Plitvice meren in Kroatië: praktische informatie en tips

Plitvice-meren-kroatie

Op reis naar Kroatië? Dan mag je een bezoek aan Plitvice Nationaal Park, één van de hoogtepunten tijdens mijn reis door Kroatië, eigenlijk niet overslaan. In het eeuwenoude park vind je volop natuurschoon zoals 16 meren met prachtig turquoise water, 90 watervallen en uitgestrekte bossen waar dieren zoals beren en wolven leven. Zoals met veel mooie plekken het geval is, is ook het natuurschoon van Plitvice niet onopgemerkt gebleven. Het Nationale Park heeft al sinds 1979 een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is mede hierdoor één van de grootste trekpleisters van Kroatië geworden. Mijn tips voor een geslaagd bezoek aan deze bijzondere plek lees je hieronder!


Bereikbaarheid van Plitvice Nationaal Park

Plitvice Nationaal Park is gelegen in het oosten van Kroatië. Het park is goed per auto te bereiken. Vanuit Split is het ruim 250 km rijden, vanuit de hoofdstad Zagreb 150 km en vanuit Zadar ongeveer 130 km. Als je niet over een auto beschikt kan een georganiseerde excursie uitkomst bieden, je wordt dan direct bij één van de twee entrees van het park afgezet. Hou er wel rekening mee dat excursies vaak tegelijk bij het park aankomen en vertrekken en dit daardoor drukbezochte momenten in het park zijn.

Plitvice-meren-kroatie
Plitvice-meren-kroatie

Een andere optie is het openbaar vervoer. Vanuit verschillende steden zoals Split rijden meerdere bussen per dag naar Plitvice. Zelf nam ik om 07:00 uur de eerste bus vanuit Split en de bus van 18:00 uur terug. Deze bus boekte ik vooraf via GetByBus en dit nam ongeveer 3,5 à 4 uur per enkele reis in beslag. Gelukkig was de bus erg comfortabel en voorzien van airconditioning. Daarnaast maakte de bus op de heenreis een tussenstop om de benen te strekken en was er gelegenheid om bij een tankstation gebruik te maken van een toilet en eten en drinken te kopen. Tijdens de terugreis werd er niet gestopt. Zorg er voor de zekerheid dus voor dat je zelf voldoende eten en drinken meebrengt.

Plitvice-meren-kroatie-13
Plitvice-meren-vlonders

Tip: Als je voldoende tijd hebt kun je ervoor kiezen om in de buurt van Plitvice te overnachten. Op deze manier kun je het park twee keer bezoeken, verschillende routes afleggen en de drukte ontwijken.

Plitvice-meren-kroatie
grote-waterval-plitvice

Beste reistijd naar Plitvice

Het park is het hele jaar door geopend en elk seizoen heeft zijn eigen charme. De beste reistijd hangt daardoor volledig af van jouw eigen voorkeur. In de zomer heb je de grootste kans op mooi weer maar is het vanwege het hoogseizoen ook het drukst. Het voorjaar- en de herfst zijn daarentegen rustiger en de kleuren van het park zijn dan misschien nog wel mooier.

Plitvice-meren-weerspiegeling

Prijzen en openingstijden

Prijzen voor volwassenen variëren gedurende het jaar van 60 tot 250 HRK. Studenten en kinderen kunnen gebruik maken van korting, neem in dat geval wel een identiteitsbewijs en/of studentenpas mee. Er zijn ook tweedagen passen verkrijgbaar. De entreetickets zijn verkrijgbaar bij de kassa’s van entree 1 en entree 2. Je kunt hier zowel contant als per pin afrekenen. De openingstijden wisselen per seizoen.

Plitvice-meren-kroatie

Wandelroutes door Plitvice Nationaal Park

De kilometerslange paden langs de mooie watervallen en meren zorgen voor urenlang vermaak. Je bent al snel 6 uur onderweg en comfortabele schoenen zijn dus een must! Er zijn namelijk delen waar houten vlonders over het water lopen die ietwat glad kunnen zijn en bospaden die bij regen modderig kunnen worden.

wandelpaden-kroatie
nationaal-park-kroatie-bloemen

Je kunt kiezen uit 8 routes die verschillen qua afstand en begin- en eindpunt (entree 1 of entree 2). Alle routes staan goed gemarkeerd en bij een aantal routes kun je gebruik maken van een gratis oversteek per boot. Daarnaast rijdt er op sommige delen van een aantal routes een gratis toeristentrein. Op een aantal punten zijn toiletten en horecavoorzieningen met picknicktafels maar het is aan te raden om zelf ook voldoende eten en drinken mee te nemen. Voor meer informatie over de verschillende routes kijk je hier.

plitvice-wandelen-route
horeca-plitvice-kroatie
Plitvice-meren-kroatie

Zwemmen in de Plitvice meren

Het is helaas niet toegestaan om in de Plitvice meren te zwemmen. Als je graag een park met watervallen wilt bezoeken waar dit wèl mag kun je ervoor kiezen om naar Krka National Park (Kroatië) of de Kravice watervallen (Bosnië en Herzegovina) te gaan.

Plitvice-watervallen

Overnachten bij de Plitvice meren

Bij een meerdaags bezoek is het aan te raden om vooraf een accommodatie te reserveren. Bekijk hier de lijst met accommodaties nabij de Plitvice meren.

Plitvice meren kroatie 5

Leestips:

*Dit artikel bevat affiliate links

7 gedachten over “Plitvice meren in Kroatië: praktische informatie en tips

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.