6 Tips om minder plastic op reis te gebruiken

plastic op reis

Advertorial

Wist je dat er jaarlijks zo’n 9 miljard kilo plastic in zee terecht komt? Een schrikbarend hoog aantal. Ook op reis word ik regelmatig met plastic vervuiling geconfronteerd. Hoewel ik op Instagram vaak het perfecte plaatje laat zien kom ik wel degelijk stranden tegen waarop plastic flessen en tasjes ronddwalen. Helaas, hoe mooi sommige plekken ook zijn: zowel reizigers als lokale bevolking gaan er niet verantwoord genoeg mee om. Denk maar eens aan de “plastic soep” waar duikers tussen zwemmen in Indonesië en de enorme bergen plastic op “afvaleiland” in de Malediven.

En wist je trouwens dat het wel 450 jaar duurt om 1 plastic flesje af te breken? Ook veel reizigers zijn schuldig aan het kopen van bijvoorbeeld plastic flesjes water. National Geographic besteed met de campagne #STOPMETPLASTIC de hele maand juni aandacht aan het overmatig gebruik van wegwerpplastic. Ook ik ga tijdens mijn volgende reis proberen om weer minder plastic te gebruiken. Hieronder deel ik 6 handige tips. Stop jij ook met plastic?

1. Plastic wattenstaafjes

Heb jij ook altijd een voorraadje wattenstaafjes mee op reis? Bijvoorbeeld om je make-up bij te werken? Verruil de plastic wattenstaafjes dan voor de kartonnen variant; een stuk beter afbreekbaar en ze werken net zo goed!

2. Zeg nee tegen plastic rietjes

Ook ik heb lange tijd niet stil gestaan bij de ontzettende vervuiling die rietjes teweeg brengen. Denk maar eens na over de energie die het kost om ze te produceren. Na productie worden ze slechts een paar seconden gebruikt en vervolgens weggegooid waarna ze maar wat vaak in de zee terecht komen. Een beter alternatief? Koop een rietje van écht riet, bamboe, metaal of glas en neem deze standaard mee op reis zodat je ook in hotels, cafés en restaurants geen rietjes meer hoeft te gebruiken.

plastic strand

3. Gebruik een navulbare fles

Op reis ben je vaak actief en drink je veel water. Een plastic flesje is zo gekocht maar door eenmalig een navulbare fles te kopen én gebruik te maken van watertappunten bespaar je héél veel plastic flesjes.

Tip: de flessen van Dopper zijn leuk en door de metalen haak die je erbij kunt kopen extra handig, je hangt hem dan zo aan je rugtas!

4. Gebruik geen plastic bestek

Tja, over plastic bestek kan ik eigenlijk niets goeds zeggen. Het eet niet lekker, breekt snel af (waardoor het onbruikbaar wordt) en is dus super milieuonvriendelijk. Vraag liever om bestek van hout of bamboe.

plastic strand tunesie

5. Gebruik een herbruikbare tas

In Nederland is het aantal plastic tasjes dat wordt gebruikt al aardig afgenomen sinds winkels ze niet meer gratis mogen verstrekken. In het buitenland is dat helaas nog niet overal het geval. Als je een stevige (boodschappen) tas koopt en meeneemt bespaar je een hoop plastic tasjes én de kwaliteit is vaak veel beter.

6. Neem je eigen reismok mee

Net zoals plastic bestek zijn ook plastic koffiebekers super onhandig. Het drinkt niet handig (het plastic wordt te heet!) en het geeft de koffie een vreemde smaak. Koop liever een leuke reismok die je overal mee naartoe kunt nemen.

Naast bovenstaande tips kun je, waar je ook bent, het gebruik van plastic altijd beperken door zo veel mogelijk verpakkingsvrije producten te kopen, afval te scheiden en plastic afval op straat, op het strand of bijvoorbeeld in zee op te ruimen. Alle beetjes helpen!


Leestip: 7 tips om duurzamer te reizen


2 gedachten over “6 Tips om minder plastic op reis te gebruiken

  1. Het is idd zo erg in vele landen. En je hoeft er nog niet zo ver voor te gaan. Bij Napels is het een ramp. Maar ook aan onze Noordzee vind je enorm veel (resten van) plastic tassen. Wij hadden in België de actie ‘mei – plastic vrij’. En blijkt dat het ook onmiddellijk wat oplevert als landen het gebruik van plastic tassen aan banden leggen. Vooruit, laat ons dit allemaal samen aanpakken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.