Interrailen door Europa: tips voor de pas en route

interrail-route-tips

Plannen om een rondreis door Europa te gaan maken? Dan is het zeker de moeite waard om naar de mogelijkheden van Interrail, oftewel treinreizen door Europa, te kijken. Treinreizen stond al jaren op mijn bucketlist maar tot dusver kwam het er maar niet van. Deze zomer besloot ik dat het nu écht een keer tijd was om te gaan Interrailen. In een maand tijd bezocht ik 7 landen en zag ontelbaar veel mooie plekken. Nieuwsgierig geworden? Hieronder leg ik uit wat Interrail is, hoe je je route kunt plannen, welke route ik heb gedaan en deel ik mijn tips!


Hoe werkt Interrail?

De Interrail Pass is een treinticket waarmee je in 30 landen binnen Europa met de trein kunt reizen. Binnen deze 30 landen zijn enorm veel spoorwegen waardoor de keuze uit routes groot is. De voordelen van treinreizen in Europa? Je hoeft geen uren van te voren in te checken of op je bagage te wachten zoals wanneer je met het vliegtuig gaat. Je staat niet in de file zoals met de auto maar je kunt gewoon plaatsnemen en genieten van de mooiste uitzichten.

De Interrail Pass maakt het reizen per trein makkelijk doordat je één ticket voor al je treinreizen kunt gebruiken. Daarnaast geeft de pas toegang tot een aantal veerbootmaatschappijen én krijg je er verschillende leuke kortingen mee.

interrail-pass

Interrail pas

Je kunt bij Interrail kiezen uit drie soorten passen. Afhankelijk van de hoeveelheid landen die je wilt bezoeken maak je hier je keuze uit:

1. Global Pass

Ideaal om in je eigen tempo verschillende landen te verkennen

2. One Country Pass

Ga helemaal op in de cultuur van je favoriete land

3. Premium Pass

Ideaal voor een goed voorbereide reis naar Italië of Spanje, inclusief gratis zitplaatsreserveringen

Vervolgens kun je kiezen hoelang de pas geldig moet zijn, eventueel in welk land, hoeveel dagen je wilt kunnen reizen en of je 1e of 2e klas wilt. Zelf heb ik gebruik gemaakt van de Global Pass voor 1 maand in de 1e klas. Het voordeel van deze pas was dat ik niet vast zat aan reisdagen maar echt elke dag kon reizen. Ik gebruikte de pas niet alleen om van bestemming naar bestemming te reizen, maar ook voor dagtrips. Daarnaast is reizen in de 1e klas (zeker tijdens het hoogseizoen) prettig omdat deze coupes relatief rustig zijn en je meer ruimte en luxe krijgt.

Boek hier je Interrail Pass >>

treinreizen-door-europa

Interrailen door Europa

Zodra je je type pas hebt uitgekozen kun je je route gaan plannen. Handig is om te beginnen met een lijst te maken met landen en/of steden die je graag wilt bezoeken. Met de spoorwegkaart van Interrail kun je precies zien waar alles ligt en tussen welke plaatsen er treinverbindingen zijn. Op deze manier kun je een logische “lijn” gaan trekken.

Vervolgens kun je met de Rail Planner App checken wat de reistijd tussen deze steden is, of je moet overstappen en hoe frequent de treinen rijden. Tevens geeft deze app aan of de treinrit inbegrepen is en of het noodzakelijk is of aanbevolen wordt om zitplaatsen te reserveren. Het is handig om dit ruim van te voren te checken omdat sommige treinen snel volgeboekt zitten. Hou er wel rekening mee dat er voor het reserveren van zitplaatsen een toeslag wordt berekend.

Zodra je je route hebt samengesteld kun je een Excel-sheet maken waar je per dag de bestemming en treintijden noteert.

interrail-europa

Interrail route

Benieuwd naar mijn route? Hieronder zie je mijn route per dag. Tevens heb ik een kaart (verdeeld in twee delen) bijgevoegd. Let op, Google Maps weergeeft in onderstaande kaarten de autoroute i.p.v. de treinroute, deze wijkt iets af.

