Howth Cliff Walk: prachtige klifwandeling vlakbij Dublin

Howth-Cliff-walk

Als je in Ierland bent mag je een bezoek aan de ruige kust eigenlijk niet overslaan. De steile kliffen, groene weides en het blauwe water zijn typerend voor het Ierse landschap. De bekendste kliffen van Ierland vind je aan de westkust, genaamd de kliffen van Moher. Verblijf je aan de oostkust, bijvoorbeeld in Dublin? Dan zijn de kliffen van Howth een heel goed alternatief. Vanuit Dublin ben je zó in Howth en kun je een prachtige hike maken. Lees hier alles over de Howth Cliff Walk!

Over Howth

Het vissersdorpje Howth ligt op een schiereiland “Howth Head”, dat ten noorden van Dublin ligt. Het dorpje is klein en heeft een gezellige haven met restaurants waar je lekker verse vis kunt eten. Al wandelend naar de kliffen laat je de bewoonde wereld al gauw achter je en waan je je middenin de natuur. Een heerlijk dagje uit dus, vlakbij de grote stad!

Howth Cliff Walk
Howth kliffwandeling

Van Dublin naar Howth

Het fijne van Howth is dat je er vanuit Dublin echt zo bent. Hierdoor kun je er makkelijk een halve of hele dagtrip van maken. Een leuke aanvulling op je programma tijdens een weekendje Dublin!

Met de trein

Vanuit Dublin rijdt er een rechtstreekse trein in slechts 30 minuten naar Howth. Dit is de zogenaamde “DART” die een mooie route langs de kust aflegt. De DART vertrekt onder andere vanaf station Connolly. Een kaartje koop je eenvoudig bij een van de automaten. Eenmaal aangekomen in Howth stap je uit bij de haven, dit is tevens de laatste stop.

Met de bus

Ook met de bus kun je Howth bereiken. Met ongeveer 50 minuten reistijd duurt dit wel wat langer, maar het voordeel is dat de bus je tot dichter bij de kliffen brengt. Dit scheelt dus wel een stukje lopen. Je kunt kiezen uit buslijn 6 of H3.

Klifwandeling vlakbij Dublin, Ierland

Routes van de Howth Cliff Walk

Over de kliffen zijn verschillende wandelroutes uitgezet die variëren in afstand en intensiteit. Alle routes starten en eindigen vlakbij het DART treinstation vanwaar de routes ook met gekleurde borden en pijlen staan aangegeven.

De routes die je kunt lopen:

  • De paarse route “Bog of the frogs” (12km in 3 uur)
  • De rode route “Black linn” (8km in 2,5 uur)
  • De blauwe route “Tramline” (7km in 2 uur)
  • De groene route “Cliff path loop” (6km in 2 uur)

Zelf koos ik voor de populaire Cliff Path Loop. Deze route is goed te doen voor wandelaars met een gemiddelde conditie. Tijdens de wandeling kom je langs de haven, door het dorp en langs steile kliffen met spectaculaire uitzichten. De natuur onderweg is prachtig en met een beetje geluk staan de velden in bloei en geniet je op een heldere dag van uitzicht op het prachtig blauwe water.

De wandelpaden zijn soms wat steil en grotendeels onverhard maar goed te belopen. Goede wandelschoenen of comfortabele sneakers zijn wel prettig. Onderweg kom je op een aantal punten bankjes en openbare toiletten tegen. Restaurants zijn er alleen in de omgeving van het station en de haven. Het is dus aan te raden om iets te eten en te drinken voor onderweg mee te nemen.

Leuke restaurants voor na je wandeling

Ben je na je wandeling weer aangekomen bij het station? Dan raad ik je aan om nog even in Howth te blijven voor een welverdiende pauze. In de haven is een gezellige pier vol leuke visrestaurants waar je lekker kunt eten. Veel verser dan hier krijg je de vis niet :-).

Tips voor leuke restaurants:

Baily Bites
Dublin Howth

Meer leuke plekken:


*Deze blog bevat affiliate links

6 gedachten over “Howth Cliff Walk: prachtige klifwandeling vlakbij Dublin

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.