Waarom Bosnië en Herzegovina nú op je bucketlist moet

Bosnië-Herzegovina-Mostar-oude-brug

Bosnië en Herzegovina is denk ik wel het meest indrukwekkende land dat ik tijdens mijn Interrail reis door Europa bezocht. Eerlijk is eerlijk, behalve de verhalen over de oorlog, de stad Sarajevo en de brug van Mostar wist ik voor mijn bezoek niet heel veel van dit land. Juist omdat het nog niet zo’n bekende vakantiebestemming is wilde ik er graag meer over weten. Ik vertrok per bus vanuit Kotor (Montenegro) en reisde via Dubrovnik (Kroatië) af naar Mostar. Daar verbleef ik drie dagen in City Apartment One (aanrader!) van waaruit ik Bosnië en Herzegovina verder verkende. Ik werd verrast door de mooie natuur, charmante dorpjes en raakte onder de indruk van de geschiedenis.

Benieuwd naar mijn ervaringen? Lees dan verder!

Mostar

Onderweg naar Mostar reed de bus door verschillende dorpjes en kwam ik direct in aanraking met een stukje geschiedenis. De sporen van de oorlog zijn niet te missen; overal staan hevig beschadigde gebouwen vol kogelgaten. Wat me verbaasde was dat deze gebouwen grotendeels gewoon nog bewoond waren. Heftig om je te bedenken wat deze mensen tijdens de oorlog hebben meegemaakt en de straten er vandaag de dag nog steeds uit zien alsof het nog maar heel kort geleden heeft plaatsgevonden.

Bekijk hier alle accommodaties in Mostar >>

Bosnië-Herzegovina-Mostar-rivier

De volgende dag ontdekte ik gelukkig dat Bosnië Herzegovina veel meer heeft te bieden dan herinneringen aan de oorlog. Ik ging op pad door de oude stad van Mostar. Wat direct opvalt aan de oude stad zijn de vele Oosterse invloeden. Zo kom je er verschillende moskeeën tegen, kun je er baklava eten, waterpijp roken en typische souvenirs zoals het blauwe oog zijn overal verkrijgbaar.

Hoewel veel gebouwen tijdens de oorlog zwaar beschadigd werden is daar in de oude stad weinig van te zien. Veel gebouwen zijn gerestaureerd en de sfeervolle café’s met hun terrasjes nodigen uit om plaats te nemen en te genieten van de smakelijke én goedkope Bosnische keuken.

Tip: bij restaurant Hindin Han kun je lekker én goedkoop Bosnisch eten.

Stari Most: de brug van Mostar

De bekendste bezienswaardigheid van Mostar is natuurlijk de oude brug. De brug werd in 1993 verwoest door een bombardement en in 2001 herbouwd waarbij zoveel mogelijk gebruik werd gemaakt van de originele stenen. Inmiddels is de brug Werelderfgoed en een symbool voor verbintenis. Een wandeling over de brug mag dan ook niet overgeslagen worden.

Het is leuk om aanwezig te zijn bij één van de springwedstrijden vanaf de brug. Het springen van de brug in de rivier is een jarenlange traditie waar veel mensen naar komen kijken. Naast de brug zijn er in Mostar nog een aantal andere bezienswaardigheden zoals moskeeën en diverse musea.

Bosnië-Herzegovina-Mostar-oude-brug-2
mostar

Tip: bezoek de oude brug het liefst voor 9 of 10 uur ’s ochtends. Het is dan nog heerlijk rustig. Vanaf ongeveer een uur of 10 arriveren de eerste tourbussen met toeristen.

Verlaten vliegtuig hangar in Bosnië Herzegovina

Op slechts 10 minuten rijden vanaf Mostar bevindt zich een ondergronds gelegen, verlaten vliegtuig hangar. In de hangar bevinden zich verschillende gangen waar vroeger gevechtsvliegtuigen verstopt werden.

Het is indrukwekkend om hier door de donkere gangen rond te lopen en de sporen van vroeger te zien. Zo vonden wij vlakbij de hangar nog granaatscherven. Voor zover ik weet is de hangar alleen met een gids te bezoeken en aangezien een gids je ook van informatie kan voorzien zou ik dit zeker aanraden.

Bekijk hier de beste tour met gids >>

Blagaj

Een bijzondere plek in Bosnië en Herzegovina is het Derwisj klooster in Blagaj. Dit spierwitte gebouw is prachtig gelegen tegen een rotswand en steekt mooi af tegen het helderblauwe water van de Buna rivier. Langs het water bevinden zich verschillende restaurantjes waar je kunt eten en drinken. Daarnaast is het tegen betaling mogelijk om het klooster van binnen te bekijken.

Bosnië-Blagaj

Počitelj

Počitelj is een sfeervol en historisch dorpje. Vanaf het hoger gelegen deel van het dorp heb je een prachtig uitzicht over de oude straatjes, moskee en de omliggende natuur. Vanaf hier kun je een leuke wandeling naar beneden maken waarbij je langs veel winkeltjes en kraampjes met lokale producten komt.

Počitelj-uitzicht2

Kravice watervallen

Eén van de mooiste natuurgebieden in Bosnië en Herzegovina zijn de Kravice watervallen. De watervallen liggen op redelijke afstand vanaf zowel Mostar als Dubrovnik en Split. Je kunt er het makkelijkst komen door een auto te huren (er is een grote parkeerplaats) of via een georganiseerde tour.

Bekijk hier alle tours naar de Kravice watervallen >>

Kravice-watervallen

De Kravice watervallen behoren tot de grootste watervallen van de Balkan en in tegenstelling tot de bekende Plitvice Watervallen in Kroatië kun je hier gewoon zwemmen. Na een dag lang rondtoeren door Bosnië en Herzegovina kun je hier dus een heerlijk verfrissende duik nemen! Daarnaast is het hier beduidend rustiger dan in Kroatië en kun je er, als je zelf niets mee hebt gebracht, voor redelijke prijzen eten en drinken. De entree bedraagt overigens slechts een paar euro en is het meer dan waard!

Tip: ik bezocht bovenstaande plaatsen tijdens de Discover Herzegovina tour van
Mostar Travel. Naast dat je in één dag ontzettend veel van Bosnië en Herzegovina te zien krijgt zijn de ervaren gidsen erg enthousiast en delen ze hun eigen visie en persoonlijke verhalen over de geschiedenis van Bosnië en Herzegovina.

bosnië-herzegovina

Meer weten over mijn rondreis door Europa? Lees dan ook de volgende blogs:

Interrail: tips voor de juiste pas en route

Stedentrip Dubrovnik: bezienswaardigheden & activiteiten

Tips voor een vakantie in Montenegro

Handige tips voor een stedentrip naar Tallinn in Estland


11 gedachten over “Waarom Bosnië en Herzegovina nú op je bucketlist moet

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.