Fietsen in Porto

fiets-huren-porto

Porto barst van de leuke straatjes, oude gebouwen en mooie uitzichtpunten. In mijn eerdere blog over een stedentrip naar Porto kon je al lezen wat mijn favoriete plekjes zijn en dat je de meeste plekken prima te voet of per openbaar vervoer kunt bereiken. Maar, er is nog een andere leuke manier om de stad te ontdekken. Namelijk per fiets! In deze blog lees je alles over fietsen in Porto, het huren van een fiets en leuke fietsroutes.


Fietsverhuur Porto

Als echte Hollander zit ik regelmatig op de fiets. En op reis is dat niet anders! Eerder fietste ik al door Spanje, Thailand en Zuid-Afrika. En dit keer dus door Porto. Het voordeel van fietsen vind ik, dat je veel kunt zien in weinig tijd. Daarnaast heb je geen last van files of drukte in het openbaar vervoer. De wind waait lekker door je haren en je kunt stoppen wanneer je wilt. Ideaal! Voor het huren van een fiets in Porto kun je onder andere terecht bij Baja Bikes. Zij verhuren zowel gewone fietsen als e-bikes. Vanwege de steile wegen in Porto raad ik het aan om voor een e-bike te kiezen.

E-bike huren in Porto

Fietsen in Porto met Nederlandse gids

Omdat Porto best een drukke stad is besloot ik om eerst een georganiseerde tour te boeken en daarna de fietsen voor de rest van de dag te houden. Ik koos voor de Porto Highlights fietstour. Deze 3-uur durende fietstour gaat vlak naast de Ponte Luis I brug van start en bracht onze groep langs veel bezienswaardigheden, waaronder;

  • De Kathedraal van Porto
  • De Dom Luis 1 brug
  • Ribeira (het mooiste uitzichtpunt!)
  • Het stadhuis
  • Lello boekenwinkel

Bij elke bezienswaardigheid was er voldoende tijd om rond te kijken en foto’s te maken. Ook kwamen we langs verschillende mooie uitzichtpunten. Door de fietstour aan het begin van je bezoek aan Porto te doen, krijg je een goed beeld van de stad en kun je makkelijk bepalen naar welke punten je op een later moment misschien nog eens terug wilt keren.

Boek hier de Porto Highlights Tour met Baja Bikes >>

uitzicht-over-porto
station porto blauwe tegels

Zoals ik vooraf al dacht zijn er in Porto nauwelijks fietspaden. Je fietst daardoor wisselend over de autoweg, de stoep en de trambaan. Gelukkig kennen de gidsen de route op hun duimpje en geven de auto’s de fietsers de ruimte waardoor het fietsen goed te doen is.

De Nederlandse gids wist tijdens de fietstour ontzettend veel over Porto te vertellen en had handige tips voor plekjes om te eten. Tijdens de fietstour werd er ook een keer gestopt om uit te rusten en om iets te drinken. Uiteraard onder het genot van het typisch Portugese gebakje ‘Pastel del Nata’.

Fietsen in Porto

Fietsen naar het strand van Porto

Na afloop van de fietstour hadden we gepland om de fietsen te houden om naar het strand te gaan. Helaas werden e-bikes wel eerst omgeruild voor gewone fietsen maar doordat de route naar het strand vlak is, was dat gelukkig prima te doen. Een plattegrond of routekaart heb je niet nodig om bij het strand te komen. Zolang je de Doura rivier maar aan je linkerhand houdt, kom je vanzelf bij het strand uit.

Tip: Smeer je voor het fietsen goed in met zonnebrand, de zon is erg fel en tijdens het fietsen merk je niet dat je verbrand. En vergeet niet om voldoende water mee te nemen voor onderweg.

De route die ik nam gaat grotendeels over de trambaan en autoweg (pas bij het strand zijn er fietspaden) en neemt ongeveer 8 kilometer in beslag. Onderweg kom je langs verschillende stranden en een aantal plekken die de moeite waard zijn om te stoppen:

  • De Felgueiras vuurtoren
  • Het fort van Sao Jao
  • Pergola van Foz
Vuurtoren bij Porto
Pergola Foz Porto
Vuurtoren bij het strand van Porto

Net voorbij de Pergola zijn een aantal restaurants met terras en uitzicht op zee te vinden. Een fijne plek om even bij te komen van het fietsen én om weer op te laden voor de terugweg.

Fietroute naar het strand bij Porto

Mijn route vanuit Porto centrum, inclusief stops:


*Deze blog bevat affiliate links en is tot stand gekomen in samenwerking met Baja Bikes.

2 gedachten over “Fietsen in Porto

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.