De indrukwekkende stad Jerash in Jordanië bezoeken

jerash-jordanie-forum

Ga je rondreizen door Jordanië? Dan raad ik je aan om een bezoek aan de stad Jerash te brengen. Plekken als Petra, de Dode Zee en Wadi Rum staan steevast aan de top van de lijst met bezienswaardigheden in Jordanië maar geloof mij; Jerash is ook écht een bezoek waard. De oude stad staat vol imposante ruïnes uit de Romeinse tijd. Denk aan tempels, amfitheaters en grote pleinen. De ruïnes zijn indrukwekkend en zó goed bewaard gebleven, dat ze tot een van de beste Romeinse overblijfselen buiten Italië behoren.


cardo-maximus-jerash

Bereikbaarheid van Jerash

Jerash ligt op ongeveer 50 kilometer ten noorden van de hoofdstad Amman. Amman is dus een prima uitvalsbasis van waaruit je Jerash kunt bezoeken. Vanuit Amman vertrekken er regelmatig openbare bussen naar Jerash. Ook kun je een georganiseerde excursie boeken. Zelf koos ik ervoor om met een huurauto van Amman naar Jerash te rijden en maakte ik gebruik van het gratis parkeerterrein voor de entree. De rit van Amman naar Jerash nam ongeveer 1 uur in beslag.

Jerash Forum

Openingstijden en entree

De openingstijden van Jerash zijn als volgt:

 • Winter: 08.00-16.00 uur
 • Zomer: 08.00-20.00 uur
 • Ramadan: 08.00-15.00 uur
 • Vrijdag & feestdagen: 09.00-16.00 uur

Een toegangskaartje kost 10 JOD en kun je bij de ingang kopen. Met de handige Jordan Pass krijg je gratis toegang. Ik raad je dan ook aan om deze pas te kopen want je kunt ‘m ook bij andere bezienswaardigheden zoals Petra gebruiken. Zo heb je de pas al snel terugverdiend.

Zuilen in Jerash
tempel artemis jerash
De tempel van Artemis

Jerash bezienswaardigheden

Jerash is ontzettend groot, zorg dus dat je voldoende tijd hebt om alles op je gemak te kunnen bekijken. Je kunt zeker rekenen op 3 a 4 uur wandelen.

Zoals je op onderstaande plattegrond kunt zien zijn er heel veel verschillende gebouwen om te bezoeken. Highlights zijn de tempel van Artemis, de twee theaters (South Theater en North Theater), de tempel van Zeus, het forum en de ‘hoofdstraat’ Cardo Maximus. De tempel van Zeus ligt trouwens op een heuvel vanwaar je ook nog eens een indrukwekkend uitzicht over de omgeving hebt.

Plattegrond van Jerash in Jordanië
Bron: Wikipedia

Binnen de stad is helaas vrij weinig informatie over de geschiedenis van de verschillende gebouwen te vinden. Wil je meer weten dan is het aan te raden om met een gids op pad te gaan. Hiervoor kun je terecht bij het Visitor Center. Zelf vind ik het altijd fijn om op eigen gelegenheid te wandelen zodat ik alle tijd kan nemen om foto’s te maken.

jordanie rondreis jerash
Het zuidelijke theater
north gate jerash

Ik koos ervoor om een rondje te maken en na de entree (bij Gate South) via het forum, de tempel van Zeus, het South theater naar de Artemis tempel te lopen. Vanaf daar ben ik via het North theater langs Nymphaeum over de hoofdstraat teruggelopen en heb ik een zeer groot deel van Jerash kunnen zien.

nymphaneum-jerash-jordanie
Uitzicht over Jerash

Praktische tips voor Jerash

 • Je kunt gratis parkeren bij het Visitor Center
 • Bij de entree zijn souks, een restaurant, terras en toiletten
 • Overdag kan het erg druk zijn met georganiseerde tours. Als je de drukte wilt vermijden kun je het beste zo vroeg mogelijk gaan.
 • Net zoals overal in Jordanië is het ook in Jerash gepast om je schouders en knieën te bedekken
 • Audiotours en gidsen zijn via het Visitor Center te regelen
 • Ik heb Jerash als zeer veilig ervaren en kon er ongestoord rondlopen
 • Er is weinig schaduw in Jerash. Zorg dus voor voldoende zonnebrand en eventueel een hoed of petje en water
 • Amman is een goede uitvalsbasis van waaruit je Jerash kunt bezoeken. Ik overnachtte in het populaire Nomads hotel

Bekijk hier alle accommodaties in Amman >>

north theater jerash
Het noordelijke theater

Meer over Jordanië:


*Dit artikel bevat affiliate links

Een gedachte over “De indrukwekkende stad Jerash in Jordanië bezoeken

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.