Oman praktische informatie
·

Op vakantie naar Oman: praktische tips en informatie

Een vakantie naar Oman is een vakantie vol avontuur. Het land biedt een unieke mix van adembenemende landschappen, rijke cultuur en hartverwarmende gastvrijheid. Een bestemming die je absoluut niet mag missen, zo ontdekte ik tijdens mijn eigen rondreis.

Maar voordat je je koffers pakt, is het slim om je goed voor te bereiden. Of je nu de woestijn wilt ontdekken, door bergen of kloven wilt hiken of gewoon wilt genieten van de culturele schatten die Oman rijk is: hier lees je alles wat je moet weten om jouw reis naar Oman goed voor te bereiden.

Welke reisperiode is het beste voor Oman?

Voordat je je vakantie naar Oman boekt is het belangrijk om goed te kijken naar de beste periode.

Oman heeft een warm woestijnklimaat waardoor het over het algemeen in de zomer veelte heet is. De beste reisperiode voor Oman is daarom juist in de winter, van oktober tot april. De temperatuur is dan aangenaam (tussen de 25-30 graden) en er is weinig kans op regen.

Zelf bezocht ik Oman eind februari/begin maart. Tijdens deze rondreis was de temperatuur mild en niet te heet. Perfect voor een actieve vakantie!

Oman vakantie tips
Bahla Fort

Heb je een visum nodig voor Oman?

Verblijf je 14 dagen of korter in Oman? Dan heb je als Nederlander geen visum nodig. Voor de meeste rondreizen is 14 dagen ook meer dan voldoende. Wil je langer blijven? Dan kun je via deze website een toeristenvisum aanvragen.

Houd er in alle gevallen trouwens rekening mee dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig moet zijn bij binnenkomst in Oman.

Oman vakantie tips
Al Hamra

Hoeveel dagen heb ik nodig voor een rondreis door Oman?

Voor een rondreis door Oman raad ik je aan om minimaal 7-10 dagen uit te trekken. Dit is voldoende tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden zoals Muscat, Nizwa, Wahiba Sands en Jebel Shams te bezoeken.

Oman vakantie tips
De geitenmarkt in Nizwa

Heb ik vaccinaties nodig voor Oman?

Voor Oman zijn geen vaccinaties verplicht, maar het wordt wel aangeraden om je te laten vaccineren tegen hepatitis A en DTP (difterie, tetanus en polio). Voor meer informatie over vaccinaties voor Oman kun je ook contact opnemen met de GGD.

Is het veilig in Oman?

Ik heb Oman als een veilige bestemming ervaren. De locals zijn gastvrij en behulpzaam. Ook is Oman voor het Midden-Oosten verrassend modern: vrouwen bekleden hier bijvoorbeeld ook hoge functies. Als vrouwelijke toerist werd ik ook respectvol behandeld, al is het wel een must om je bedekt te kleden.

Check voordat je op reis gaat ook altijd het actuele reisadvies, zodat je weet waar je wel of niet naartoe kunt. De grens bij Yemen is bijvoorbeeld oranje, maar in principe kom je daar als toerist ook niet.

Oman vakantie tips
Wadi Shab

Is Oman duur?

Accommodaties in Oman kunnen redelijk prijzig zijn, maar de brandstofprijzen en toegangsprijzen voor bezienswaardigheden zijn juist weer goedkoop. Al met al vond ik de prijzen erg meevallen en zijn er genoeg opties om je reis zo aan te passen dat deze bij jouw eigen budget past.

Wat zijn de kledingvoorschriften voor Oman?

Oman is een islamitisch land. Het is daarom belangrijk om je gepast te kleden, vooral op openbare plekken.

Kort samengevat luidt de dresscode: bedek je vanaf je knieën tot en met je schouders bedekken en draag geen strakke of doorschijnende kleding. In de moskee moeten je enkels en armen ook bedekt te zijn. Meer details en tips lees je in mijn blog over de kledingvoorschriften van Oman.

Is het aan te raden om een auto te huren?

Het huren van een auto is zeker aan te raden in Oman. Het is de beste én de leukste manier om het land op je eigen tempo te verkennen. Onderweg geniet je van de adembenemende uitzichten en kun je stoppen wanneer jij wilt.

De wegen in Oman zijn rustig en goed onderhouden. Een internationaal rijbewijs is niet nodig.

Oman vakantie tips
Wahiba Sands

Heb ik een wereldstekker nodig?

Ja, Oman maakt gebruik van type G stopcontacten, dus het is handig om een wereldstekker mee te nemen. Je bent het meest voordelig uit als je je wereldstekker alvast in Nederland koopt en meeneemt.

Welke taal spreken ze in Oman?

De officiële taal van Oman is Arabisch, maar de lokale bevolking spreekt ook goed Engels.

Oman tips praktische informatie
Bimmah Sinkhole

Met welke valuta kan ik betalen in Oman?

De munteenheid in Oman is de Omaanse rial (OMR). Geld wisselen doe je het beste bij officiële banken of door geld op te nemen bij een pinautomaat. In de meeste hotels, restaurants of winkels worden creditcards geaccepteerd.

Zelf merkten wij dat onze normale bankpassen (Maestro) niet overal werkten, ondanks dat ze ingesteld stonden op wereld. Het is daarom handig om een creditcard achter de hand te hebben of voldoende cash mee te nemen om te wisselen. Voor het controleren van de koers gebruik ik altijd de handige XE app.

Meer blogs over Oman:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.