Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Landschap Zuid Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is één van de 21 nationale parken die ons land rijk is. Het gebied ligt vlakbij de Randstad en is daardoor de perfecte uitvalsbasis voor wie even wil ontsnappen aan de drukte en op zoek is naar rust en natuur. In het park zijn verschillende uitgestippelde wandel- en fietsroutes die langs de afwisselende landschappen leiden. In deze blog lees je meer over het park en de diverse wandelroutes en vind je handige tips en natuurlijk veel foto’s.

Uitzicht Zuid Kennemerland
Meerkoeten

Over Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is in 1995 ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de omliggende gemeenten van het park. Samen dragen zij zorg voor de bescherming van het natuurgebied en dat bezoekers kunnen genieten van het natuurschoon dat hier te vinden is. Het park is zo’n 3.800 hectare groot en strekt zich uit tussen de Noordzee en Haarlem en van Zandvoort tot IJmuiden. Het landschap varieert van woeste duinen tot bossen en strand.

Wandelen in Zuid-Kennemerland.

Zuid-Kennemerland is ontzettend groot en via meerdere toegangswegen en ingangen te bereiken. In het gebied zijn meer dan 10 uitgestippelde wandelroutes te volgen die je desgewenst kunt combineren. De wandelingen variëren qua lengte van 1 tot 11,5 km. Hierdoor is er voor ieder wat wils.

Zelf start ik mijn wandeling bij ingang Koevlak. Bij ingang Koevlak vind je een parkeerplaats en het bezoekerscentrum waar je terecht kunt voor informatie of om iets te eten of drinken. Daarnaast is het een startpunt van verschillende wandelroutes, waaronder de 9 kilometer lange wandeling ‘Koevlak/Parnassia’ die ik dit keer loop. Deze ‘blauwe’ wandelroute loopt rond en kun je zowel vanaf Koevlak als Parnassia starten. Startend vanuit Koevlak loop je van oost naar west, dwars door het duingebied en wordt je halverwege beloond met uitzicht op de Noordzee. Onderweg kom je onder andere langs duinmeer ‘het Wed’ waar je kunt zwemmen, het laarzenpad en het vogelmeer waar ook een vogelobservatiehut staat. Bij het bezoekerscentrum kun je overigens een wandel- en fietskaart kopen, maar doordat de routes duidelijk zijn gemarkeerd heb je deze niet persé nodig.

TIP: wanneer je bij Parnassia bent, loop dan zeker even door naar het strand en geniet van een welverdiende pauze bij strandpaviljoen Parnassia aan zee. Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch of diner of een lekkere kop soep of warme chocomel to go.

Vogelmeer in Zuid-Kennemerland
Duingebied

Wildlife spotten in Zuid-Kennemerland.

Naast mooie wandelroutes en landschappen is er in Zuid-Kennemerland nog meer te zien. In het park leven veel diersoorten zoals Schotse Hooglanders, koninkpaarden, wisenten (bisons), damherten, vossen en reeën. De wisenten leven in een afgesloten gebied genaamd het Kraansvlak. Als je de wisenten wilt spotten dan kan dat op twee manieren, namelijk via het Wisentuitkijkpunt (te bereiken via het bezoekerscentrum) of door de 4 kilometer lange wandeling over het ‘Wisentenpad’ te lopen. Let wel op: in verband met het broedseizoen is het Wisentenpad alleen van 1 september tot 1 maart toegankelijk.

Bos
Schotse Hooglander in Zuid-Kennemerland

TIP: wil je extra lang van de omgeving van Zuid-Kennemerland genieten? Blijf dan lekker overnachten en boek bijvoorbeeld een hotel in Haarlem of Zandvoort.

Bereikbaarheid en parkeren.

Indien je jouw bezoek aan Zuid-Kennemerland ook bij het bezoekerscentrum wilt starten kun je parkeren op parkeerterrein Koevlak (adres: Zeeweg 12, Overveen). Het eerste half uur is gratis en het maximale dagtarief bedraagt € 9,-. Betalen kan met pin of creditcard. Het park is ook bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf station Overveen wandel je in ongeveer 17 minuten naar ingang Koevlak.

Het Wed
Duinen bij het Wed in Zuid-Kennemerland.

Veel gestelde vragen

Wat is Nationaal Park Zuid-Kennemerland?

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een natuurgebied waar je kunt wandelen en fietsen.

Waar vind ik het bezoekerscentrum?

Bezoekerscentrum Kennemerland is te vinden bij ingang Koevlak, op het adres Zeeweg 12, Overveen.

Kan ik iets te eten of te drinken kopen in het park?

Eten en drinken is verkrijgbaar bij Duincafé de Kennemerduinen, dat naast het bezoekerscentrum ligt.

Waar kan ik parkeren?

Je kunt parkeren bij het bezoekerscentrum Kennemerland, Zeeweg 12 in Overveen. Het maximale dagtarief bedraagt € 9,-.

Wanneer kan ik Zuid-Kennemerland bezoeken?

Het park is gratis toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Zuid-Kennemerland

Lees ook:


*Deze blog bevat affiliate links

4 gedachten over “Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.