7x Tips voor een bezoek aan Den Bosch (+2 bonustips!)

tramkade-silo's-den-bosch

Eerlijk is eerlijk, alleen al voor de lokale specialiteit (lees: Bossche Bollen) kom ik heel graag in Den Bosch. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer redenen om naar deze Brabantse stad te gaan. Wat dacht je van de werken van één van Nederland’s beroemdste kunstenaars? Kleurrijke street art? Een bruisend centrum vol hippe hotspots? Den Bosch heeft alle ingrediënten voor een geslaagde stedentrip in eigen land. Het centrum is groot en veelzijdig, maar tegelijkertijd compact genoeg om te voet te verkennen. Daarnaast zijn er tal van terrasjes om te relaxen en te genieten van de welbekende Brabantse gastvrijheid. Ik ging een dag lang op pad door het gezellige Den Bosch en zette mijn tips voor je op een rijtje.


1. Vugterstraat

Een leuk startpunt van je bezoek aan Den Bosch is Pompen en Verlouw. Je kunt hier terecht voor een kop koffie, thee én huisgemaakte taart. Vervolgens kun je via de Vugterstraat richting het centrum lopen terwijl je onderweg langs verrassende spots zoals Cor Unum en Mister Design komt.

Vughterstraat-Den-Bosch

2. Binnendieze

Tijdens mijn bezoek aan Den Bosch was het helaas nét te vroeg voor het vaarseizoen, maar als je tussen 1 april tot en met 31 oktober komt kun je een rondvaart door de Binnendieze maken en de stad vanuit een heel ander perspectief ontdekken. Meer informatie op BezoekDenBosch.nl.

3. De Markt

Al wandelend door Den Bosch kun je De Markt haast niet missen: het plein ligt namelijk midden in het centrum. Elke woensdag en zaterdag tref je hier een gezellige warenmarkt met onder andere groente, fruit, kaas en textiel. Op vrijdag is er vanaf 14.00 uur een biologische warenmarkt met streekproducten. Neem op het marktplein ook zeker even een kijkje bij het standbeeld van de beroemde Bossche schilder Jheronimus Bosch.

4. De Sint-Janskathedraal in Den Bosch

Op loopafstand van De Markt vindt je de Sint-Janskathedraal. Deze imposante kathedraal is tussen 1370 en 1529 gebouwd en heeft bijzondere details zoals de vele beeldjes die de buitenkant sieren. De kathedraal is dagelijks geopend en gratis toegankelijk voor bezoekers. Ook leuk: beklim de 43-meter hoge Sint-Janstoren en laat je verrassen door het panoramische uitzicht over de omgeving.

sint janskathedraal den bosch
sint-janskathedraal-den-bosch-2

5. Tramkade en het Werkwarenhuis

Je moet er een béétje voor omlopen (lees ongeveer een kwartier vanuit het centrum) maar dan ben je wel op een hele toffe plek! De Tramkade is dé culturele hotspot van Den Bosch. De silo’s van de vroegere mengfabriek zijn voorzien van geweldige street art en in het naastgelegen (roze!) Werkwarenhuis kun je onder andere eten en drinken. De wandeling naar de Tramkade is trouwens helemáál geen straf als je de route via de charmante Brede Haven neemt.

tramkade silos
tramkade-silos-2

“De Tramkade is dé culturele hotspot van Den Bosch.”

werkwarenhuis-den-bosch

6. Het Noordbrabants Museum in Den Bosch

Wist je dat Brabant ook wel Vincent’s Homeland wordt genoemd? De Brabantse meesterschilder Vincent van Gogh heeft hier namelijk een groot deel van zijn leven gewoond. Onder andere het meesterwerk de Aardappeleters werd hier geschilderd. In Het Noordbrabants Museum is een Van Gogh paviljoen met enkele werken van de kunstenaar. Naast de werken van Van Gogh waren er tijdens mijn bezoek nog meer tentoonstellingen zoals de bijzondere dierenportretten van Shao Fan en Het verhaal van Brabant, waarbij je op interactieve wijze meer over de geschiedenis van Brabant leert. Trek genoeg tijd uit voor je bezoek, want er is veel moois te zien.

noordbrabants-museum-den-bosch
noordbrabants-museum-den-bosch

7. Bossche Bollen

Een bezoek aan Den Bosch is natuurlijk niet compleet zonder Bossche Bol! Gelukkig zijn deze Bossche lekkernijen op haast elke straathoek verkrijgbaar. De locaties met ‘échte’ Bossche Bollen herken je aan het bordje van Jan de Groot. Een leuke locatie om een Bossche Bol te eten vond ik Het Warenhuis op De Markt. Vanaf de eerste etage geniet je hier namelijk niet alleen van een heerlijke Bossche Bol, maar ook van een wijds uitzicht over de stad. En heb je na je Bossche Bol nog een plekje over om te lunchen, borrelen of te dineren? Dan is er in de bruisende Korte Putstraat voor ieder wat wils.

Bossche-bol

“Een bezoek aan Den Bosch is natuurlijk niet compleet zonder Bossche Bol!”


Bonustip 1. Nationaal Monument Kamp Vught

Maak je van je bezoek aan Den Bosch een meerdaagse trip? Dan loont het zeker de moeite om ook naar het nabijgelegen Nationaal Monument Kamp Vught (slechts 10 minuten rijden) te gaan. Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland en het door nazi-Duitsland geannexeerde gebied. Tegenwoordig kun je op een klein gedeelte van het voormalig kampterrein het Nationale Monument bezoeken. Een indrukwekkende ervaring en een plek die je gewoon een keer gezien moet hebben. Het monument bevat zowel een binnen als buitengedeelte. Je kunt er onder andere een maquette bekijken die een impressie geeft van hoe groot het kamp vroeger was. Voor meer informatie kijk je op de website van Nationaal Monument Kamp Vught.

“Een indrukwekkende ervaring en een plek die je gewoon een keer gezien moet hebben.”

Bonustip 2. Overnachten nabij Den Bosch én Vught

Wanneer je net als ik zowel Den Bosch als Vught in één weekend wilt bezoeken is Landgoed Huize Bergen een ontzettend mooie locatie om te overnachten. Dit historische hotel ligt op een prachtig landgoed en is een fijne uitvalsbasis voor een bezoek aan Vught en Den Bosch. De hotelkamers liggen verspreid over verschillende gebouwen en hebben ieder hun eigen sfeer en geschiedenis. Voor een extra bijzondere overnachting kies je trouwens het beste voor één van de Junior Suites, hier kun je namelijk slapen met uitzicht op de sterren. Hoe gaaf is dat?


Lees ook: Het Dilemma Doolhof in Bergen op Zoom


*Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met VisitBrabant

3 gedachten over “7x Tips voor een bezoek aan Den Bosch (+2 bonustips!)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.