Griekenland: eilandhoppen op de Cycladen

Griekenland-eilandhoppen-Cycladen

Eilandhoppen op de Cycladen is misschien wel één van de leukste manieren om door Griekenland te reizen. De Griekse Cycladen staan vooral bekend om de typisch wit met blauwe huisjes en de charmante straatjes. De eilanden hebben ieder hun eigen karakter en liggen op relatief korte afstand van elkaar. Natuurlijk kun je ook voor één eiland kiezen, maar door de goede verbindingen is eilandhoppen op de Cycladen niet alleen leuk maar ook hartstikke makkelijk.

De Griekse eilanden

Het mooie eiland Santorini stond al jaren op mijn bucketlist. Dat Santorini een van de eilanden moest zijn die ik tijdens een rondreis door Griekenland wilde bezoeken stond dan ook al snel vast. Omdat ik ook de hoofdstad Athene graag wilde bezoeken besloot ik daar een retourvlucht heen te boeken en de boot naar Santorini te nemen. Naast Athene en Santorini had ik nog een aantal dagen over om een van de andere eilanden binnen de Cyladen te bezoeken. En dat bleken er best veel te zijn. Een paar eilanden die op de Cycladen liggen zijn:

  • Naxos
  • Paros
  • Mykonos
  • Ios
  • Milos
  • Syros
  • Tinos
  • Folegandros

Uiteindelijk viel mijn keuze voor het tweede eiland op Ios. Dit eiland ligt vlakbij Santorini waarmee een rechtstreekse verbinding met de veerboot is. Hierdoor zijn de twee eilanden goed met elkaar te combineren. Daarnaast is Ios wat minder toeristisch dan Santorini en staat het bekend om de mooie stranden. Een goede aanvulling dus! Mocht ik ooit nog een keer richting de Cycladen reizen, dan zou ik ook graag Naxos, Paros, Milos en Mykonos willen bezoeken.

Griekenland-eilandhoppen-Cycladen-2

Hoe plan je je route om eiland te hoppen?

Naast Santorini en Ios zijn er dus nog veel meer eilanden op de Cycladen. Het kan een beetje een puzzel zijn om een route uit te stippelen. Mijn advies is om te beginnen om de eilandnamen in te voeren op Google afbeeldingen en te kijken welke eilanden je aanspreken. Vervolgens kijk je op de kaart waar ze zich ten opzichte van elkaar bevinden en wat een logische route zou zijn.

Onderstaand kaartje van Lonely Planet geeft een goed beeld van de ligging van de eilanden op de Cycladen:

Eilandhoppen Cycladen Griekenland
Bron: Lonely Planet

Griekse Cycladen route in 10 dagen

Mijn eigen reis duurde 10 dagen en was als volgt:

Als je liever een kortere reis maakt of andere eilanden wilt toevoegen dan kun je mijn route ook inkorten door slechts twee nachten in Athene te verblijven en twee nachten op Santorini.

Hoe reis je tussen de eilanden op de Cycladen?

Tussen de meeste eilanden is er een verbinding per veerboot, maar de grotere eilanden zoals Santorini en Mykonos beschikken ook over een luchthaven. Persoonlijk zou ik voor de veerboot kiezen, omdat je vanaf de boot het mooiste uitzicht over de eilanden hebt. Voor grotere afstanden die je snel af wilt leggen is het vliegtuig beter geschikt. Je kunt beide natuurlijk ook combineren, door bijvoorbeeld heen te vliegen en daarna per boot verder te reizen.

Tip: lees hier alles over last minute reizen naar Griekenland.

Veerboot Griekenland Cycladen

Hoe werkt de veerboot op de Cycladen?

Het aanbod aan veerboten en routes is zeer uitgebreid en tickets zijn eenvoudig online te boeken. Ik deed dit zelf via Seajets en Hellenic Seaways. Bij Seajets kon ik mijn ticket op de haven ophalen en bij Hellenic Seaways kreeg ik per mail een PDF bestand dat ik van te voren uit kon printen. Bij alle veerboten is het nodig om voor vertrektijd op de terminal in de haven aanwezig te zijn. Op de boot is voldoende ruimte om je koffer te stallen. Ook wordt er een stoel voor je gereserveerd. Net zoals in het vliegtuig dus! De veerboten waar ik mee reisde beschikten ook allemaal over een café waar je eten en drinken kon kopen.

Vind je het leuk om tijdens het varen op het bovendek te zitten? Let dan goed op welke veerboot je boekt. Op de hoge snelheidsveerboten mag je namelijk niet op het bovendek zitten, maar op de iets langzamere veerboten wel. Het is heerlijk om even uit te waaien op het dek en te genieten van het uitzicht terwijl alle mooie eilanden aan je voorbijgaan.

Griekenland eilandhoppen

Eilandhoppen in Griekenland - Santorini

Tip: als je naar Santorini gaat kies dan zeker voor een langzamere veerboot. Het uitzicht vanaf het bovendek op Santorini had ik niet willen missen!


Meer over Griekenland:


*Deze blog bevat affiliate links

9 gedachten over “Griekenland: eilandhoppen op de Cycladen

  1. Ik wist niet dat Griekenland nog zo veel eilanden heft. Je kunt inderdaad wel drie weken gaan eiland hoppen en dan nog heb je lang niet alles gezien. Ik ben ooit op Kreta geweest, maar dat is heel erg lang geleden. Dus tijd om terug te gaan naar Griekenland

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.