Reisdagboek Zuid Afrika – Kaapstad

Zuid Afrika Kaapstad

Na zo’n 2 weken rondreizen heb ik mijn eindbestemming in Zuid Afrika bereikt: Kaapstad. Kaapstad is de op één na grootste stad van Zuid Afrika en door de mooie ligging tussen de Atlantische oceaan en de tafelberg erg geliefd bij toeristen. Door mijn goede ervaring met de rode hop-on hop-off bus in Johannesburg besloot ik om hier ook in Kaapstad weer gebruik van te maken. Ditmaal kocht ik een 2-dagen ticket zodat ik genoeg tijd zou hebben om de stad te verkennen en meerdere malen uit te stappen.

De eerste stop van de rode bus is het V&A Waterfront, dit is de gezellige haven van Kaapstad waar je onder andere terrasjes, winkels, een reuzenrad en aquarium kunt vinden. Omdat mijn hostel hier vlakbij lag ben ik hier op de bus gestapt. Ik koos ervoor om na een korte rit als eerste uit te stappen bij Kirstenbosch, de botanische tuinen van Kaapstad gelegen aan de oostelijke zijde van de tafelberg. Kirstenbosch staat bekend als één van de mooiste tuinen van de wereld, helaas was het weer vandaag nogal druilerig waardoor dit wat minder tot zijn recht kwam. Desondanks zijn de tuinen erg mooi aangelegd en is het uitzicht met de Tafelberg op de achtergrond spectaculair.

Kirstenbosch Zuid Afrika

Wijnproeverij in Kaapstad

Na mijn bezoek aan Kirstenbosch en een korte lunch was het tijd om de rode bus route te vervolgen! Een bezoek aan Zuid Afrika is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan een wijnlandgoed, de volgende stop was dan ook bij één van de oudste wijnlandgoeden van Zuid Afrika: Groot Constantia. Bij Groot Constantia heb ik een bezoek gebracht aan de wijnkelder en aansluitend (natuurlijk!) de lekkere wijn en bijhorende chocolade geproefd.

Groot Constantia Zuid Afrika

De Tafelberg in Kaapstad

Na de wijnproeverij besloot ik nog een paar korte stops te maken bij Hout Bay en Camps Bay. De volgende dag nam ik opnieuw de rode bus. Het was gelukkig minder bewolkt, dat betekende dat ik de Tafelberg op zou kunnen! De 1085 meter hoge Tafelberg is te voet te beklimmen maar ben je iets minder sportief dan is de cable car (indien geopend) een uitkomst. Vanwege de beperkte tijd die ik had en het toch ietwat wisselvallige weer kocht ik een kaartje voor de cable car en ging ik naar boven. Helaas, boven aangekomen bleek de Tafelberg plotseling compleet gehuld in wolken. En daarnaast bleek het plotseling ook erg koud te zijn. Best wel een domper! Ondanks het zeer slechte zicht ben ik toch maar een rondje gaan lopen, en gelukkig maar want na ruim 3 kwartier wachten trok de bewolking plotseling aan één kant open! Eindelijk kon ik van het mooie uitzicht genieten, snel wat foto’s gemaakt en toen de bewolking weer dicht trok weer met de cable car naar beneden gegaan.

Tafelberg Zuid Afrika

Een bezoek aan de Bo-Kaap wijk in Kaapstad

Na mijn bezoek aan de Tafelberg ben ik naar het kantoor van de rode bus gegaan. Vanaf hier vertrekken namelijk meerdere keren per dag gratis stadswandelingen, er is keuze uit een historische tour, de District 6 tour en de Bo-Kaap tour. Omdat ik vooraf op internet al veel had gezien en gelezen over de Bo-Kaap wijk koos ik voor deze tour. De Bo-Kaap wijk is een islamitische en met name een -letterlijk- erg kleurrijke wijk. Over de reden waarom de huizen in Bo-Kaap zo vrolijk gekleurd zijn gaan vele verhalen de ronde. Onze gids heeft ons een aantal van deze verhalen verteld en ons rondgeleid door de wijk. Ik kan een rondleiding door de Bo-Kaap wijk aan iedereen aanbevelen, de gidsen kennen de wijk op hun duimpje en brengen je naar plekken waar je anders nooit zou komen.

