Reisdagboek Zuid Afrika – Johannesburg

Johannesburg Zuid Afrika

Met zo’n 5 miljoen inwoners is Johannesburg een enorme stad, de grootste stad van Zuid Afrika. Tijdens mijn wandeling naar de eerste halte van de rode bus vielen mij al een aantal dingen direct op: de meeste huizen hebben hekwerk/schrikdraad en tralies voor de ramen. Daarnaast waren de straten vies, zag ik veel zwervers en werd ik (waarschijnlijk mede doordat ik één van de weinige blanke toeristen was) veelal door bedelaars aangesproken. Toppunt was een bedelaar die in een restaurant bij me aan tafel kwam zitten! Geen beste eerste indruk dus en hoewel ik normaal gesproken niet bang ben in grote steden voelde ik me in Johannesburg toch minder op mijn gemak dan normaal. Gelukkig kon ik dus gebruik maken van de veilige rode bus. Daarnaast besef ik me dat Johannesburg  een enorme stad is waarin de sfeer en veiligheid per wijk anders kan zijn, ik wil dus zeker niet de hele stad over één kam scheren.

Top of Africa

Ik zou opstappen bij de 2e halte van de rode bus, het Carlton Centre. Dit is een winkelcentrum in een hoge wolkenkrabber. Omdat er op de 50e etage een uitzichtpunt is (Top of Africa) besloot ik daar eerst te gaan kijken. Ik was de enige bezoeker en buiten dat er inderdaad mooi uitzicht over de stad is, is er verder niets te doen. Snel door naar de rode bus!

wp-1468517917702.jpeg
Top of Africa

Het Apartheidsmuseum in Johannesburg

In de rode bus kreeg ik een boekje met informatie over alle haltes. Daarnaast kreeg ik oordopjes waarmee ik (in het Nederlands!) uitleg over Johannesburg kreeg. Ik besloot uit te stappen bij het apartheidsmuseum. Bij het kopen van een entree kaartje begon de hele “apartheidservaring” direct. Ik kreeg namelijk een ticket waarop stond dat ik blank was en ik moest gebruik maken van de “ingang voor blanken”. Voor mij een vreemd gevoel om op mijn huidskleur geselecteerd te worden, helaas was dit hier vroeger normaal… Het moderne museum liet door middel van films, spullen van vroeger en foto’s stap voor stap de weg van de apartheid zien. Erg indrukwekkend, zeker als je je bedenkt dat dit allemaal nog niet zo heel lang geleden is gebeurd!

Johannesburg Zuid Afrika apartheidsmuseum

Constitution Hill in Johannesburg

Na het bezoek vervolgde ik mijn weg met de rode bus. Mijn volgende stop was in de wijk Bloemfontein. Een moderne studentenwijk met een gezellig plein met restaurants. Hierna stapte ik opnieuw op de bus en stapte ik uit bij Constitution Hill. In één van de vleugels van dit voormalige fort bevond zich vroeger een gevangenis waar o.a. Nelson Mandela en Gandhi vast hebben gezeten. Ik heb hier ook de isoleercellen bezocht. Omdat mijn hostel op een redelijke loopafstand van Constitution Hill lag had ik in eerste instantie gepland om terug te lopen. Bij nader inzien besloot ik de rode bus toch maar een halte verder te nemen en daarna een taxi naar het hostel te nemen, safety first :).

wp-1468517957072.jpeg

Bij het hostel aangekomen heb ik mijn spullen ingepakt en gewacht op mijn vervoer naar de luchthaven van Johannesburg. Tijd om door te vliegen naar zonnig Durban!


Bekijk ook mijn volledige route door Zuid Afrika en mijn andere Zuid Afrika blogs over KaapstadKrugerpark en de Tuinroute.

4 gedachten over “Reisdagboek Zuid Afrika – Johannesburg

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.