7x Wat te doen in Tilburg voor het ultieme vakantiegevoel

Tilburg-spoorpark

Toen ik Tilburg onlangs een weekend bezocht was ik verrast door de transformatie die de stad heeft ondergaan. Vroeger kende ik Tilburg vooral van Poppodium 013 en het imago als industriële stad. Nu barst het centrum van de gezellige pleinen met horeca, zijn er tal van leuke winkelstraten en ontwikkelen nieuwe hotspots zich in een rap tempo. Een echte studentenstad waar je niet alleen gewoon een ‘dagje uit’ kunt, maar ook een vakantiegevoel krijgt. Ben je benieuwd hoe je het vakantiegevoel in Tilburg kunt ervaren? Lees dan vooral verder, want ik heb 7 leuke dingen om te doen voor je op een rijtje gezet!  

1.      Verken Tilburg per e-step

Wil je al het moois dat Tilburg te bieden heeft op een leuke, snelle én duurzame manier ontdekken? Dan is de e-step the way to go! De elektrische steps zijn te huur bij Mercure Hotel Tilburg Centrum en kosten €20 per dag. Je krijgt een opgeladen step met hangslot mee en kunt daarna zo’n 6 uur lang met een maximale snelheid van 20 kilometer per uur door de stad zoeven. Wil je na een dagje Tilburg trouwens ook blijven slapen? Dan is het eerder genoemde Mercure Hotel door de ligging pal in het centrum een hele goede uitvalsbasis.

tilburg e step

2.      Ontspannen in de Piushaven

Dat Tilburg een eigen haven heeft wist ik tot dit weekend niet. En dat diezelfde haven de grootste stadshaven van Brabant is én een levendige boulevard heeft wist ik dus helemáál niet. Je vindt de Piushaven op loopafstand van het centrum. De oude industriehaven barst tegenwoordig van de hippe cafés en restaurants waar je ‘s zomers heerlijk kunt vertoeven en genieten van een hapje en een drankje. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om zelf lekker het water op te gaan en een boot, kano of waterfiets te huren.

Tip: Restaurant RAK heeft een heerlijk terras én een fijne menukaart.

Tilburg Piushaven
Tilburg Piushaven

3.      Trappistenbier proeven bij het Trappistenklooster

Voor een uniek biertje ga je naar La Trappe Trapist. Hier brouwen de monniken al sinds 1884 met veel vakmanschap – én volgens streng geheime receptuur – de lekkerste biertjes. Het Proeflokaal ligt naast de abdij en wordt omringd door mooie tuinen. 

4.      Wandelen en fietsen in Moerenburg

Even ontsnappen aan de drukte en lekker wandelen of fietsen in de natuur. In Moerenburg, een natuurgebied in het zuidoosten van Tilburg, ben je hiervoor aan het juiste adres. Bezoek ook zeker Huize Moerenburg waar je de contouren van het vroegere landgoed treft. Op de tegels rondom het bouwwerk zie je afbeeldingen van vondsten die tijdens graafwerkzaamheden werden gedaan.

Moerenburg in Tilburg

5.      Een ijsje eten in de Spoorzone

Tilburg stond vroeger vooral bekend als industriestad. Anno 2020 is dat wel anders, want veel industriegebieden zijn inmiddels herontwikkeld. Een goed voorbeeld is de Spoorzone. Vroeger werd hier door honderden arbeiders aan treinen en locomotieven gesleuteld. In 2010 werden de grond en gebouwen door de gemeente gekocht en omgetoverd tot de industriële plek vol creatieve hotspots die het nu is.

Lekker eten en drinken op een unieke plek doe je hier bij RAW of De Wagon. Voor een ijsje moet je sowieso bij Softys (onderdeel van De Wagon) zijn. Hier krijg je geen gewoon ijs, maar vers, huisgemaakt softijs van lokale melk. Op de menukaart staan de meest verrassende combinaties. Uitproberen dus! J   

Softys in de Spoorzone

6.      Picknicken of kamperen in het Spoorpark

Onderdeel van de Spoorzone is het Spoorpark. Dit voormalige Van Gend en Loosterrein is door de Gemeente Tilburg gekocht en uiteindelijk in zijn huidige vorm tot stand gekomen door ideeën die door burgers werden ingezonden. Het park is nu een prettige ontmoetingsplek en biedt ruimte voor sport, recreatie, ontspanning en horeca. Zo is er een stadscamping en een grote ligweide waar je kunt picknicken, een ‘urban sports area’, het T-huis en een gaaf uitzichtpunt genaamd de Kempentoren. Voor een bezoek aan de toren betaal je €1,50 entree waarna je op 30 meter hoogte kunt genieten van een panoramisch uitzicht over de omgeving. Toegang tot de rest van het Spoorpark is gratis.

Tilburg-spoorpark

7.      Zonsondergang vanaf rooftopbar Doloris

Een dagje Tilburg écht goed afsluiten kan maar op één plek: de rooftopbar van Doloris. Doloris’ rooftop is de grootste rooftop van de Benelux. Naast het geweldige uitzicht over de skyline van Tilburg geniet je hier van heerlijke streetfoodgerechten en lekkere cocktails.

De rooftopbar bevindt zich trouwens boven het Doloris Meta Maze. Dit surrealistische doolhof voor volwassenen bestaat uit maar liefst 40 kamers. Om het doolhof écht te ervaren ga je alleen en geblinddoekt (!) naar binnen en laat je je horloge en telefoon achter zodat je ook geen besef van de tijd hebt. Vervolgens doe je de blinddoek af en mag je op je eigen tempo de kamers ontdekken en alle indrukken tot je nemen. Om de ervaring een verrassing te houden zal ik niet te veel verklappen, maar ik kan je wel vertellen dat het nodige klim- en klauterwerk vereist is (trek dus iets makkelijk aan). Het is een unieke Alice-in-Wonderland-achtige ervaring die je tijdens je bezoek aan Tilburg zeker niet over mag slaan.

Doloris

Lees ook: 7x Tips voor een bezoek aan Den Bosch


*Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Citymarketing Tilburg.

2 gedachten over “7x Wat te doen in Tilburg voor het ultieme vakantiegevoel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.