Pompeii en de Vesuvius vulkaan in één dag

Pompeii Vesuvius bezoeken header

Als je in de Italiaanse Campania regio bent is het absoluut de moeite waard om de historische stad Pompeii en de Vesuvius vulkaan te bezoeken. De beroemde Vesuvius vulkaan kwam in het jaar 79 tot uitbarsting en verwoestte niet alleen Pompeii maar ook andere steden zoals Oplontis en Herculaneum. Zowel in Pompeii als in Herculaneum zijn opgravingen gedaan welke tot op heden nog zeer goed bewaard zijn gebleven. Tijdens mijn bezoek aan Napels  wilde ik beide plekken erg graag bezoeken. Vanwege mijn beperkte tijd in Napels koos ik ervoor om dit in een gecombineerde, zelf georganiseerde, dagtrip te doen.  Hieronder lees je hoe ik dat deed!

Van Napels naar Pompeii

Ongeveer elk uur vertrekt er vanuit Napels een trein richting Sorrento met een stop in Pompeii. Dit is de Circumvesuviana trein. Je kunt opstappen op het Centraal Station (Garibaldi) of station Porta Nolana. Laatstgenoemde is een halte vóór het Centraal Station waardoor je meer kans hebt op een plekje om te zitten. Aangezien de trein niet erg comfortabel is,  is dit zeker aan te raden. Na ongeveer 3 kwartier arriveert de trein bij de halte “Pompei Scavi”. Als je hier uitstapt hoef je slechts een klein stukje te lopen naar de hoofdingang van Pompeii. Zodra je van het perron afloopt  kom je overigens een hoop verkopers tegen die je een tour proberen te verkopen. Een entreeticket bij de kassa (of vooraf online) is altijd goedkoper.

Bekijk alle hotels in Napels >>

Pompeii circumvesuviana trein
De Circumvesuviana
Pompeii Scavi treinstation
Het treinstation van Pompeii

Pompeii

Bij de kassa van Pompeii kun je een entreekaart kopen en een gratis plattegrond meenemen. Er is ook mogelijkheid tot het downloaden van een (betaalde) app, een audiotoer of een rondleiding met een gids. Binnen Pompeii zelf is de informatievoorziening helaas beperkt. Wil je meer weten over de geschiedenis van Pompeii dan kun je je het beste vooraf inlezen of gebruik maken van de audiotour of gids.

Pompeii overblijfselen
Pompeii standbeeld
Pompeii straat
Pompeii Vesuvius vulkaan
Pompeii

Pompeii is erg groot en om een goede indruk te krijgen heb je minimaal een paar uur nodig. Je loopt letterlijk door de stad die ooit werd bedolven onder een enorme aslaag. Huizen, tempels, badhuizen, pleinen, amfitheaters en zelfs gipsafdrukken van lichamen zijn goed bewaard gebleven. Ze geven een indrukwekkende kijk op het vroegere, rijke Romeinse leven en de verwoestende ramp die er plaatsvond. Doordat de meeste gebouwen geen daken meer hebben is er overigens weinig schaduw. In de zomer is het daarom verstandig om een hoed of pet mee te nemen.

Pompeii gipsen lichamen
Indrukwekkend. De gipsen lichamen in Pompeii
Pompeii Napels
Pompeii overblijfselen 2

Van Pompeii naar de Vesuvius vulkaan

Als je Pompeii aan de zijde van “Via Roma” verlaat kom je uit bij het plein “Piazza Anfiteatro”. Hier zijn diverse souvenirwinkeltjes en cafés waar je even kunt afkoelen. Daarnaast is hier de busstop van de lokale shuttle bus die heen en weer naar de Vesuvius vulkaan rijdt. Een enkele reis kost € 2,70 maar aangezien je waarschijnlijk ook weer terug wilt, kun je ook meteen een retourticket kopen.

Na een lange, slingerende weg omhoog stopt de bus bij het bezoekerscentrum van de vulkaan. Hier kun je een entreeticket en een plattegrond kopen. Daarna kun je weer even de bus in die je nog een laatste stukje omhoog brengt. Het laatste stuk naar de krater moet je zelf lopen. Qua afstand valt dit wel mee, maar het pad is behoorlijk stijl en bestaat voornamelijk uit zand, stenen en grind. Goede wandelschoenen zijn dus aanbevolen.

Helaas hadden wij de pech dat de top van de vulkaan en de krater volledig in de wolken hingen. Dit hadden we vanuit Pompeii al gezien maar stiekem hoopten we dat de wolken tegen de tijd dat we boven aankwamen verdwenen zouden zijn. Normaal gesproken heb je dan een spectaculair uitzicht over Napels maar helaas bleef het bij ons een dikke deken van mist en wolken. Gelukkig trokken de wolken wel een paar keer weg uit de krater en konden we hier toch nog een korte blik in werpen. Verwacht niet te veel van de krater: hoewel de vulkaan nog actief is zal je er geen kolkende lava of rook zien. Daarentegen is de omvang van de krater wél indrukwekkend en vond ik het sowieso heel apart om boven op de vulkaan te kunnen lopen.

Vesuvius vulkaan krater
Een glimp van de krater

Van de Vesuvius vulkaan naar Napels

Na het bezoek aan de vulkaan kun je vanaf de parkeerplaats weer gebruik maken van de Vesuvius bus. Deze rijdt terug naar “Piazza Anfiteatro” maar stopt eerst nog bij het treinstation “Pompeii Scavi”. Wil je weer terug naar Napels met de Circumvesuviana trein dan kun je hier direct uitstappen en overstappen op de trein.

Benieuwd naar de rest van mijn trip door de Campania regio? Lees dan ook mijn blogs over Napels en de Amalfikust.


*Deze blog bevat affiliatie links

8 gedachten over “Pompeii en de Vesuvius vulkaan in één dag

  1. Dit hadden we eerder moeten lezen haha! Wij gingen vanuit Napels naar de Vesuvius en daarna naar Pompeii maar hadden er niet zo goed over nagedacht. Dus toen we bij Pompeii aankwamen mochten we niet meer naar binnen. Maar reden om terug te gaan 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.