Nuuksio Nationaal Park | Helsinki

huskytocht-finland

Het in 1994 opgerichte Nuuksio Nationaal Park is een heerlijke plek om de Finse hoofdstad Helsinki even te kunnen ontvluchten. Het natuurpark is 55 km2 groot en bestaat uit bossen, meren en rotsen. In de zomer zijn de temperaturen er aangenaam en kun je er wandelen, picknicken of kajakken. ’s Winters zijn de meren bevroren en is het park vaak bedekt met een dikke laag sneeuw. Perfect voor winterse activiteiten zoals skiën en ijsvissen. Zelf bezocht ik het park om twee specifieke activiteiten eindelijk van mijn bucketlist te kunnen afstrepen. Namelijk om rendieren te zien én om een huskytocht te maken. Wie dacht dat je deze activiteiten alleen in Lapland kunt doen heeft het dus mis. Nuuksio National Park bevindt zich namelijk op slechts 40 minuten rijden vanaf Helsinki en leent zich daardoor uitstekend voor een dagtrip.

Rendieren nabij Helsinki

Nuuksio Reindeer Park

Het Nuuksio Reindeer Park is de meest zuidelijke locatie in Finland waar je rendieren kunt vinden. Zoals de naam ‘park’ al doet vermoeden lopen de rendieren helaas niet vrij in het wild. Bij binnenkomst in het park krijg je een groot stuk mos waar je kleine stukjes vanaf kunt trekken die je vervolgens aan de rendieren kunt voeren. De bijzondere dieren met hun imposante geweien zijn niet schuw en vinden het mos heerlijk. Ze aten het dan ook zó uit mijn hand wat leuke fotomomenten opleverde.

rendieren voeren helsinki
rendieren vlakbij helsinki

Tip: Ben je ook van plan om het rendieren park te bezoeken? Zorg dan dat je voor je bezoek de openingstijden checkt. Het park is namelijk op beperkte dagen en tijden geopend.

rendieren
rendieren in nuuksio nationaal park

Na het voeren werden alle bezoekers uitgenodigd om bij het knisperende haardvuur in de naastgelegen tipi te komen zitten. Een fijne plek om onder het genot van een drankje en een zelfgebakken broodje even op te warmen. Na een kleine twee uurtjes besloot ik verder te gaan en een bezoek te brengen aan het Finse natuurcentrum Haltia dat vlakbij het rendieren park ligt.

Natuurpark nabij Helsinki

Finnish Nature Center Haltia in Nuuksio

Het natuurcentrum Haltia heeft een interessante expositie over de natuur van Finland. Door interactieve displays, muziek en films leer je meer over de flora en fauna van Finland. Daarnaast is Haltia een prima plek om een wandeltocht te beginnen. Achter de parkeerplaats tegenover het centrum starten meerdere routes welke goed aangegeven staan. Als er een pak sneeuw ligt is het wel handig om goede schoenen aan te trekken. Ik had zelf eenvoudige snowboots aan maar door de heuvels in het park was de route echt behoorlijk glad. Het is dus aan te raden om professionele sneeuwschoenen te huren.

Haltia museum

Tip: Met de Helsinki Card krijg je gratis toegang tot het Finnish Nature Center Haltia

nuuksio natuurpark helsinki
nuuksio

Huskytocht nabij Helsinki

Husky sledetocht door Nuuksio

Als ik aan Finland denk, denk ik als eerste aan sneeuwlandschappen en husky’s. Ik was dan ook super blij toen ik erachter kwam dat het mogelijk is om een huskytocht in Nuuksio Nationaal Park, en daardoor dus vlakbij Helsinki, te doen. De sledetochten worden georganiseerd door Arctic Expedition en zijn te reserveren via hun website. Er zijn verschillende pakketten met bijhorende tarieven te boeken. Zelf koos ik voor de drie uur durende sledetocht.

huskytocht nabij helsinki
huskytocht nuuksio nationaal park

Op de dag van de sledetocht werd ik door de organisatie van Arctic Expedition opgepikt bij de bushalte van Haltia in Nuuksio Nationaal Park. Na een korte rit over besneeuwde wegen (een 4×4 is een must) kwamen we aan bij het kamp van Arctic Expedition. Na een ‘kennismaking’ met de honden mochten we helpen om ze aan de slee te bevestigen. Mijn twijfels of het trekken van een slee eigenlijk niet zielig voor de honden is, waren direct weg. De honden waren super enthousiast en stonden (letterlijk) te trappelen om te gaan!

husky finland sledetocht

Toen ik de vraag kreeg of ik de slee durfde en wilde besturen hoefde ik natuurlijk geen twee keer na te denken! Na een korte uitleg konden we van start en gingen we er met in totaal drie sledes vandoor. Op volle vaart ‘vlogen’ we over de, veelal verlaten, bevroren meren en besneeuwde bospaden. De spierwitte sneeuw, groene bomen en knalblauwe lucht zorgden voor een mooi contrast en het Finse zonnetje maakte het helemaal af.

huskytocht-finland

Halverwege de route hielden we pauze rondom een kampvuur. Ondertussen konden de honden genieten van hun welverdiende rust en was er gelegenheid om foto’s te maken. De honden zijn erg sociaal en willen maar wat graag geaaid en geknuffeld worden. De tijd vloog voorbij en voordat we wisten waren we alweer terug op het kamp. Tijd om afscheid te nemen en om met een onvergetelijke ervaring rijker weer terug te keren naar Helsinki.

husky finland 1

Bereikbaarheid Nuuksio Nationaal Park

Nuuksio Nationaal Park ligt op 40 minuten rijden vanaf Helsinki. Daarnaast is het park ook met het openbaar vervoer goed te bereiken, je doet er dan wel iets langer (ongeveer 1 uur) over. Vanaf het Centraal Station van Helsinki neem je de trein naar het plaatsje Espoo. Vanaf het naastgelegen busstation neem je bus 245K. In Nuuksio Nationaal Park zijn verschillende busstops maar de meest gebruikte busstop is Haltia, naast het gelijknamige natuurcentrum. Kaartjes kun je overigens niet bij de chauffeur kopen maar dit kan wel bij een automaat of via de handige HSL app.


Leestips:

Stedentrip Helsinki | Finland

Stedentrip Tallinn | Estland


*Dit artikel bevat affiliate links

10 gedachten over “Nuuksio Nationaal Park | Helsinki

    1. Dat durf ik niet te zeggen. Daarvoor kun je het beste contact opnemen met de aanbieder, de linkjes staan in het artikel.

      1. Super leuk om te lezen. Weet jij of je dit ook met een groep van 4 tegelijk kan doen? En heb je verder nog tips voor een reis naar Helsinki?

    1. Dat durf ik niet te zeggen. Ik werk niet met of voor hun en heb slechts een blog geschreven over mijn ervaringen van een aantal jaar geleden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.