Nationaal Park Nieuw Land: wandelen bij de Oostvaardersplassen

Nationaal-Park-Nieuw-Land-Oostervaardersplassen

Een nationaal park op de bodem van de voormalige Zuiderzee, het grootste man-made natuurpark ter wereld én een waar vogelparadijs vlakbij de randstad. Ik heb het over Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland. Het indrukwekkende natuurgebied kreeg in 2018 de titel nationaal park en bestaat uit de deelgebieden Lepelaarplassen, Markermeer, Marker Wadden en Oostvaardersplassen. In het laatst genoemde gebied maak ik voor het eerst kennis met Nieuw Land en ontdek ik de natuur.

Oostvaardersplassen in Nationaal Park Nieuw Land.

Over Nationaal Park Nieuw Land en de Oostvaardersplassen.

Het grootste man-made natuurpark ter wereld dus. Klinkt indrukwekkend, en dat is het ook! Oostvaardersplassen ontstond in 1968 toen er grote plassen water bleven staan in de nieuw aangelegde Flevopolder. De planning was om er een industriegebied te ontwikkelen, maar dat liep anders. Het moerasgebied werd ingezaaid met riet en na een periode van rust nam de natuur het over. Er ontstond een nieuwe wildernis. Een nieuw leefgebied voor dieren.

Wandelen door de natuur van de Oostvaardersplassen.

De Oostvaardersplassen bestaan grotendeels uit water, maar gelukkig is er ook meer dan voldoende land waar je heerlijk kunt wandelen. De wandelroutes bevinden zich aan de rand van het gebied. Je kunt je wandeling in de Oostvaardersplassen op twee plekken starten, namelijk aan de kant van Almere bij Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders of aan de kant van Lelystad, bij Buitencentrum Oostvaardersplassen.

Natuur bij Oostvaardersplassen in Nationaal Park Nieuw Land, Flevoland.
Water bij Oostvaardersplassen in Nationaal Park Nieuw Land, Flevoland.

Mijn wandeling start bij Buitencentrum Oostvaardersplassen. De wandelingen die je vanaf hier kunt doen zijn:

  • Wandelroute Dodaarspad (10 km)
  • Boswachterspad ’t Lange pad (7 km)
  • Wandelroute Zeearend (5 km)
  • Wandelroute Moeraspad (5 km)
  • Wandelroute Weidepad (4 km)

Ik kies voor de wandelroute Boswachterspad ’t Lange pad, die ongeveer 7 kilometer lang is. Door middel van paarse paaltjes wordt de route goed aangegeven. Onderweg kom ik tot twee maal toe een kudde Konikpaarden tegen. Ze staan op hun gemak te grazen en genieten van het zonnetje. Ook kom ik langs het uitkijkpunt Kleine Praambult, dat op een kleine heuvel ligt. Vanaf hier heb je een weids uitzicht over de weilanden waar het een drukte van jewelste is. In de verte zie ik enorme zwermen ganzen en andere vogelsoorten, runderen en herten.

Konikpaarden in de Oostvaardersplassen

Een walhalla voor vogelspotters.

Met duizenden vogelsoorten is Oostvaardersplassen een walhalla voor vogelspotters. Naast de grote zwermen ganzen leven er onder andere ijsvogels en reigers. Zelfs de zeearend heeft hier zijn plekje gevonden! Langs de verschillende wandelroutes zijn meerdere vogelkijkhutten te vinden. En vogelspotter of niet; het meenemen van een verrekijker is zeker aan te raden.

Zilverreiger bij Oostvaardersplassen.
Vogels spotten bij Nieuw Land.

Kaart van Oostvaardersplassen.

Om voor je wandeling alvast een goed beeld te krijgen van het gebied en de verschillende wandelroutes kun je op de kaart van Staatsbosbeheer kijken. Daarnaast vind je hieronder de kaart op Google Maps.

Oostvaardersplassen bezoeken & parkeren.

Buitencentrum Oostvaardersplassen is hét startpunt voor een bezoek aan het natuurgebied. Het adres is Kitsweg 1
8218 AA Lelystad. Direct voor het buitencentrum, op de Knardijk, is een gratis en ruim parkeerterrein. Ook is er een fietsenstalling. Tijdens mijn bezoek was het buitencentrum helaas gesloten, maar normaal gesproken kun je hier ook terecht voor horeca, informatie en een winkel.

Buitencentrum Oostvaardersplassen

Overnachten bij Oostvaardersplassen?

De Oostvaardersplassen en Nieuw Land zijn zó groot, dat je er eigenlijk meerdere dagen voor uit zou moeten trekken om alles op je gemak te kunnen ontdekken. In de omgeving zijn veel accommodaties te vinden, zoals hotels, vakantieparken en vakantiehuizen.

Nationaal Park Nieuw Land natuur.

Veel gestelde vragen

Hoe groot is Oostvaardersplassen?

Oostvaardersplassen is zo’n 5600 hectare groot. Het gebied bestaat grotendeels uit water en is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land.

Waar ligt Oostvaardersplassen?

Oostvaardersplassen ligt in de provincie Flevoland, tussen Almere en Lelystad.

Hoe is Oostvaardersplassen ontstaan?

Het gebied is ontstaan doordat er waterplassen in de Flevopolder bleven staan. Het gebied werd ingezaaid met riet en met rust gelaten waarna de natuur het overnam.

Wat kun je doen bij Oostvaardersplassen?

Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen, watersporten of op excursie.


Meer leuke plekken in Nederland:


*Deze blog bevat affiliate links

2 gedachten over “Nationaal Park Nieuw Land: wandelen bij de Oostvaardersplassen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.