Een hostel: hoe overleef je het?

Ook jij kent ze vast wel; de vooroordelen over een hostel. Muf ruikende kamers vol stapelbedden inclusief bedompte matrassen en daarbij natuurlijk het stereotype backpacker; dreadlocks en wijde (het liefst ongewassen) kleding. Gelukkig spelen anno 2017 de hostels volop in op de zogenaamde flashpackers (backpackers die nét even iets luxer willen reizen) en is er ruime keuze uit luxere hostels. Maar als je dan eindelijk een net en schoon hostel hebt gevonden is er nog steeds één vraag: hoe overleef ik een hostel? Hieronder 5 tips!

#1 Aantal personen op de kamer

Als je in een dorm wilt slapen check dan van te voren goed hoeveel bedden er in de dorm staan. Ik maakte in Thailand de fout om voor de goedkoopste optie -een dorm met ca. 20 bedden- te kiezen. Als je niet van plan bent om te gaan slapen is daar niets mis mee maar ben je wel gehecht aan je nachtrust kies dan voor een dorm met bijvoorbeeld 4 of 6 bedden óf neem oordopjes mee!

#2 Wel of niet gemixt?

In de meeste hostels kun je kiezen tussen gemixte dorms of een dorm voor alleen vrouwen. Gemixt is zeker gezellig alleen hou in je achterhoofd dat er soms kamergenoten zijn die het iets té gezellig willen maken en beter een 2-persoonskamer hadden kunnen boeken…

#3 Slotje

Veel hostels beschikken over kluisjes om je backpack en andere waardevolle spullen in op te bergen. Wat de meeste hostels alleen niet hebben zijn slotjes, zorg dus dat je zelf een stevig slot meeneemt om je kluisje veilig af te sluiten, bij voorkeur één met cijfercode zodat je geen sleutel kunt verliezen.

#4 Hygiëne

Als je erg gesteld bent op hygiëne neem dan bijvoorbeeld een lakenzak (soort dunne slaapzak) en je eigen kussensloop mee. Als het beddengoed van het hostel dan niet helemaal fris is kun je met een schoon gevoel je bed in. Ook kun je in campingwinkels en bijvoorbeeld de Xenos sneldrogende handdoeken kopen, altijd handig om er één bij je te hebben!

#5 Praktische benodigdheden in een hostel

Niet alle hostels beschikken over praktische benodigdheden zoals een bedlampje of stopcontact bij je bed. Zorg daarom dat je altijd een zaklamp en powerbank of multi-oplader bij je hebt.


 

Ben je op zoek naar een leuk hostel? Hostelworld heeft een zeer groot aanbod. Voor luxere hostels kun je ook kijken bij Generator. Tijdens mijn reizen verbleef ik in luxe hostels in o.a. Kaapstad, Krabi en Bangkok. Wil je meer informatie over solo reizen? Kijk dan hier.