Wat-is-een-hostel
·

Wat is een hostel? + Handige tips

Ook jij kent ze vast wel; de vooroordelen over slapen in een hostel. Kamers met niet al te schone stapelbedden, vol luidruchtige backpackers…

Bij de meeste hostels kloppen die vooroordelen gelukkig echt niet en zijn het juist fijne verblijfplaatsen voor sociale reizigers. Zeker als je alleen op reis bent, makkelijk mensen wilt leren kennen en reist met een budget is een hostel een goede oplossing.

Tijdens mijn rondreizen door bestemmingen zoals Afrika en Azië heb ik vaak in hostels geslapen. Ik heb ervaren dat hostels over het algemeen schoon zijn en echt niet alleen geschikt zijn voor feestvierende jongeren. Er zijn veel leuke hostels die ook geschikt zijn voor dertigers en veertigers en zelfs vijftig- of zestigplussers.

Ga je voor het eerst in een hostel slapen? Lees dan verder om te ontdekken wat een hostel precies is en waar je aan moet denken voor je eerste keer in een hostel.

Een jongen en meisje op een kamer van een hostel

Wat is een hostel en wat is het voordeel?

Een hostel is een accommodatie met veel gemeenschappelijke voorzieningen. Vaak is een hostel ook goedkoper dan een hotel.

Het voordeel van een hostel ten opzichte van een hotel is, dat het een sociale omgeving is waar je makkelijk contact maakt met andere reizigers. Iedereen is er op reis en op zoek naar een betaalbare accommodatie. Een praatje is zo gemaakt.

De meeste hostels hebben dorms (slaapzalen), gedeeld sanitair en gemeenschappelijke ruimtes waar je kunt koken, lezen of spelletjes kunt spelen. Meestal is er een koelkast waar je je eigen boodschappen kunt bewaren en kun je je was (laten) doen. Daarnaast organiseren hostels vaak leuke groepsactiviteiten zoals een stadswandeling of excursie. Zo leer je andere reizigers snel kennen.

Wist je trouwens dat je in een hostel niet persé in een dorm hoeft te slapen? Veel hostels hebben namelijk ook privékamers. Fijn voor als je ’s nachts toch liever wat meer rust en privacy hebt.

Banner ebook alleen op reis

Klik hier om 10 gratis pagina‘s uit het e-book “Alleen op reis” te downloaden

Waar boek je een hostel?

Bijna alle hostels zijn te vinden op Booking.com of Hostelworld. Het is aan te raden om voordat je gaat boeken goed de reviews te lezen en de website van het hostel te bekijken. Zo krijg je een goede indruk van de sfeer en of het hostel bij jouw wensen past.

Lees van tevoren ook de annuleringsvoorwaarden. Bij Booking.com kun je vaak kort van te voren nog kosteloos annuleren. Handig, als je flexibel wilt blijven in je reisplannen.

Overnachten op een dorm

Als je in een dorm wilt slapen check dan van tevoren hoeveel bedden er in de dorm staan.

Een grote dorm, met bijvoorbeeld 20 bedden, kan best druk en rumoerig zijn. Andere reizigers komen soms pas laat binnen of moeten al vroeg weer vertrekken, waardoor er veel in en uitloop is.

Wil je liever een rustige kamer? Kies dan voor een kleinschaligere dorm, met bijvoorbeeld 4 of 6 bedden.

Sommige dorms hebben een eigen badkamer terwijl anderen een aparte doucheruimte (buiten de kamer) hebben. Als je voorkeur voor een van beide hebt is het slim om daar van te voren naar te kijken bij het kiezen van je hostel.

Tip: neem oordopjes mee tegen eventuele geluidsoverlast zoals snurkende kamergenoten.

Wat is een hostel?

Wel of niet slapen in een gemixte dorm?

In de meeste hostels kun je kiezen tussen gemixte dorms of een dorm voor alleen vrouwen. Persoonlijk kies ik als vrouw het liefst voor een dorm met alleen vrouwen, omdat ik dat als rustiger ervaar. Daarnaast kan het in een gemengde dorm voorkomen dat je de enige vrouw bent. Het is aan jouzelf om te bepalen of je dat wel of niet prettig vindt.

Waar laat ik mijn spullen in een hostel?

Veel hostels beschikken over kluisjes om je bagage en andere waardevolle spullen zoals je paspoort in op te bergen. Hou er rekening mee dat er niet in elk hostel een slotje op de kluisjes zit. Zorg dus dat je zelf een goed slotje meeneemt om je kluisje veilig af te sluiten.

Tip: kies voor een slot met cijfercode zodat je geen sleutel kunt verliezen.

lockers in hostel

Zijn hostels schoon?

In mijn ervaring zijn hostels net zo schoon als een hotel. Ik lees vooraf altijd even de reviews om te kijken hoe andere reizigers de hygiëne ervaren.

Wat moet je meenemen naar een hostel?

Wat je mee moet nemen naar een hostel hangt af van de faciliteiten van het hostel dat je gaat boeken. Het is daarom goed om de informatie op de website van het hostel te lezen.

Bij sommige hostels moet je handdoeken zelf meenemen. Bij de betere hostels zijn dit soort faciliteiten vaak inbegrepen.

Een aantal dingen die handig kunnen zijn om mee te nemen naar een hostel:

Bij het uitzoeken van een hostel is het ook slim om te kijken of de bedden een gordijn hebben. Zo niet, dan kun je een ander hostel kiezen óf zelf een doek meenemen en ophangen, als je daar behoefte aan hebt.

Lees meer over soloreizen:
– Lees hier de volledige soloreizen gids
– Leuke bestemmingen in Europa waar je als vrouw alleen kunt reizen
– Inspirerende boeken over alleen reizen

*Deze blog bevat affiliatelinks. Doe je een bestelling via één van de links in dit artikel? Dan ontvang ik daar een kleine commissie voor. Dit kost jou niets extra‘s en helpt mij om deze website live te kunnen houden en jou te (blijven) voorzien van gratis reistips & inspiratie. Win-win dus! Klik hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties

  1. Mensen hebben inderdaad vaak dat beeld van vieze enge hostels vol ongedierte, maar tegenwoordig zijn hostels vaak hartstikke leuk en van alle gemakken voorzien. Goede tips! Ik raad mensen ook altijd aan om meerdere slotjes mee te nemen. Je kunt ze meestal wel huren of kopen bij de receptie, maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? 😉

  2. yvonnevdlaan schreef:

    Handige tips Kimberley, die lakenzak konden wij in onze tweepersoonskamers zo nu en dan ook erg goed gebruiken moet ik zeggen. En zo’n slotje is ook handig voor als je bagage onder in een bus (of op het dak) gaat en je liever niet hebt dat er iemand tussen je vieze onderbroeken rondneust naar waardevolle spullen. 🙂