Route per dag

DagVanNaarAccommodatie
1AmsterdamDubrovnik (Kroatië)*Peric Rooms Dubrovnik
2Dubrovnik
3Dubrovnik
4Dubrovnik
5Dubrovnik
6DubrovnikKotor (Montenegro)**Hostel Pupa
7Kotor
8Kotor
9KotorMostar (Bosnië Herzegovina)**City Apartment One
10Mostar
11Mostar
12MostarSplit (Kroatië)Hostel Emanuel
13Split
14Split
15SplitZagreb (Kroatië)Main Square Hostel
16SplitLake Bled (Slovenië)House 24 Bled
17Lake Bled
18Lake BledSalszburg (Oostenrijk)
19Salzburg
20Salzburg
21SalszburgZell am See (Oostenrijk)Hotel Lebzelter
22Zell am See
23Zell am SeeInnsbruck (Oostenrijk)Pension Stoi
24InnsbruckInterlaken (Zwitserland)Interlaken Youth Hostel
25Interlaken
26Interlaken
27Interlaken
28InterlakenColmar (Frankrijk)Ibis Colmar Centre
29ColmarParijs (Frankrijk)Hotel Henriette
30Parijs
31ParijsUtrecht (Nederland)

* Per vliegtuig
** Per bus i.v.m. geen treinverbinding

Route deel 1

Route deel 2

Interrail tips

  • Als je een lange reis gaat maken zorg dan voor voldoende afwisseling. Het alleen maar bezoeken van grote steden kan gaan vervelen. Plan daarom ook bezoekjes aan kleinere dorpen, natuurgebieden of strandbestemmingen
  • Download de handige Rail Planner App om alle treinverbindingen te checken
  • Vul altijd vóór je de trein in stapt je Travel Diary in. Noteer elke treinrit apart. Dit zodat de conducteur van elke trein de rit kan controleren en een stempel kan zetten
  • Zorg dat je in de trein altijd je paspoort bij de hand hebt. Deze moet je regelmatig samen met je pas laten zien
  • Vergeet niet om tijdig zitplaatsen te reserveren voor de treinen waarbij dit verplicht is
interrail-trein-hallstatt

Leestips:


Veelgestelde vragen over Interrailen

Hoe werkt een Interrail pas?

De Interrail Pas is een treinticket waarmee je in 30 landen binnen Europa met de trein kunt reizen. Binnen deze 30 landen zijn enorm veel spoorwegen waardoor de keuze uit routes groot is. De Interrail Pas maakt het reizen per trein makkelijk doordat je één ticket voor al je treinreizen kunt gebruiken. Daarnaast geeft de pas toegang tot een aantal veerbootmaatschappijen én krijg je er verschillende leuke kortingen mee.

Hoe moet je de Interrail pas invullen?

Je schrijft elke rit op een aparte regel. Dus maak je een treinreis waarbij je één keer over moet stappen, dan noteer je dit als twee aparte ritten.

Waar kun je een Interrail pas kopen?

Dat kan via de website van Interrail, https://www.interrail.eu/nl .

Hoe duur is Interrail?

De prijs van een Interrail pas hangt van verschillende factoren of. Of je bijvoorbeeld een Global Pass wilt (hiermee kun je 31 Europese landen bezoeken) of een One Country Pass (hiermee kun je één land bezoeken). Ook de gebruiksduur van de pas heeft invloed op hoe duur de pas is.

24 gedachten over “Interrailen door Europa: tips voor de pas en route

  1. Ik zag al veel van je mooie reis voorbij komen op instagram.. interessant om ook de logistiek en planning erachter te zien! Ik hoor steeds meer goede verhalen over interrailen en heel veel plekken die jij bezocht hebt staan ook op mijn wishlist 🙂

  2. Oooh wat een gave trip heb je gemaakt! Ik heb er eigenlijk nog nooit zo over nagedacht om dit met de trein te doen, maar dat is eigenlijk een heel goed idee 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.