11x onmisbare tips voor je bezoek aan Petra in Jordanië

petra-jordanie-uitzicht-schatkamer

Zeg je Jordanië, dan zeg je Petra. De historische roze stad verwelkomt jaarlijks honderdduizenden bezoekers en is een hoogtepunt tijdens je rondreis door Jordanië.

Petra ligt in een weids dal en wordt omsloten door enorme bergwanden. De stad is alleen bereikbaar via smalle kloven en staat bekend om de indrukwekkende ruïnes. De bekendste ruïne is de ‘schatkamer’. Na een wandeling door de ‘siq’ -de kloof die als hoofdingang dient- is dit het eerste gebouw dat voor je opdoemt. Maar hoewel de schatkamer het meest bekende gebouw is, is er veel meer te zien. De stad is enorm. Vele wandelpaden leiden je langs in de rotsen uitgehakte huizen, tombes en kloosters. Er is zelfs een amfitheater. De stad is dan ook met recht gekozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Ben je een reis door Jordanië aan het plannen? En wil je alles uit je bezoek aan Petra halen? Dan is een goede voorbereiding een must. Hieronder deel ik 11 handige tips.     


Ticket voor Petra

Entreetickets zijn verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum nabij de ingang. Maar, het is handiger en voordeliger om nog voordat je naar Jordanië gaat een Jordan Pass aan te schaffen. Met deze pas komen je visumkosten te vervallen én krijg je gratis toegang tot vele attracties, waaronder Petra.

De siq

Openingstijden Petra

Petra opent ’s ochtends om 06.00 uur haar deuren. Voor de beste ervaring is dat écht het tijdstip waarop je er wilt zijn. Enkele uren later komen de bussen vol toeristen aan en dat neemt helaas een groot deel van de magie van deze plek weg. Als je vroeg opstaat is een bijkomend voordeel dat er nog relatief veel schaduw is en de temperatuur aangenaam voelt.

Het is verboden om in de stad te overnachten. Zorg dus dat je vóór sluitingstijd buiten bent. Wil je in de buurt overnachten? Dan kan dit in het naastgelegen dorp, Wadi Musa.

Bekijk hier alle accommodaties in Wadi Musa >>

Plan voldoende tijd in

Petra is groot en sommige wandelroutes nemen uren in beslag. Plan daarom voldoende tijd in. Natuurlijk kun je Petra in één dag bezoeken, maar je kunt je er ook gemakkelijk twee of zelfs drie dagen vermaken. Door extra tijd in te plannen geef je jezelf de ruimte om tussendoor te rusten en om de zon tijdens de heetste uren van de dag te kunnen ontwijken. Dit maakt je bezoek een stuk relaxter.

Tombes in Petra

Petra museum

Voor de ingang van vind je het recent geopende Petra Museum waar je meer over de historie van de stad kunt leren. Toegang tot het museum is gratis.

Uitzicht op de schatkamer (treasury) in Petra

Er zijn verschillende viewpoints om het bekendste gebouw, de schatkamer (treasury), te bekijken. Het makkelijkst bereikbare punt, waarvoor je geen gids nodig hebt, is als je met je gezicht naar de schatkamer gericht staat, helemaal aan de rechterzijde. Hier leidt een pad je binnen enkele minuten omhoog naar twee uitzichtpunten. Op het hoogste punt liggen kleedjes en kun je na betaling van 1JOD een kopje thee krijgen en een foto maken. Maar zoals je hieronder ziet heb je op het één na hoogste punt ook al een schitterend uitzicht.

Uitzicht op de schatkamer in Petra

Petra by Night

Op elke maandag-, woensdag- en donderdagavond is Petra by Night. De stad wordt dan met lampionnen verlicht en er wordt muziek gemaakt. Persoonlijk vond ik de ‘show’ te gemaakt, maar de ervaring om in het donker tussen de enorme bergwanden te lopen is wel echt heel gaaf. Tickets voor Petra by Night koop je vooraf bij het bezoekerscentrum.

Petra by night

Ezelritjes

De ezel- en paardenritjes die vlak na de entree worden aangeboden zijn -in tegenstelling tot wat de eigenaren zeggen- niet bij je ticket inbegrepen. Aan het einde van je rit ben je namelijk verplicht om een ‘fooi’ te geven. Wees hier dus op voorbereid als je een ritje wilt maken of -beter nog voor de dieren- wandel liever gewoon zelf.

Wandelschoenen

Zorg dat je goede wandelschoenen aantrekt. De paden zijn onverhard en op sommige routes moet je over gladde rotsen klimmen, en dat wil je echt niet op slippers doen 😉.   

High place of sacrifice in Petra

Voorzieningen

Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg. Voorbij de entree kom je nog verschillende verkooppunten tegen maar hier betaal je de hoogste prijzen. Voorzieningen zoals toiletten, een pinautomaat (voor de entree) en gratis wifi zijn overigens ook aanwezig.

Kledingvoorschriften in Petra

Zorg dat je gepaste kleding draagt. In Jordanië is het gebruikelijk om je enigszins bedekt te kleden. Dat wil zeggen; schouders en knieën bedekt.

Little Petra

Bezoek Little Petra

Op ongeveer een kwartiertje rijden vanaf Wadi Musa ligt ‘Little Petra’. Deze kleinere versie van Petra is gratis te bezoeken én veel rustiger. Je kunt Little Petra het beste bezoeken vóórdat je naar Petra gaat. Het is een goed voorproefje op Petra, maar kan na een bezoek aan Petra tegenvallen omdat het zoveel kleiner is.


Meer leuke midden-oosten blogs:

2 gedachten over “11x onmisbare tips voor je bezoek aan Petra in Jordanië

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.