is, want daar kun je ziek van worden.

Oesters rapen in Yerseke

Al zoekend en rapend vertelt de gids honderduit over de visserij en de oesters. Zo leren we de verschillen tussen de ‘Zeeuwse creuses’ en de ‘Zeeuwse platte’. Ook ontdekken we hoe parels ontstaan. Ruim twee uur later keren we weer terug bij de Tourist Shop: voorzien van een goedgevulde emmer vol zelf geraapte oesters én heel veel kennis rijker.

Oesters rapen

De oesterputten in Yerseke bezoeken

De oesterputten zijn ook zonder gids te bezoeken. Alle oesterputten liggen in het havengebied, dat je kunt bereiken via de Havendijk. Al wandelend over de dijk kom je langs meerdere oesterputten die je goed kunt zien liggen. Er staan een aantal informatieborden die meer vertellen over de functie van de oesterputten.

Oesterputten
Oesterputten Yerseke

Restauranttips

Als je ergens goed oesters kunt eten, dan is het wel in Yerseke. Op de Havendijk vind je meerdere restaurants waar je kunt genieten van heerlijke oesters en andere visspecialiteiten. Een aantal restaurants heeft zelfs een terras vanwaar je uitkijkt over de oesterputten of de Oosterschelde. Leuke plekjes zijn bijvoorbeeld Pekaar en de Oesterij.

Pekaar

Tip: probeer zeker de gegratineerde oesters. Deze oesters worden belegd met kruidenboter en kaas en komen warm uit de oven. Heerlijk in combinatie met een goed glas bubbels!

Oesters eten Yerseke 1

Plekken om te overnachten

Wil je een of meerdere nachten blijven slapen in Yerseke? Dan zijn er genoeg opties zoals campings, vakantiehuizen en Bed & Breakfasts. Voor het huren van vakantiehuizen kun je terecht bij Blue Green Holiday. Zelf overnachtte ik in dit vakantiehuis middenin het centrum van Yerseke. Een sfeervol ingericht huis, met ruimte voor maar liefst 8 personen en op loopafstand van alle bezienswaardigheden.

Vakantiehuis Yerseke
Vakantiehuis Yerseke

Activiteiten in en rondom Yerseke

Naast het rapen van oesters is er nog veel meer te zien en te doen in en rondom Yerseke. Een paar leuke ideeën en tips:

  • Voor meer informatie over Nationaal Park Oosterschelde en het ontstaan van Yerseke ben je in het Oosterscheldemuseum aan het juiste adres. Het museum ligt in het centrum van Yerseke. Openingstijden en prijzen staan op de website van het Oosterscheldemuseum.
  • Wil je meer zien van de omgeving van Yerseke en het schiereiland Zuid-Beveland? Maak dan een fietstocht langs de fietsknooppunten. Met deze fietsroute kom je langs afwisselende Zeeuwse landschappen en dorpjes zoals Wemeldinge, Kattendijke en Kapelle. Ook leuk: verruil de fiets voor een e-chopper en zoef moeiteloos én geruisloos door de omgeving. Voor het huren van e-choppers, scooters en fietsen kun je terecht bij Scooter Huren Zeeland.
E-chopper huren Zeeland
  • In de Oosterschelde leven veel zeehonden. Spot ze (met een verrekijker) vanaf de kant als ze op een zandplaat liggen te rusten of ga mee op zeehondenexcursie.
  • Wist dat de Oosterschelde een fantastische duikbestemming is? Met dank aan de oesters en mosselen die het water filteren is het water hier opvallend schoon en helder. Duiken kan onder andere vanaf Kattendijke.
Nationaal Park Oosterschelde

Meer leuke plekken in Nederland:


*Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Tourist Shop Yerseke, Scooter Huren Zeeland en Blue Green Holiday.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.