Colmar: Bezienswaardigheden en tips

Colmar-Elzas-Frankrijk

Niet ver van de Duitse grens vind je het Franse stadje Colmar. Zowel de invloeden vanuit Duitsland als Frankrijk zijn hier goed zichtbaar. Zo kun je hier op bijna elke straathoek heerlijke Duitse flammkuchen eten maar staan meer Franse items, zoals foie gras en wijnen uit de Elzas regio, ook op de menukaart. Lekker eten en drinken doe je hier dus gegarandeerd!

Daarnaast is Colmar door de vrolijk gekleurde Duitse vakwerkhuizen gewoon al heel leuk om door rond te wandelen en zijn er diverse bezienswaardigheden en musea te vinden. Tel daarbij op dat je er vanuit Utrecht al in 6,5 uur naartoe rijdt én er in de regio ook een ruim aanbod aan activiteiten is. Genoeg redenen voor een leuk weekendje weg!
Bezienswaardigheden in Colmar

Petite Venise

Mijn favoriete ‘bezienswaardigheid’ van Colmar is de wijk Petite Venise oftewel ‘klein Venetië’. In deze toeristische wijk kun je heerlijk rondwandelen en kom je de meest pittoreske huisjes, restaurants, cafés en terrasjes tegen. Overigens zijn de gekleurde vakwerkhuizen ook in andere delen van het centrum van Colmar te vinden. Liefhebbers van de vijftiende en zestiende eeuw jaar oude huizen kunnen hun hart hier dus zeker ophalen, vooral omdat de huizen zeer goed onderhouden zijn. Vergeet tijdens je wandeling door de straten trouwens niet om regelmatig omhoog te kijken. Veel winkels hebben namelijk nog oorspronkelijke uithangborden uit de middeleeuwen hangen en dit zijn echte kunstwerkjes!

Ook leuk om te doen: naast een wandeling door de gezellige straatjes kun je Colmar ook bekijken vanaf het water door een rondvaart te maken.

Maison Pfister

Een gebouw dat je tijdens je wandeling door Colmar zeker op zal vallen is het Maison Pfister. Dit gebouw is in tegenstelling tot de omliggende gebouwen geen vakwerkhuis maar gebouwd in de vroege Duitse renaissance stijl. Bijzonder zijn de beschilderde panelen, de houten erker en de balustrade.

Maison Pfister

Musee Bartholdi

Kunstenaar Auguste Bartholdi is waarschijnlijk de beroemdste kunstenaar uit Colmar. Bartholdi is namelijk vormgever van het wereldberoemde Vrijheidsbeeld dat in New York staat. Een replica van het Vrijheidsbeeld en andere beelden van de kunstenaar zijn te bewonderen in Musee Bartholdi dat gevestigd is in het oorspronkelijke geboortehuis van Bartholdi.

Place de l’Ancienne Douane

Op dit mooie plein staat de bekende Schwendi fontein welke versierd is met een standbeeld van Lazurus Swendi – ontworpen door Bartholdi. De fontein werd aan het begin van de 2e Wereldoorlog vernietigd maar later gelukkig opnieuw opgebouwd. Grappig feitje: geruchten gaan dat Disney zich voor de woonplaats van Belle in Beauty and the Beast heeft laten inspireren door Colmar. Zie je Belle al zittend op de fontein één van haar boeken lezen?

standbeeld-bartholdi
Place de Douane

Marché Couvert

De overdekte markthal ‘Marche Couvert’ ligt middenin het centrum. In het opvallende bakstenen gebouw huizen een stuk of twintig handelaren die streekproducten zoals groenten en fruit, kaas en gebak verkopen.

De markthal in Colmar
Gracht en markthal in Colmar
marche couvert
markthal-brug-colmar

Beste reisperiode voor Colmar

Inprincipe kun je Colmar het hele jaar door bezoeken maar er zijn een aantal periodes die vanwege festiviteiten extra de moeite waard zijn:

  • In april zijn er lente- en paasmarkten. Voor meer informatie zie: http://www.printemps-colmar.com/en/
  • In juli en augustus zijn er gezellige wijnfeesten en worden de wijnkelders opengesteld voor het publiek
  • Vanaf eind november t/m eind december verandert Colmar in een sprookje en zijn er verspreid door het centrum verschillende kerstmarkten te vinden. Voor meer informatie zie: http://www.noel-colmar.com/en/
Bloemen in Colmar

Overnachten in Colmar

Wil je je bezoek aan Colmar combineren met een overnachting? Dan is het verstandig om je accommodatie tijdig te reserveren. Het aanbod aan accommodaties in Colmar is namelijk niet enorm en zeker in vakantieperiodes zitten de hotels snel vol. Prijzen variëren van €50 tot een paar honderd euro per nacht. Zelf verbleef ik in Ibis Colmar Centre. De kamers hier zijn niet heel groot maar wel netjes ingericht, schoon én er is een lekker ontbijt. Daarnaast bevindt dit hotel zich op loopafstand van alle bezienswaardigheden waardoor het een prima uitvalsbasis voor een weekendje weg is.


Leestips:


*Dit artikel bevat affiliate links

Frankrijk Colmar

7 gedachten over “Colmar: Bezienswaardigheden en tips

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.