Griekenland: eilandhoppen op de Cycladen

De Griekse Cycladen, vooral bekend om de typisch Griekse wit/blauwe huisjes en de charmante straatjes. De tientallen eilanden hebben ieder hun eigen karakter en liggen op relatief korte afstand van elkaar. Uiteraard kun je er voor kiezen om je vakantie op slechts één van deze mooie eiland door te brengen, maar door de goede verbindingen is eilandhoppen op de Cycladen erg makkelijk.

De Griekse eilanden

Dat ik tijdens mijn 11-daagse reis door Griekenland ook naar Santorini wilde stond vast. Dit mooie eiland stond al jaren op mijn bucketlist! Ik zou vanaf Athene heen en terug vliegen en wilde ook de tijd nemen om die stad te ontdekken. Naast het vaste land van Athene en het eiland Santorini had ik nog een aantal dagen over om een van de andere eilanden binnen de Cyladen te bezoeken. Mijn voorkeur ging uit naar het bruisende Mykonos, maar helaas waren alle betaalbare accommodaties daar al volgeboekt. Na wat verdere research viel mijn keuze op Ios. Dit eiland ligt vlakbij Santorini en staat bekend om de mooie stranden, een perfecte aanvulling op Athene en Santorini!

Eilandhoppen op de Cycladen - Haven van Athene
Uitzicht vanaf de boot op de haven van Athene

De route

Naast Santorini, Mykonos en Ios zijn er nog veel meer eilanden op de Cycladen. Als je op elk eiland 2 a 4 nachten verblijft heb je genoeg tijd om het eiland te verkennen en ben je niet alleen maar aan het reizen. Mijn route was als volgt:

Athene (2 nachten) – Santorini (4 nachten) – Ios (2 nachten) – Athene (2 nachten)

Als je nog niet weet welke eilanden je wilt gaan bezoeken raad ik je aan om eerst op een kaart te kijken waar de eilanden zich ten opzichte van elkaar bevinden en daarnaast online research te doen. Elk eiland heeft zijn eigen karakter en trekt een andere doelgroep aan.

Onderstaand kaartje van Lonely Planet geeft een goed overzicht van de ligging van de eilanden:

Eilandhoppen Cycladen Griekenland

Het vervoer op de Cycladen

Om te eilandhoppen op de Cycladen heb je twee opties: de veerboot of het vliegtuig. Ga je een grotere afstand afleggen (bijvoorbeeld Athene – Santorini) en heb je weinig tijd? Dan is het vliegtuig ideaal. Let wel op: niet elk eiland heeft een eigen luchthaven.  Heb je meer tijd of vind je het leuk om tijdens het reizen ook wat van Griekenland te zien? Dan is de veerboot erg geschikt. Je kunt er ook voor kiezen om het te combineren, bijvoorbeeld door op de heenreis te vliegen en op de terugreis de veerboot te gebruiken.

Eilandhoppen op de Cycladen - Seajets boot
De boot van Seajets. Hier kon ik heerlijk op het bovendek zitten.

Het aanbod aan veerboten en routes is zeer uitgebreid en tickets zijn eenvoudig online te boeken. Ik deed dit zelf via Seajets en Hellenic Seaways. Bij Seajets kon ik mijn ticket op de haven ophalen en bij Hellenic Seaways kreeg ik per mail een PDF bestand welke ik van te voren uit kon printen. Bij alle veerboten is het nodig om voor vertrektijd op de terminal in de haven aanwezig te zijn. Op de boot is voldoende ruimte om je koffer te stallen. Ook wordt er een stoel voor je gereserveerd, net zoals in het vliegtuig dus! De veerboten waar ik mee reisde beschikten ook allemaal over een café waar je eten en drinken kon kopen.Booking.com

Vind je het leuk om tijdens het varen op het bovendek te zitten? Let dan goed op welke veerboot je boekt. Op de hoge snelheidsveerboten mag je namelijk niet op het bovendek zitten maar op de iets langzamere veerboten wel. Het is heerlijk om even uit te waaien op het dek en te genieten van het uitzicht terwijl alle mooie eilanden aan je voorbij gaan.

Tip: als je naar Santorini gaat kies dan zeker voor een langzamere veerboot. Het uitzicht vanaf het bovendek op Santorini had ik niet willen missen!

Uitzicht vanaf de veerboot op Santorini

Facts

Beste reisperiode: april t/m oktober

Vervoer: Veerboot of binnenlandse vluchten

Prijs: Variërend van zeer low-budget (hostels) tot zeer hoog (Villa’s op Santorini & Mykonos)

5 gedachten over “Griekenland: eilandhoppen op de Cycladen

  1. Ik wist niet dat Griekenland nog zo veel eilanden heft. Je kunt inderdaad wel drie weken gaan eiland hoppen en dan nog heb je lang niet alles gezien. Ik ben ooit op Kreta geweest, maar dat is heel erg lang geleden. Dus tijd om terug te gaan naar Griekenland

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.