Bo Kaap Zuid Afrika
De kleurrijke Bo-Kaap wijk

Kooiduiken met haaien in Kaapstad

De volgende dag was het tijd voor wat meer actie. Of eigenlijk, heel veel actie! Ik had namelijk een shark cage diving (kooiduiken met haaien) tour geboekt! Rond 07:00 uur werd ik opgehaald door Marine Dynamics. Na een lange rit kwamen we aan in Gansbaai, ook wel de “witte-haaien hoofdstad” van de wereld genoemd. Na een ontbijt, korte briefing en wat achtergrond informatie over witte haaien werden we naar de boot gebracht. Vooraf was er al gewaarschuwd dat veel gasten zeeziek worden tijdens de boottocht en werd het aangeraden om hier iets voor in te nemen. Ik had ’s ochtends braaf 2 reistabletjes ingenomen en ging er vanuit dat ik hiermee de boottocht wel door zou komen. Niet dus… Ik zal jullie de details besparen maar de boottocht was vergelijkbaar met een achtbaan die over zee stuitert en mijn maag (en die van vele anderen) was het hier ondanks de reistabletjes niet mee eens.

Gelukkig voelde ik me na enige tijd ietwat beter. Door de helse boottocht was ik alleen maar meer vastberaden om alsnog de kooi in te gaan en de haaien te zien! In de kooi, die op oppervlaktehoogte aan de boot vast hangt, passen een stuk of 6 mensen. Omdat het water ijskoud is dien je een wetsuit aan te trekken. Duik- of snorkelervaring is niet nodig, omdat de haai steeds maar kort langs zwemt is het voldoende om zodra er “go down” wordt geroepen diep adem te halen en met je hoofd onder water te gaan. Er waren die dag ruim 10 verschillende haaien van 2 tot 4 meter groot. Eenmaal in de kooi werd er al snel “go down, go down!” geroepen. Wauw, de haaien (die door voedsel onze kant op werden gelokt) kwam écht rakelings langs de kooi zwemmen. Bizar om oog in oog met zo’n dier te staan!

Zuid Afrika Kaapstad kooiduiken

De Cape Peninsula Tour

De volgende dag ging ik samen met een aantal hostelgenootjes op Cape Peninsula tour met de Baz Bus. Deze tour bracht ons als eerste naar Hout Bay waar we optioneel een boottochtje naar Seal Island konden maken. Omdat mijn boottocht van gisteren nog vers in het geheugen zat en ik bij Mossel Bay al langs een Seal Island was gevaren besloot ik de boottocht over te slaan en de marktkraampjes in Hout Bay te bezoeken. Hierna reden we over de Chapmans Peak drive waar we even wat konden eten & drinken en konden genieten van het geweldige uitzicht!

Zuid Afrika Kaapstad Hout Bay

Simons Town

Daarna reden we door naar Simons town. Simons town is een klein dorpje wat vooral bekend staat om Boulders beach, dit strand is namelijk over genomen door een Pinguin kolonie! Aangekomen op het strand bleken er inderdaad héél veel pinguins te zijn, daarnaast was het ook nog broedseizoen en waren er veel jonge pinguins te zien. Super schattig om deze beestjes over het strand te zien waggelen!

Boulders Beach Zuid Afrika

Cape Point

Na het bezoek aan Simons town reden we richting Cape Point waar we eerst een paar km per mountain bike aflegden om aansluitend te genieten van een picknick. Na de picknick reden we verder door naar Cape Point waar we het laatste stuk de berg op te voet aflegden om wederom van een mooi uitzicht te genieten.

Cape Point Zuid Afrika

Kaap de Goede Hoop

Eenmaal weer beneden bracht de bus ons nog even naar de Kaap de Goede hoop, waar we het meest zuid-westelijke puntje van Zuid Afrika bereikten. Een mooie afsluiting van de dag en een nog mooiere afsluiting van mijn reis door Zuid Afrika!


Bekijk ook mijn volledige route door Zuid Afrika en mijn andere Zuid Afrika reisblogs over Krugerpark, Johannesburg, Durban en de Tuinroute.

9 gedachten over “Reisdagboek Zuid Afrika – Kaapstad

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.